Хто є хто в новому виконкомі Львівської міськради?

Комітет вдалося значно оновити, збалансувавши впливи міського голови та депутатського корпусу.

Цієї каденції, окрім заступників мера, до складу виконкому увійшли ще й представники фактично всіх фракцій ЛМР, свідчить аналіз журналістів "Еспресо.Захід".

На сесії 4 лютого депутати Львівської міської ради затвердили новий склад виконавчого комітету.

Наразі він складається з дев’яти членів, проте ще може бути доповненим заступниками міського голови та старостами новоприєднаних територій. Поки що комітет менший, ніж за попередньої каденції, коли в нього входили 11 осіб. Проте навіть зараз можна сказати, що орган зазнав значного оновлення.

Довгожителі виконкому

З попереднього складу залишилися лише міський голова та двоє його заступників: Андрій Москаленко й Ірина Маруняк. Причому Андрій Москаленко тепер у новому статусі – першого заступника та заступника з економічного розвитку. Як розповів під час голосування Андрій Садовий, відкритим залишається участь у виконкомі ще однієї заступниці – Галини Слічної, яка наразі перебуває на лікарняному.

Читайте також: Андрій Москаленко складає депутатський мандат

Також у попередньому складі виконкому працював начальник ДСНС у Львівській області Юрій Кагітін, проте не часто брав участь у засіданнях. Як прокоментували в пресслужбі львівських надзвичайників, це траплялося з причини великого навантаження на основній роботі:

"Юрій Кагітін намагався брати участь в усіх засіданнях. Але є ще і основна робота, відрядження, службові наради. Як і в усіх решти членів виконкому".

У пресслужбі зазначили, що й цього разу їхній начальник дав згоду на подання його кандидатури до нового складу виконкому.

"Членство в цьому важливому органі міської ради дає можливість впливати та відстоювати питання безпеки у Львові та районі в межах повноважень, які має член виконкому", – сказали в пресслужбі.

Оновлений склад комітету

З нових облич у виконкомі будуть секретар ради Маркіян Лопачак, керуюча справами виконкому Наталія Алєксєєва, ексдепутат Верховної Ради від "Самопомочі" Олег Лаврик, колишній депутат ЛМР Артем Хмиз і Богдан Шустер, якого Андрій Садовий представив як представника найбільшого населеного пункту з новоприєднаних територій.

Відзначимо, такий кадровий склад вибудовує певний баланс сил у виконкомі. Якщо за попередньої каденції він повністю перебував під впливом Андрія Садового, то тепер тут представлені різні сфери впливу.

Читайте також: Депутати затвердили структуру Львівської міської ради

Людьми Андрія Садового можна вважати двох його заступників, керуючу справами та Олега Лаврика. Депутатам вдалося делегувати представника ВО "Свобода" Маркіяна Лопачака, який став секретарем ради. Артем Хмиз і Богдан Шустер близькі до фракцій "Європейскої Солідарності" та "Варти". Тож фактично кожна фракція "більшості" та партія міського голови провела у виконком свого представника. Осторонь залишилася лише фракція "Голос".

Хто вони, нові члени виконкому?

Маркіяна Лопачака було обрано секретарем міської ради 23 грудня. Він представляє фракцію "Свободи". У 2013-2014 роках був головою фракції ВО Свобода" у ЛМР. Був народним депутатом України у 2012-2014 роках.

Олег Лаврик – один із найдавніших соратників міського голови. Вони співпрацюють ще з часів "Галицьких інвестицій". Згодом він стояв біля витоків створення "Самопомочі", в якій є одним з керівників та фінансистів. Був депутатом Верховної Ради у 2014-2019 роках.

Наталія Алєксєєва працює у структурах Львівської міської ради ще з 2006 року, куди прийшла разом з тодішнім секретарем ради Володимиром Квуртом. Починала роботу, відповідно, в Секретаріаті ради. У 2016-2019 роках була помічницею народного депутата та працювала у структурі партії "Самопоміч". Перед призначенням виконувала обов'язки директорки департаменту міської агломерації Львівської міської ради.

Богдан Шустер – депутат Львівської районної ради, ексзаступник мера Винників. У 2010-2015 роках був депутатом Винниківської міської ради. 

Працював директором ринку КТП "Матвол" і заступником директора з господарської частини готельно-розважального комплексу "Галактика", яких пов’язують з місцевим бізнесменом Олегом Матвіїшиним.

Кандидував на виборах мера Винників у 2015 році і посів друге місце, поступившись Володимиру Квурту. Балотувався від партії "Воля" Юрія Дерев’янка та Єгора Соболєва. Партія пройшла у Верховну Раду разом з партією "Самопоміч", а згодом об’єдналися з Рухом нових сил Міхеїла Саакашвілі.

Після виборів став заступником мера Винників з питань міжнародного партнерства та гуманітарного розвитку, член виконкому Винниківської міської ради.

На місцевих виборах балотувався у Львівську районну раду від партії "Європейська Солідарність" і став депутатом.

Артем Хмиз – бізнесмен, депутат ЛМР V і VI скликання (2006-2015 роки).

Уперше депутатом став від партія "Пора", де перебував, зокрема, з керівником теперішньої фракції "Європейська Солідарність" Петром Адамиком. Разом з ним він згодом перебрався в обласну організацію партії "Удар".

Під час позачергових парламентських виборів у 2019 році був уповноваженим партії "Українська стратегія Гройсмана".

Брав участь у виборах Львівської міської ради 2020 року у списку "Варти". 

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.