Еспресо. Захід

"Черевики, помади ставлять поруч з… кримськими татарами, з репресіями, ув’язненими та викраденими людьми", - Айдер Муждабаєв

Христина Парубій
20 березня, 2021 субота
13:50

Цього тижня минула сьома річниця російської окупації Криму. Того дня, 16 березня, за результатами "псевдо референдуму" Москва анексувала наш півострів. Кримці намагалися зберегти свою культуру у материковій Україні.

А зараз, на сьомому році окупації, єдиному кримськотатарському телеканалу АТR блокують державну підтримку. Тож, аби зберегти мовлення, журналісти змушені працювати безкоштовно. Що діється на каналі нині?

Журналістка "Еспресо.Захід" поспілкувалася із заступником директора кримськотатарського телеканалу АТR Айдером Муждабаєвим.

Айдере, нині на вашому каналі досить складна ситуація. Фінансування, я так розумію, досі немає. Що відбувається у сьому річницю окупації Криму? Зокрема цікаво не тільки про телеканал, а й про кримськотатарську культуру загалом...

Основна наша робота — щоденне інформування України та світу про репресії щодо кримськотатарського народу і тих громадян України, які разом з кримськими татарами на півострові чинять мирний спротив. 

Я б говорив глобальніше, адже йдеться не лише про кримськотатарську культуру. Наш народ часто асоціюють як спільноту, яка готує чебуреки, пахлаву, танцює чи співає. Подібно, як про українців думають росіяни. Насправді ми дуже стара і державотворча нація, ми корінний народ в Україні. Тобто культурна спадщина — це те, що ми розвиваємо спільно: маємо чимало історичних та культурних програм. Спільно з українцями  знімаємо серію програм про спільну історію кримців і українців, яких просто знищували росіяни і перетворювали нас на ворогів, а себе на "братів". Але основна наша робота — щоденне інформування України та світу про репресії щодо кримськотатарського народу і тих громадян України, які разом з кримськими татарами на півострові чинять мирний спротив. За це вони стають політв’язнями, жертвами, їх вбивають. Наголошую, ми це робимо щоденно. В окупації є люди досі не залякані і не бояться висловлюватися прямо звідти.

І ось таку цінну інформацію нині влада намагається, м’яко кажучи, прикрити, оскільки блокує ваше фінансування...

Так, цінність каналу АТR неможливо переоцінити. До прикладу, у день річниці так званого "референдуму" у нас був сюжет, який задокументував, що це голосування було "вкидом", адже навіть достатньої явки людей не було. Крім того, телеканал АТR - ще й живий свідок окупації та міжнародних злочинів Росії. До речі, міністерство закордонних справ, міністерство юстиції бере наші відео,  матеріали, як докази, як частину позовів до Росії, адже попереду чекає міжнародний трибунал, на зразок Нюрнберзького. І ось нині чиновники з питань тимчасово окупованих територій майже повністю копіюють те, що робили окупаційні чиновники в Криму, коли вони, за формальними ознаками, де-факто заборонили мовлення АТR.

Розкажіть детальніше, що ви маєте на увазі?

Вони використовують недозволені прийоми у боротьбі з нами. Другий рік поспіль виникають штучні запитання, на кшталт крадіжки грошей кримськими татарами. Вся наша діяльність відкрита, наш продукт — публічний. Ба більше, тих грошей, які були закладені в бюджет цього року, ніколи не вистачало Це нижче за мінімальну ціну того, що ми виробляємо. Ми орендуємо приміщення, обладнання, значну частину коштів потрібно для транслювання каналу через супутник. Також частина трансляції відбувається через вежі на тимчасовому кордоні — це теж не безкоштовно. І ось перша біда для кримських татар — припинення мовлення найстарішого кримськотатарського ЗМІ - радіо "Мейдан" - через борги українському мовнику.

 Влада думає, що показувати політичні репресії проти кримськотатарського народу — це послуги міністерства! 

Тобто грошей не дають, ЗМІ відключають. У мене складається враження, що відбувається свідомий саботаж з боку української влади проти кримськотатарських засобів масової інформації...

Нам не дали жодної обіцяної копійки. А це вже майже кінець березня. Мало того, що ми безкоштовно працюємо, але ще й  мовимо завдяки тому, що закордонні фірми терплять заборгованості, адже розуміють, що ми за канал. Держава повинна бути зацікавлена, аби ми виробляли програми про політичних в’язнів, про політичні події в Криму, натомість вони брешуть, що канал - приватна комерційна компанія. Я запевняю: з початку анексії тут не було жодної копійки доходу. Жодної реклами ніхто не дасть в Україні поміж новин про політичних в’язнів. Тому ми не заробляємо нічого, навпаки - ми додаємо те, що нам пересилають з Криму. Місцеві у різний спосіб збирають кошти на наше існування. А що робиться в державі з грошима, які закладені в бюджеті і є на рахунках міністерства з питань окупованих територій? Їх перевели у статус конкурсних послуг міністерства. Влада думає, що показувати політичні репресії проти кримськотатарського народу — це послуги міністерства! Ми відмовилися брати участь у будь-яких конкурсах, нам немає з ким конкурувати, ми з жодними каналами українськими конкурувати не будемо.

Та ж у вас зовсім інший контент, як ви можете конкурувати?

Ви це розумієте, всі це розуміють, іноземці розуміють. Немає у нас більше жодного кримськотатарського радіо чи телебачення. Наші ЗМІ навпаки треба зберігати і посилювати. Вони мають прийти до нас і сказати, чому ви так мало робите? Давайте більше і більше. А найсмішніше: нам пропонують конкурувати з телевізійними магазинами, які продають товари. Розумієте, поруч ставлять черевики, помади і… кримських татар з репресіями, ув’язненими та викраденими людьми.

Але ж проблема, напевно, полягає ще й у тому, що є кримські татари, які співпрацюють з АТR на окупованій території. Вони теж у великій небезпеці перебувають...

У нас працює п’ятеро людей, проти яких порушено російські кримінальні справи за екстремізм, тероризм тощо. Деяких до 14 років засудили. Втім, найбільш цинічно, що Європейський парламент 11 лютого чітко в резолюції затвердив підтримку корінного народу, законодавче оформлення прав народу і там є конкретне речення про АТR. Європейський парламент наполягає, щоб уряд України створив дієвий механізм фінансово-технічної підтримки. А про технічну підтримку у нас навіть ніхто не згадує. Крім цього, пункт про підтримку є також в Угоді про Асоціацію з ЄС. А до нас навіть ніхто не дзвонить, не питає, скільки ще буде мовити АТR, і про борги, які ще вчора треба було заплатити. Протягом крайніх двох місяців я розумію, що це цілеспрямована акція на знищення кримськотатарського телеканалу і брехні європейським партнерам. Бо в міністерстві з питань окупованих територій усім міжнародним представникам відповідають, що все нормально, ми співпрацюємо з телеканалом АТR, гроші є, ми знайшли спосіб підтримати, все буде добре. Насправді не відбувається нічого.

На мою думку, українській владі це нецікаво взагалі. Вони чекають на те, що ми просто помремо і про нас забудуть.

А ви маєте можливість про такі речі повідомляти європейцям?

Я не лише маю такі можливості, а я це роблю. Кожен день я надсилаю інформацію  європейським парламентарям, які приймали цю резолюцію. Я маю прямий контакт з литовськими, американськими та польськими дипломатами. Але як можна вирішувати питання, якщо їм навмисне брешуть? Європейці мені кажуть, що все майже вирішено, а до нас жодного телефонного дзвінка не було. На мою думку, українській владі це нецікаво взагалі. Вони чекають на те, що ми просто помремо і про нас забудуть. А потім згадуватимуть про кримських татар виключно двічі на рік - 18 травня і 26 лютого. Вони просто перетворюють Крим на Північну Корею. Кримськотатарський народ опинився не лише в реальному, а й в інформаційному просторі гетто.

Як ви думаєте, кому вигідно не надавати підтримку кримським татарам? Який інтерес влади у цьому?

Повинно бути політичне рішення, аби припинити блокувати фінансування каналу.  Економіки жодної немає, гроші вже давно в бюджеті передбачені, просто не хочуть нам їх виділити. Це знущання і зневага до мого народу. Щодня я чую у прямих включеннях з Криму питання, що з нами буде? Безумовно, такі речі вигідні лише Росії. У нас немає жодних ворогів в Україні. Але нині відбувається придушення кримських татар на очах всього світу. Я запевняю цих людей, що здаватися ми не будемо, якщо вони так цинічно роблять, ми будемо наполегливо чинити спротив публічно і називати речі своїми іменами. Люди, котрі перебувають в окупації, помилятися не можуть. Вони кажуть, що нас кидають, нас зраджують. Це слово в слово, що я чую від своїх глядачів з окупованого Криму.

А про якісь кінцеві терміни йде мова?

Нам від початку відкрито, з посмішкою, сказали, що не відомо, коли  відбудуться ці конкурси. Умов нема, критеріїв нема, з ким конкурувати не відомо. Жодних обіцянок погасити нам борг ніхто не сказав. Це найцинічніше ставлення до нашого каналу з боку публічних осіб уряду України. І ми будемо доводити це всім. Ми не маємо права зникнути, за нами народ стоїть. Може дійти до того, що ми будемо просити політичного притулку в інших країн.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
17:58
новини Львова
Локацію поки тримають у таємниці: у Львові проведуть фестиваль науки та технологій
17:48
новини Закарпаття
Чехія профінансує будівництво реабілітаційного центру в Ужгороді
17:33
Ексклюзив
вишкіл 3-ї штурмової бригади
"Ми гарантуємо, що кандидат 100% потрапить до нас", – керівник рекрутингового центру 3-ї штурмової бригади
17:19
вбивство на виборах
Вбивство на виборах ромського барона на Закарпатті: поліція завершила розслідування 
17:14
Огляд
Осінь, дощ
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 23 квітня, завтра, тиждень
17:05
Василь Палагнюк
Нападник ФК "Буковина" очолив бомбардирську гонку у Першій лізі
16:54
новини Рівненщини
Розпочали оздоровчу кампанію: дітей військових з Рівненщини відправили в табір
16:45
новини Рівненщини
На Рівненщині визначили переможців конкурсу "Краща книга": перелік
16:40
На Прикарпатті викрили потужний міжрегіональний наркосиндикат 
16:24
Олег Стефан
У репертуарі театру ім. М. Заньковецької з'явиться "Буря" Шекспіра
16:17
Осло погодилося підтримати ініціативу Unbroken Cities 
16:10
Роман Панькевич
На війні загинув військовий зі Львівщини Роман Панькевич
15:56
На Волині з димової труби котельні зняли потенційного самогубця
15:40
трактор
На тернопільському агропідприємстві важко травмувався працівник, він у реанімації
15:27
Застрелив батька й сина: спецпрокуратура оскаржить вирок для військового, який убив товаришів по службі
15:13
Спецпроєкт, присвячений Максиму Кривцову
"Я поверну собі своє життя, обіцяю": активісти створили спецпроєкт пам'яті поета і військового Максима Кривцова
14:55
У Тернополі судитимуть колаборантку з Херсонщини
Допомагала окупантам в організації псевдореферендуму: у Тернополі судитимуть колаборантку з Херсонщини
14:39
Оновлено
швидка
Смерть мобілізованого після епілептичного нападу на Львівщині: спецпрокуратура перевіряє законність призову
14:27
наркотики
У 28-річного рівнянина знайшли закладки з наркотиками на півмільйона грн
14:26
На Львівщині біля Рясне–Руське через ДТП перекрили смугу для руху 
14:11
смарт-перехрестя
У Львові з’явилося перше смарт-перехрестя
13:57
пожежа у будинку
На Львівщині під час пожежі загинув чоловік та отруїлася димом жінка
13:39
курс валют
Курс валют у Львові в банках та обмінниках 23 квітня: долар дешевшає
13:29
Буковинець намагався незаконно переправити до Румунії сімох чоловіків
До $9000 з особи: буковинець намагався незаконно переправити до Румунії сімох чоловіків
13:13
Яна Степаненко
Втратила ноги через атаку РФ: 13-річна Яна Степаненко виконала символічний удар у матчі "Шахтар" – "Зоря"
12:56
Яна Никитюк
Волинська депутатка і волонтерка потрапила під обстріл росіян на Харківщині
12:41
швидка, зупинка серця
У Львові на Центр екстреної медицини виділили 12 млн грн 
12:26
чоловік, у якого знайшли зброю
На Рівненщині у п'яного домашнього насильника виявили гранати й патрони
12:09
Сергій Ворочек
На Донеччині загинув стрілець зі Львівщини Сергій Ворочек
11:55
ухилянти
Двоє закарпатських таксистів намагалися вивезти вісьмох чоловіків за кордон
11:52
видобуток нафти
Запаси нафти та газу виявились більшими: Укрнафта розширює межі трьох родовищ на заході України 
11:41
Військовий зі Львівщини відправляв ухилянтів за кордон під виглядом "службових відряджень"
Військовий зі Львівщини відправляв ухилянтів за кордон під виглядом "службових відряджень"
11:12
Парк культури та відпочинку
У львівському Парку культури стартує новий сезон атракціонів: графік і ціни
10:57
Хрест Бойових Заслуг
Головного сержанта десантно-штурмової роти 80-ї Галицької бригади відзначили "Хрестом бойових заслуг"
10:52
Оновлено
"Крихкіші за скло": колекція ікон на склі Остапа Лозинського
Куди піти у Львові із 22 по 28 квітня: Франсіс Пуленк. Французький променад
10:42
На Тернопільщині розслідують смерть чоловіка, тіло якого помістили у ковш навантажувача й викинули на узбіччя
Перемістив тіло на узбіччя дороги: на Тернопільщині працівнику агропідприємства оголосили підозру
10:23
прикордонний контроль, перетин кордону
Скільки людей перетнули західний кордон України 22 квітня
10:12
Микола Порадівський
У бою на Донеччині загинув боєць 104-ї бригади ТрО Микола Порадівський
09:58
лучиники
Львівські спортсмени здобули медалі на Кубку Європи зі стрільби з лука
09:45
кордон, черги
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 23 квітня
Більше новин