Незвичні сплави на Дністрі: туристів кататимуть на човні давніх слов'ян

В Івано-Франківську успішно сплавились по Дністру на реконструйованому човні давніх слов'ян лодії та пройшли 100 кілометрів з Галича до села Луки

Як розповів у коментарі "Еспресо.Захід" реконструктор Назар Морозко, далі лодія базуватиметься в кемпі "Білий Бізон", де будуть організовані сплави по Дністру для всіх охочих. 

"Лодія буде стояти в кемпі Білий Бізон і буде катати туристів по Дністру. Ми стараємось розвинути галузь історичного туризму. Буде гід, який розповідатиме про походження цієї лодії, технологію будівництва, історію", - розповів реконструктор. 

Сплави розпочнуться незабаром і триватимуть до кінця осені. "Сплави будуть, поки дозволятиме погода. У тому місці Дністер вже спокійний, тому сплави можна робити до пізньої осені", - додав Назар Морозко. 

Цими вихідними новозбудованій лодії влаштували бойове хрещення під часу сплаву по Дністру – відстань у 100 кілометрів човен пройшов за два дні. 

"Човен себе показав дуже добре. В наших умовах він себе набагато краще веде, ніж скандинавський човен - перший човен, який ми зробили. Це шестиметровий човен скандинавського типу, у нього є кіль (на лодії нема кіля, є лише кільова дошка). Коли човен розвертає поперек течії, його не кренить, не нахиляє. Відповідно човен може йти як проти течії, так і по діагоналі течії. Течія його не зносить. Він менше набирає води і менша небезпека на перекатах – його не переверне. Він більш стійкий, більш прохідний", - пояснив Назар Морозко.

Він додав, що до акції доєднались не тільки реконструктори, а й історики. 

"Трошки коронавірус підламав плани багатьом людям. Багато реконструкторів не змогли приїхати. Але з нами сплавлялися дуже цікаві люди. Наприклад, засновник генеалогічного проекту "Рідні" В'ячеслав Бутенко. Також до нас в Галич приїхала сім'я з Косова, які сплавлялись зі своєю байдаркою як супровід. Також з нами сплавлялась науковиця Ірина Хмельовська, вона історик, її профіль – скандинавознавство. Їй було цікаво глянути, як наш човен пройде", - додав реконструктор.  

Далі реконструктори планують збудувати ще два човни, які назвуть "Єлизавета Київська" та "Гарольд Сигурдсон". Гарольд – норвезький король (також відомий як Гаральд Суворий), який був одружений з донькою Ярослава Мудрого Єлизаветою.  

"У них цікаві життєві історії, цікава історія їхнього шлюбу, тому ми вибрали такі імена для човнів, як поєднання двох культур, двох народів", - зазначив Назар Морозко. 

Першим збудують лодію "Єлизавета Київська", оскільки під неї вже є заготовка. Наступний – скандинавського типу Гарольд Сигурдсон. 

Лодія – морське та річкове судно давніх слов'ян. Розміри сягали 20 метрів в довжину та 3 мерів в ширину. Найбільш розповсюдженою лодією була довбанка, зроблена з великого стовбура дуба чи липи.

Використовувались аж до XVIII століття.