"Найперше маємо звільнити місця для ковідних відділень у лікарнях, поліклініки – потім", - Веремчук

Комісія ЛМР обстежила майже десяток приміщень і дійшла висновку, що спочатку слід звільняти додаткові площі у двох базових лікарнях, далі у поліклініках, що поруч, і лише потім – у решті медзакладів.

Про це у коментарі для "Еспресо.Захід" розповів депутат ЛМР, голова комісії охорони здоров'я та соціального захисту Валерій Веремчук.

"Насправді місць у лікарнях, де можна покласти ковідних хворих, зараз дуже мало. За таких темпів прогресу хвороби - всього на декілька днів. Адже сьогодні ми маємо майже 1100 позитивних тестів та майже 70 госпіталізованих.

Наприкінці минулого тижня ми обстежили близько десяти приміщень, передбачених для розгортання тимчасових шпиталів. Це поліклініка на Мазепи, на Симоненка, на Виговського, на Сихові, на Медової Печери, на Стецька та лікарня № 10 на Бой-Желенського.

Базовими для розгортання цих тимчасових шпиталів визначено два заклади – 8-ма лікарня та Лікарня швидкої медичної допомоги (ЛШМД). Найближчими до них є 4-а поліклініка на Червоної Калини (біля 8-ї лікарні) та поліклініка на Мазепи (біля лікарні "на Топольній"). Тобто якась її частина", - зазначив депутат.

Він прокоментував ситуацію з конфліктом між Андрієм Садовим та трудовим колективом поліклініки на Мазепи, і компроміс, який там було знайдено:

"Була гостра дискусія з медиками про приміщення дитячої поліклініки, а також про частину "дорослої" поліклініки, яку можна передати під ковідне відділення. Після цієї розмови лікарі знову запросили мене у свій заклад і запропонували, що найкраще під ці потреби може слугувати триповерхове крило дорослої поліклініки, яке, на їхню думку, можна відділити найменш болісно. Воно, до речі, найближче до лікарні і також має окремий вхід. І я теж вбачаю у цій пропозиції логіку".

Та все ж голова комісії наголошує, що поки не всі ресурси лікарень використано і їх треба, в першу чергу, пристосувати під нові палати:

"Слід більше зусиль прикласти, щоби знайти площі безпосередньо у лікарнях. Зокрема в ЛШМД. Там є чимало приміщень, які зайняті не під палати для хворих, а під інші потреби. І ми будемо старатися спочатку, не рухаючи поліклініку, знайти можливість розгорнути достатньо місць для нових хворих на COVID-19. Таке рішення виглядає більш оптимальним, адже ці хворі будуть відразу ж під'єднані до кисню, а також близькі до реанімації на випадок потреби.

Тобто, на думку комісії, треба, в першу чергу, максимально використати ресурси і площі лікарень, далі – найближчих приміщень, а вже потім тих, що далі. Адже йдеться і про тепло, і про кисень, і про лікарів, і про юридичні та організаційні моменти, і, зрештою, фінансові витрати".

Щодо рішення виконкому про передачу частини приміщень поліклініки на Мазепи в підпорядкування ЛШМД, зазначає Валерій Веремчук, воно навіть для нього стало несподіванкою. То ж він далі наголошує на компромісній пропозиції від медиків поліклініки:

"Я зараз не бачу доцільності таких дій. Хоча розумію фінансову логіку цього документу, адже усі кошти будуть йти лише через 8-му лікарню та ЛШМД. Адже поліклініки не мають права розгортати стаціонарні відділення.

Ми зараз усвідомлюємо, що фактично у тижневий термін нам треба відкривати нові палати і відділення для ковідних хворих. І лікарі теж це розуміють. Звісно ж, хотілося б, щоби це відбувалось не за рахунок поліклінік. Але той компромісний варіант, щоби використати не дитячу поліклініку, а три поверхи дорослої поліклініки на Мазепи, є прийнятним. В такому випадку буде працювати і дитяча, і доросла поліклініки, але й буде місце для створення великого ковідного відділення на три поверхи".

Менш охочою до коментаря була головний лікар Львівської 1-ої міської клінічної лікарні імені Князя Лева, підрозділом якої є поліклініка на Мазепи, Джаваіра Джафарова:

"Якщо міська рада прийняла таке рішення, тоді хай так і буде. А що ми можемо зробити?!", - сказала вона у коментарі "Еспресо.Захід".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.