"Доула може подати води чи допомогти дихати, але не приймати пологи", – Лідія Коноваленко

В Україні навіть дипломовані акушери не мають права приймати пологи вдома

Про це розповіла "Еспресо.Захід" голова громадської організації "Доули Львова" Лідія Коноваленко 

Уже кілька днів у соцмережах не вщухає обговорення історії про те, що в Рівному після домашніх пологів померла 34-річна породілля. Жінка свідомо прийняла рішення народжувати вдома, але "духовна акушерка", яка приймала пологи, не змогла зупинити кровотечу. Породіллю доставили в лікарню лише через три години після пологів. Медики не змогли її врятувати. 

Акушерку, яка приймала пологи, в багатьох повідомленнях назвали доулою. Деякі користувачі соцмереж навіть почали вимагати визнати діяльність доул незаконною, а також "банити" блогерів, які пропагують домашні пологи. Утім, доула й "домашня акушерка" – це зовсім різні речі, і  навіть у тих країнах, де дозволено домашні пологи, доули пологів не приймають.

"На Заході доула – це соціальна професія. Вона не вимагає медичної освіти. По суті, це низько кваліфікована професія, – каже Лілія Коноваленко. – Доула – це помічниця в пологах. Вона може подавати воду, масажувати спину чи допомагати дихати. Тобто забезпечувати комфорт жінки в пологах. Але доула не може давати медичних порад, не може втручатись у процес, призначати якісь ліки чи скасовувати призначення лікаря".

Утім, аби стати професійною доулою, треба мати сертифікат. В Україні є дві організації, які сертифікують доул. Зокрема, сертифіковані курси доул проводять в Асоціації фахівців з природного батьківства у Києві й у Центрі розвитку сім’ї "Семицвіт" у Дніпрі. Ці організації входять в об'єднання доул Європи. 

"Щодо домашніх пологів, то вони можуть бути лише в тих країнах, де діє триступенева система акушерства. Така система передбачає ліцензування акушерок, які можуть приймати пологи вдома виключно в жінок групи низького ризику. Так працюють Нідерланди, США, Британія, – каже Лідія Коноваленко. – У нас такої системи нема. Є лише прототип –  проєкт П'ятого клінічного пологового в Києві. Йдеться про пологи вдома під контролем пологового будинку. Такий проєкт – єдиний в Україні. Тому будь-хто, хто прийде на домашні пологи, не має жодного сертифіката й не гарантує якості послуг. Тобто всі ризики – виключно на відповідальності людини, яка вирішила народжувати вдома, і людини, яка погодилась ці пологи приймати". 

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.