На Закарпатті тривають міжнародні змагання з парапланерного спорту

Цього року традиційний міжнародний Кубок Карпат 2020 Borzhava Forever відбувається вже вдесяте

Змагання триватимуть з 8 по 16 серпня на горі Гимба у Міжгірському районі, розповіла кореспонденту "Еспресо.Захід" організатор та директор змагань Божена Баган.

"Цього року до участі у змаганні зголосились на міжнародному сайті реєстрації близько 120 учасників, з майже 20 країн світу. Та через карантинні обмеження приїхати змогли лише 42. Переважно вони з України, але також приїхали два наші постійні друзі з Польщі та Білорусі", - повідомила організаторка.

Не зважаючи на обставини, змагання відбуваються повноцінно у кількох номінаціях для різного типу "крил", зокрема для спортивних та фан (початківці). Також окремо для жінок, командні змагання та загальний залік.

Зараз Кубок Карпат Borzhava Forever відповідає усім міжнародним стандартам, а колись це був просто турнір між однодумцями-парапланеристами.

"Я займаюсь організацією цих змагань з 2010 року. Подібний турнір був і до того, але він відбувався в іншому форматі та трохи в іншій частині Боржави. Спочатку це була більше зустріч однодумців. А ми вже почали робити його не європейському рівні: резервувати повітряний простір у РДЦ, друкувати карти, робити сувеніри, друкувати футболки", - розповіла Божена Баган.

Хоч рятувальники і стверджують, що з учасниками не мають особливих клопотів, а "параплан вважається найнадійнішим та найбезпечнішим літальним апаратом ", та все ж на змаганнях дуже серйозно підходять до безпеки. "У нас є домовленості з рятувальниками, медиками та військовими. Фахівці ДСНС чергують на горі та внизу. І в разі надзвичайного випадку вони знаходять пілота, надають йому допомогу і, за потреби, відвозять у Міжгірську чи Воловецьку районні лікарні. Також при потребі вилітає військовий вертоліт. На щастя, цього року у нас все спокійно.

Всі пілоти оснащені радіостанціями, є частота безпеки і в разі чогось можна відразу повідомити про проблеми, також пілоти можуть спілкуватись між собою та корегувати рух", - зазначила парапланеристка.

Ці змагання традиційно проводяться на горі Гимба, що є дуже зручним для учасників, адже тут діє підйомник. Також у с. Пилипець є розвинута інфраструктура для прийому великої кількості учасників. Цього року вони розмістились готель Шепіт Карпат, де також розташована база змагань.