Львівський художник спробував повторити мандрівні сліди Лесі Українки

У Домі Франка проект, що не тільки відтворює місця перебування великої Лесі, а й враження її від тих місць.

Львівський художник, графічний дизайнер та дослідник Юрій Ямаш спробував спростувати відомий ще з античності вислів "двічі в одну річку не вступиш" власною виставкою "Труш малює Лесю", яка відкрилася в Домі Франка. Однак зробив це через намагання повторити не власні сліди, а сліди Лесі Українки, чиє 150-ліття відзначаємо цього року. Зокрема, у своїх пленерних роботах (що складають більшість у представленій експозиції), він не тільки відтворив місця перебування великої Лесі, а й спробував передати її враження від тих місць, інформує "Еспресо.Захід".

Львів, Карпати, Крим, Єгипет, де – словами Лесі Українки - сфінкс, що "має живі очі, він немов бачить вічність"… Усі ці місця, та й не тільки ці (минулого року у Музеї Лесі Українки у Києві член Національної спілки театральних діячів України, доцент кафедри дизайну Національного лісотехнічного університету України та кафедри театрознавства та акторської майстерності ЛНУ ім. Івана Франка уже презентував до ювілею Лесі Українки інакшу – однак за суттю схожу виставку "Рим, Крим і Атени") Юрій Ямаш цільово фіксував упродовж 30 років.

"Звичайно, це не було так, що я від ранку до ночі увесь цей час тільки цим жив, - ділиться зі мною думками художник. – Та й не однією Лесею – зокрема, я відвідав чи не всі місця, де бував Іван Труш. Найцікавіше вийшло з Каїром. Виявилося, що безпосередньо в Каїр не везе жодна туристична компанія. Отож я просто купив туди квиток і за три години був уже там та дозволив собі зупинитися в Каїрі на довше. Така авантюра перетворилася у неймовірні враження та захопливу пригоду. Воно якось одне з іншого виснувалося – Труш, який недооцінив Лесю Українку і надзвичайно сильна, харизматична Леся, їхні непрості взаємини і моє бажання краще обох пізнати".

Цікаво, що назву виставці дала картина Юрія Ямаша в стилі pіn-up "Труш малює Лесю", в основі якої - реальна історія. Адже саме портрет Лесі дав Івану Трушу як добрий заробок та нові знайомства, так і можливість увійти в дім до родини, де мешкала дівчина, в яку він був таємно закоханим, і яка потім стала його дружиною. І саме з цього портрета почалися конфлікти між двома харизматичними особистостями. Як цікаво і те, що виставка в Домі Франка експонуватиметься тільки три тижні.

Ярина Коваль

Фото Ярини Коваль

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.