"Ми часом не уявляємо, скільки поруч жінок, які потребують допомоги", – Марта Чумало

У Львові працює проект "Жінка для жінки", де жінки у скруті можуть опублікувати свою історію, а читачки – відгукнутись і допомогти авторці допису.

Життя 35-річної Іванни круто змінив нещасний випадок: її десятирічного сина збив мотоцикл. Хлопчик майже місяць провів у реанімації. На його лікування сім'я витратила всі заощадження, ще й довелося набрати кредитів. Син, на щастя, одужав, а борги залишились. От тільки віддавати їх доводиться самій – чоловік не витримав труднощів і пішов. 

"Кредити не дають жити, вже кілька разів ловила себе на думці що хочу просто піти й повіситися. Працюю ледь не цілодобово, шию одяг, вишиванки, не відмовляюся ні від чого. Та моїх грошей вистачає хіба що погасити деякі відсотки. Набігла непосильна для мене сума", – пише Іванна.

Натомість історія 21-річної Адріани – кардинально протилежна. Дівчині торік діагностували епілепсію, але батьки відмовилися давати гроші на лікування. Понад те, поки вона була в лікарні, мама знайшла гроші, які Адріана відклала "на чорний день", і забрала їх. 

Це лише дві історії з десятка опублікованих на сайті "Жінка для Жінки". Це проєкт Центру "Жіночі перспективи", в якому жінки, що потрапили у скруту, можуть розповісти свою історію. Натомість читачі можуть відгукнутись на потребу: купити ліки, продукти, перерахувати певну суму. Хоча дуже часто жінки просять допомогти з роботою чи підробітком: хтось шиє (як-от Іванка), хтось пропонує послуги репетитора, хтось готовий доглядати за старенькими… 

"Клієнти Центру "Жіночі перспективи" – це вразливі жінки. Вони дуже часто працюють нелегально – на ринку, в якихось напів підпільних швейних цехах. Коли почався локдаун, наші клієнтки почали втрачати роботу, – розповідає "Еспресо.Захід" заступниця директора Центру "Жіночі перспективи" Марта Чумало. – Хтось орендував квартиру,  і оскільки зарплати більше не було, боялись, що опиняться на вулиці. Відповідно, певні "ургентні" історії я почала публікувати на своїй сторінці у Facebook. Просила людей, які можуть допомогти, зробити адресну доставку продуктів чи посприяти чимось ще. Ми розуміли, що за такої невизначеної ситуації  складно робити пожертви для потребуючих. Але так надихало, коли значну допомогу можна було мобілізувати за кілька годин". 

Фото: Прес-клуб Львів

Серед перших історій, які оприлюднила Марта Чумало, була розповідь про вагітну жінку, якій надавали допомогу. Її кривдник утік до Польщі ще перед локдауном, оскільки мав проблеми з поліцією. Жінка народила й повернулась в орендовану квартиру, за яку нічим було платити. Треба було чекати на виплати на дитину. 

"Тоді буквально за кілька годин відгукнулась жінка, яка  подарувала візочок, ще одна взяла над нею шефство й почала періодично замовляти продукти. Інші допомагали сплачувати орендну плату, – розповідає Марта Чумало. –  Потім, коли таких історій ставало все більше й більше, з'явилась ідея об'єднати їх. Ми не хотіли бути посередниками, а прагнули, щоб жінки напряму більше комунікували між собою. Так зародився проєкт "Жінка для жінки". Розміщуємо лише перевірені історії. Ми часто навіть не уявляємо, скільки поруч жінок, які потребують допомоги. Це й жінки, які потерпають від насильства, є жінки, що потрапили на гачок шахраїв".

За словами Марти Чумало, про великі суми допомоги не йдеться. Скажімо, на сайті є історія лежачої жінки. Вона має всі підстави  отримати першу групу інвалідності. Але для цього спочатку треба оформити нотаріальну довіреність, а це 600 гривень – для жінки надто велика сума.  

"Допомога не завжди вимірюється грошима. Наприклад, на історію дівчини з епілепсією, якій батьки відмовилися давати гроші на лікування, відгукнулась жінка з такою самою проблемою. Вона не просто надіслала ліків на кілька місяців наперед. Вона з нею спілкується, розповідає, як жити з цією проблемою. На що зважати, як розпізнавати, коли можуть бути загострення. І це насправді дуже цінна допомога, яку не можна виміряти грошима, – каже Марта Чумало. – Нещодавно нам зателефонувала дівчина з Горішніх Плавнів. Каже, ми у своїй групі в телеграм-каналі вирішили допомогти одній з жінок. Але не змогли вибрати когось одного, тож вирішили зібрати гроші й надіслати невеличкі пакунки всім жінкам. Ці дівчата розіслали усім базовий набір продуктів і засобів гігієни. І я от уже тиждень розмовляю з жінками, які отримали ті посилки. Ви навіть не уявляєте, які вони щасливі! Одна з них зізналась, що вперше у своєму житті отримала посилку. Їй ніколи ніхто нічого не надсилав!  Таких історій добра – безліч". 

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал