Еспресо. Захід

"Якщо тобі нічого дати - то ти асимілюєшся, скоріш за все. Нам є що дати", - Халіл Халілов про кримських татар у Львові

Христина Парубій
21 березня, 2021 неділя
10:04

Цього тижня минула сьома річниця анексії Криму. Чимало кримськотатарських родин змушені були залишити свої домівки і шукати притулку деінде. Відтак чимала частина кримськотатарського народу переселилася до Львова. Як живуть нині кримські татари у місті?

Із Халілом Халіловим поспілкувалася журналістка "Еспресо.Захід".

Халіле, ви є засновником Кримського дому у Львові. Розкажіть, будь ласка, як нині живе кримськотатарська спільнота?

Коли ми створювали центр, нашою метою була інтеграція кримських татар у місцеве середовище. Робили це через культуру. У нас було чимало ініціатив з мистецьким об'єднанням "Дзига", у кожному фестивалі брали участь кримські татари. Крім того, вважали обов'язком вивозити людей з Криму. У нас досі існують декілька проєктів, націлених на те, аби повертати людей з півострова, щоб вони були частиною українського суспільства.

Тобто досі триває процес повернення кримців із окупованої території? Він не завершився ще на початку окупації у 2014-2015 роках?

Чимало залишилося незмінним. Якщо ми говоримо про проблеми переселенців, як житло чи робота, то ці питання досі відкриті. Але я вважаю, що вирішення цих проблем в руках переселенців. Ми повинні зберігати нашу культуру і мову. Одна із найбільших проблем, яку потрібно вирішити, - деокупація Криму. Чим швидше це станеться, тим менше проблем буде. Цьогоріч запускається "Кримська платформа". Дуже важлива для нас подія, адже подібного досі не існувало. Для повернення Донецька, Луганська є "Мінські угоди", а про Крим не говорили. Я думаю, що "Кримська платформа" допоможе знайти рішення для повернення Криму. Перше, що могло б бути, - це міжнародна місія, яка могла би працювати на півострові.

Розвиток і збереження культури - вагомі чинники збереження народу. Кримськотатарську культуру вдається розвивати або бодай зберігати те, що є?

Лиш цього року з'явилися всі можливі ініціативи, серед них і для розвитку збереження кримськотатарської мови. Концепція розробляється на державному рівні. Якщо ми говоримо про розвиток культури та її популяризацію, то все в наших руках. Існує безліч фондів, які готові нас підтримати, щоб ми могли брати участь у тих чи інших подіях чи фестивалях. До прикладу, на букфорумі стоїть кримськотатарська панель, де представлені письменники з Криму. Також в Києві існує перший кримськотатарський фестиваль кримської поезії.

Тобто підтримка є...

Так, якщо шукаємо, то знаходимо.

Особисто ви вирішили розвивати кримськотатарську кухню. Ви намагалися відкрити "Янтик кримський", частково Вам це вдалося, але карантин вніс свої корективи.

Так, треба було якось виживати. Торік під час карантину "Янтик кримський" довелося закрити, але ми знайшли вихід. Нині працюємо на доставку. Як такого кафе немає, я лише орендую кухню і працюю на замовлення. Але я дуже хочу відкритись. Думав у січні, потім у березні, а тепер переніс на травень. Безліч у нас проектів заплановано з червня і до кінця року. Вони теж пов'язані з культурою, з Кримом, але будемо бачити, бо COVID - 19 вносить свої корективи.

Розкажіть детальніше, що плануєте?

Це буде кілька фестивалів за участю кримськотатарських музикантів з материкової  і окупованої частини України. Також у нас буде міжнародний фестиваль в Литві.

А як, до речі, з пересуванням кримських татар. Ви кажете, що будуть кримчани з окупованої території, є проблеми з пересуванням?

Я особисто крайній раз в Криму був у 2015 році. Нині не можу потрапити на півострів, адже не маю російського документа, який вони (росіяни.Ред.) називають паспортом. Без нього я зможу перетнути так званий кордон, на мене накладуть штраф, але назад вже не виїду. Тому не ризикую. До того ж я у них військовозобов'язаний. Знаю, що існують деякі обмеження для перетину кордону.

А як щодо міжнародної та української підтримки кримчан? У мене двояке враження. Адже в української влади є намагання допомогти, зокрема подали справи до Європейського суду з прав людини, який погодився розглядати порушення прав людини в Криму. Але, з іншого боку, не дають працювати єдиному кримськотатарському телеканалу АТR. Проблеми із фінансуванням… Як на мене, відбувається певний саботаж з боку держави. Що ви думаєте стосовно цієї ситуації?

Мені важко сказати, що там нині відбувається на державному рівні, але те, що АТR повинен працювати - точно. Телеканал є голосом кримських татар тут і на окупованих територіях. АТR є тим меседжем, який показує ставлення України до кримських татар. Якщо люди, котрі живуть в Криму, дивляться, що робиться з АТR- ом, що у них немає державної підтримки, то в них опускаються руки.

А вони його мають можливість дивитися?

Так, через супутник мають можливість, і його дивляться. І коли вони бачать, що тут відбувається, вони починають сумніватися, чи взагалі кримськиі татари потрібні державі? Це ж наш єдиний канал. Я дуже сподіваюся, що ситуація вирішиться, адже там дуже багато хороших журналістів.

Але наскільки швидко вона може вирішитися - невідомо, адже ми знаємо, що проблема не нова...

Дивно, адже на канал постійно закладаються гроші, аби він існував.

А у вас відбувається якесь спілкування хоча б міською владою Львова і взагалі питання: чи така підтримка повинна бути?

Підтримка повинна бути така ж, як і до інших корінних народів України. Я не вважаю, що ми якісь особливі. Знаєте, у мене була нехороша практика з платфорою Крим SOS. Ми багатьом допомагали, а згодом частина з них постійно просила щось дати. А вже минуло сім років. Ми вже стали частиною громади. Вже пора щось дати взамін, а не лише брати.

А що можуть дати кримчани місцевим, на ваше міркування?

Львів - туристичне місто. Тож ми можемо відкривати ресторани, кафе. Втім, заклади повинні відповідати культурі і ландшафту Львова. У мене є дуже хороший приклад. Кримські татари грають у бенді з українським джазовим виконавцем Марком Токарем, є кухарі кримчани, котрі працюють в ресторані Бачевських.

Тобто інтегрувалися...

Так, інтегрувалися і вже починають ділитися своїми знаннями. Якщо тобі нічого дати - то ти асимілюєшся, скоріш за все. Нам є що дати і ми готові до співпраці.

У одному зі своїх інтерв'ю ви сказали, що проблема з Кримом може вирішитися за рік-два. Дуже оптимістичний сценарій. Думаєте, справді може повернутися так швидко?

Нині я розумію, що конфлікт затягнеться. Чимало залежить від нас і від держави. Тому що статус кримськотатарської автономії не вирішений на державному рівні. Кримськотатарська автономія в складі України - це дуже важливо. Якщо б зараз такий крок на державному рівні вирішився - це був би дуже потужний сигнал для кримчан, який би свідчив, що ми потрібні тут. І в майбутньому, можливо, допоможе вирішити проблему з окупацією. Адже до 2014 року і на момент окупації в кримських силових структурах не було жодного кримського татарина. Можливо можна було б уникнути цього. Якщо ми вирішимо проблему з кримською автономією

Наскільки допоможе "Кримська платформа"?

Точно допоможе. Тому що це міжнародна платформа. Тому що можна напрацювати чимало шляхів для повернення Криму. Думаю, це будуть перші кроки для повернення півострова.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.95
    Купівля 38.95
    Продаж 39.47
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
13:25
ратуша Львів
У Львівській мерії з 1 квітня буде на 150 працівників менше
13:17
Оновлено
обстріл, ППО
На Франківщині внаслідок атаки РФ пошкоджено обладнання на кількох ТЕС ДТЕК
13:10
На Закарпатті може з’явитися річковий порт з мультимодальним терміналом
13:10
На Львівщині заблокували черговий канал переправлення ухилянтів за кордон
12:56
На Хмельниччині ще одна громада УПЦ МП перейшла до ПЦУ
На Хмельниччині ще одна громада УПЦ МП перейшла до ПЦУ
12:42
бруцельоз
На Волині вперше за майже 20 років зафіксували випадок бруцельозу: деталі
12:26
без води, вода
Через аварійний витік майже 20 вулиць у Чернівцях до вечора будуть без води
12:24
У Львові медики видалили пухлину всередині кістки 6-річного хлопчика
У Львові медики видалили пухлину всередині кістки 6-річного хлопчика
12:16
Оновлено
обстріл, ППО
Атака РФ по Хмельниччині: пошкоджено житлові будинки і приміщення басейну дитячого табору
12:10
Сервіси друку, купівлі/поповнення і перевірки балансу ЛеоКарт тимчасово не працюють: причина
11:55
стихійне сміттєзвалище
Зі сільради на Тернопільщині хочуть стягнути понад 5 млн грн через забруднення земель
11:55
Інфографіка
курс валют
Курс валют у Львові в банках та обмінниках 29 березня: долар втратив кілька копійок
11:49
 виставка "Із полум’я зродились"
Із полум’я зродились: на виставці у Львові зберуть гроші на евакуаційні вагони
11:38
Василь Куприянчик
На Донеччині загинув 20-річний захисник з Волині Василь Куприянчик
11:30
Оновлено
Львівщину атакували 11 БПЛА і два "кинджали": пошкоджено обʼєкт критичної інфраструктури
11:25
вітер
Через шквальний вітер на Буковині майже 50 населених пунктів залишилися без світла
11:15
кордон
Скільки людей перетнули західний кордон України 28 березня
11:09
На високогір'ї Карпат здійнявся шторм: швидкість вітру сягає 26 м/с
На високогір'ї Карпат здійнявся шторм: швидкість вітру сягає 26 м/с
10:56
Оновлено
ракета Х-59
Над Буковиною під час тривоги сили ППО збили ворожі ракети: їхньою ціллю був енергооб'єкт
10:54
Львівський історичний музей
Львівський історичний музей. Чи варто підтримати надання йому статусу національного?
10:38
У Львові на металобрухт здадуть 10 старих автобусів та 14 трамваїв
У Львові на металобрухт здадуть 10 старих автобусів та 14 трамваїв
10:26
насилля
На Буковині багатодітний батько ґвалтував своїх дітей: йому загрожує довічне
10:11
електросамокати
У Львові затвердили місця для паркування електросамокатів
09:25
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 29 березня
09:12
енергетики
На Львівщині через негоду знеструмлено 65 населених пунктів
08:17
повістка
Суд оштрафував волинянина на 5 тис. грн за ухилення від військового обліку
08:00
погода
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 29 березня, і завтра
2024, четвер
28 березня
22:52
Бійці львівської ТрО підпалили ворожу БМП, яку окупанти залишили посеред дороги тікаючи
Бійці львівської ТрО підпалили ворожу БМП, яку окупанти залишили посеред дороги тікаючи
22:33
світлофор у Луцьку
У Львові для незрячих пішоходів зі світлофорів звучатиме шум потяга
22:14
Андрій Антонищак
Львів 29 березня попрощається з екснардепом та полковником Андрієм Антонищаком
21:56
Бійці 100-ї бригади з Волині показали, як знищують фортифікаційні споруди росіян
Бійці 100-ї бригади з Волині показали, як знищують фортифікаційні споруди росіян
21:38
Рівненщина ініціює включити поліську дудку-викрутку до списку культурної спадщини ЮНЕСКО
21:18
газова плита, газ
На Львівщині майже 400 абонентів залишаться без газу. Адрес
21:00
Львівські митники зупинили на кордоні Audi Q7 з технікою Apple на мільйон гривень
Львівські митники зупинили на кордоні Audi Q7 з технікою Apple на мільйон гривень
20:57
На Волині зникла 15-річна студентка, яка пішла з гуртожитку і не повернулася
20:39
новини Львівщини
На Хмельниччині судитимуть експосадовицю банку, яка привласнила 8 млн грн виплат родин загиблих військових
20:21
Забезпечити безпеку природи: у Львові затвердили нову екологічну програму
20:03
На Закарпатті співробітник патрульної поліції вчинив смертельну ДТП
19:45
новини Хмельницького
На Львівщині авто збило двох дітей на самокаті, одна дівчинка загинула
19:30
блокпост
На Волині демонтували 12 недіючих блокпостів
Більше новин