Депутати ЛМР готують ухвалу про комплексний розвиток району Щурата й околиць

Маючи досвід "гетто на Малоголосківській", тепер депутати вимагають детального плану територій і розвитку інфраструктури тих районів, які готують під забудову.

Про це розповіли в коментарі "Еспресо.Захід" депутати ЛМР Наталія Шелестак і Петро Адамик.

"Ми готуємо ухвалу, де передбачено детальний план території в районі Щурата й околиць, адже ЛМР має намір розвивати його й надалі. У ньому чітко має бути закріплене місце під школу, садочки й іншу потрібну інфраструктуру, включно з дорогами. Адже там є дві великі лікарні та центр екстреної допомоги. І їх розвивати треба вже, навіть незалежно від того, чи почалося будівництво, чи ні. Особливо дороги, адже вони забезпечують швидкий доїзд машин невідкладної допомоги з усього міста", – заявила Наталія Шелестак.

У цій ухвалі пропишуть усі зобов’язання, які беруть на себе всі зацікавлені сторони, зокрема міська рада.

"Ми будемо вимагати, щоб заступник міського голови Любомир Зубач, який підписав меморандум від імені міста, розповів, де влада має намір брати ті 150-200 млн грн, які він пообіцяв виділити на розвиток інфраструктури. Це переважно добрі і правильні речі, але питання звідки на них візьмуть кошти", – відзначив Петро Адамик.

У бюджеті, особливо тому, який формується в теперішній кризовий період, їх немає в тому обсязі, який обіцяють у Андрія Садового.

"Я вважаю, що це має бути комплексний підхід. І в ході будівництва ми однозначно маємо виконати всі ці зобов’язання, які взяли на себе. Але я вам скажу як голова бюджетної комісії, в нас немає можливості реалізувати ці проекти за рік-два – це тривалий процес і дуже коштовний. Забудовник стверджує, що будуватиме близько чотирьох років, тож за той час і ми маємо встигнути хоча б з основними об’єктами", – додала Наталія Шелестак.

Усі депутати розуміють, що місто росте і має розвиватись, але, маючи приклад хаотичної забудови в районі Голоско, де відсутня базова інфраструктура, треба уникнути подібних помилок.

"Ми не проти розвитку й розбудови міста, але хочемо, щоби це відбувалось організовано, а не хаотично, щоб було комфортно та з відповідною інфраструктурою. І для цього потрібні глобальні, а не клаптикові рішення. Ми вже маємо прецедент району Малоголосківської вулиці, коли міська рада показала себе з найгіршого боку", – розповів Петро Адамик.

Приклад з забудовою в районі Голоско також навела Наталія Шелестак:

"Ми не можемо допустити, щоб повторилася ситуація, як з Голоском, коли вже майже все збудовано, а тепер треба виправляти ситуацію мегадорогими рішеннями, які потрібні для нових доріг, до прикладу. І на майбутнє слід добре думати, щоб спочатку готувати інфраструктуру й чіткий план території, а потім уже починати забудову. Принаймні робити це паралельно".

Депутати стверджують, що для цієї ухвали мають підтримку фракцій "Європейської Солідарності", "Варти" та "Свободи", і сподіваються, що будуть не проти обранці з "Голосу" та "Самопомочі".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.