Львів’ян запрошують підтримати ремонт центру "Назарет", в якому допомагають родинам узалежнених

Центр підтримки сім’ї "Назарет" у Львові – новий. Він стартував з, на перший погляд, буденної справи – допомоги одній родині у кризі, а вже згодом переріс у повноцінний центр підтримки сім’ї, в якому допомагають тим, хто потерпає від залежностей.

Назарет – це те місце, де Ісус проводить безтурботне дитинство. Щасливе, а головне – безпечне дитинство пропонують і в однойменному центрі дипломовані психологи під егідою церкви Пресвятої Богородиці Володарки України, що у Львові на вул. Новознесенській, 34, передає "Еспресо.Захід".       

Тривалий час храм був недобудований, за радянських часів будівлю церкви переобладнали для складів "Головхімзбуту". Але на зорі незалежності приміщення повернули Церкві й на місці колишніх промислових складів у  невеликому приміщенні спочатку оселилася взуттєва майстерня, а віднедавна – "Назарет". Поки що тут триває ремонт, а вже зовсім скоро почнеться жваве життя – індивідуальні консультації, групові заняття тощо. 

Психологи Марина і Тарас Потураї працюють у благодійному фонді "Назарет", який займається протидією узалежненням. На парафії Пресвятої Богородиці Володарки України на Новознесенській, подружжя волонтерить уже п’ять років. Психологи надають консультації усім, хто звертається до парафії з проблемами, які породжують узалежнення. Проте їдуть до Марини з Тарасом не лише зі Львова, а й із різних районів області. Ініціатива психологів почала набирати обертів, тож настоятель парафії на Новознесенській отець Зеновій Хоркавий допоміг об'єднати це все в окремому  приміщенні на території храму. Раніше воно пустувало, торік наприкінці грудня звідти вивезли весь непотріб, прибрали, а з лютого цього року стартував повноцінний ремонт.

"Сам центр є, але немає офісу. А він нам дуже потрібен, щоб зберігати продукти для родин. Наші зустрічі зараз відбуваються або вдома в жінок або десь у нейтральному місці. Разом з отцем Зеновієм робимо ремонт у приміщенні при церкві. Отець Зеновій придбав вікна і двері для кімнат для нашого центру. Дуже йому вдячні за всіляку підтримку", – розповіла психологиня Марина Потурай.

Приміщення центру задумане як зручний і безпечний простір для того, щоб працювати з жінками й дітьми узалежнених осіб. Щоб "Назарет" зміг гостинно відчинити свої двері,  приміщення потребує капітального ремонту. Потреба в ньому – величезна.

"З початком карантину у Львові побільшало сімей, які переживають кризи. Усі залишилися вдома, наодинці один з одним, також люди втрачали роботу й можливості прогодувати сім'ю. Якщо раніше проблема із залежністю була і вона маскувалася, то у часи пандемії проявилася більше. Побільшало домашнього насильства, дуже часто це було наслідком вживання психоактивних речовин. З цим треба було щось робити", – пояснює психологиня.

Саме так було в родині, з якої все почалося. До психологів звернулася сім'я, в якій чоловік – наркозалежний. То була бідна родина, вони не мали змоги оплатити за його реабілітацію. 

"У нашому центрі день реабілітації коштує 400 гривень. Ми взяли його на пільгових умовах. Коли побачили цю жінку, були просто шоковані. Вона була неймовірно худою. Її  телефон був із чорно-білим побитим екраном. У родині просто скрута, а мама отримує лише 860 гривень на дитину. Ми почали допомагати цій сім'ї. Полікували дитину, зібрали гроші на телефон, почали їх підтримувати. Допомогли вирішити проблему з кредитами.  І якось так виросла робота нашого "Назарету". Працювали в режимі онлайн-консультування на початку карантину і це дало свій результат", – пригадує Марина.

Психологи не планували створювати центр, але через деякий час до них почали звертатися інші жінки з проханням про допомогу, оскільки бачили описи психологів про організацію допомоги цій родині. Так і народився центр підтримки сім’ї "Назарет". 

"Найбільше від узалежнення потерпають жінки й діти. Жінка не бачить виходу, коли хтось удома вживає. Щоб допомогти вийти з того стану, мотивувати чоловіка вийти зі стану узалежнення, забезпечити комфортне життя для себе й дитини, їй треба вийти зі звичних обставин. Саме тому існує "Назарет". Бо ні діти, ні жінки зазвичай не обирають наркотиків. Тому вони не повинні від них страждати. Наша найбільша ціль – допомагати дітям і жінкам", – пояснює Марина. 

За перший рік роботи психологи відпрацювали роботу до деталей. У центрі надаватимуть психологічну, гуманітарну і юридичну допомогу. Також тут практикуватимуть духовні розмови зі священником. Волонтери центру в офісі вирішуватимуть організаційні й технічні питання, як-от куди подіти продукти для родини, де зберігати речі й іграшки для дітей.  Акцент буде на підтримку саме малозабезпечених родин.

Випереджаючи закиди скептиків, психологиня каже про несприйняття наслідків узалежнення. Марина Потурай наводить приклад. Уже давно залежність визнали як рецидивну хронічну хворобу, яка має дуже різні наслідки, аж до насильства. Саме тому просять небайдужих  підтримати капітальний ремонт центру "Назарет". 

Волонтерам вдалося зібрати перші 26 тисяч гривень. В основному у питаннях ремонту центру допомагають небайдужі, які відгукуються на прохання психологів у соцмережах. 

"На ремонт у нас немає коштів, тому покликали своїх друзів у соцмережах нам допомогти.  За гроші благочинців ми зробили маленький коридор і дві кімнатки. Тут будуть консультації для жінок, які пережили насильство, різні групи, індивідуальні прийоми, духовні заходи. Наша активність у соцмережах допомагає пояснювати людям, чим займаємося і для чого все потрібно. Люди підтримують нашу ідею, вона близька й потрібна іншим, і це радує. За три дні нам вдалося зібрати 9000 гривень завдяки одному допису", – тішиться Марина Потурай.

Центр "Назарет" можна підтримати переказом на банківський рахунок. Усі звіти й перебіг робіт можна відстежувати на сторінці Благодійного фонду "Назарет Львів" у Фейсбуці.

Номер банківського рахунка: 5169 3305 2225 5790

Номер карткового рахунка: 5168 7422 3331 3109.

Фото: Благодійний фонд "Назарет Львів"

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал