Еспресо. Захід

Уже з весни у Львові з’явиться "швидка на вертольотах". Як вона працюватиме

Богдан Білан
21 січня, 2021 четвер
18:13

Повністю обладнаний медичною технікою гелікоптер обслуговуватиме хворих у важкодоступних регіонах та забезпечуватиме потреби трансплантації у восьми областях Західної України.

Про старт проєкту повідомив 13 січня міністр охорони здоров’я Максим Степанов, передає "Еспресо.Захід".

"Ми запускаємо проєкт створення єдиного аеромедичного простору в Україні. Це надзвичайно важливий елемент, зокрема, з точки розвитку системи трансплантації. Цього року ми починаємо проєкт про впровадження цивільної аеромедичної евакуації в Україні", - повідомив під час брифінгу Максим Степанов.

Також він зазначив, що пілотно цей проєкт стартує у Львові та Києві.

Цього ж дня про участь у ньому заявили на сторінці Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Вони відзначили, що спільну з МОЗ близько чотирьох місяців працювали над втіленням цього пілотного проєкту.

Більше про те, як працюватиме служба, у коментарі для "Еспресо.Захід" розповів керівник Центру Андрій Васько.

Вертоліт, його обладнання та обслуговування

Вертоліт для цього проєкту надає Міністерство внутрішніх справ. Це нова сучасна машина, яка може якісно виконувати роботи по проєкту. Який саме гвинтокрил надійде до Львова, остаточно стане відомо вже після того, як це буде погоджено в Кабміні.

"Обладнання цих машин буде аналогічним, як і в реанімобілі класу "С". Його надасть МОЗ та частково воно буде нашим. Окрім цього, буде використовуватись переносне обладнання, яке є у розпорядженні наших фахівців. Також ми комплектуватимемо машину медикаментами", - розповів Андрій Васько.

Персонал проєкту

"У нас буде створено новий відділ аеромедичної евакуації, куди ввійдуть і наші працівники з автомобілів швидкої, набиратимуться нові. Відповідно, вони отримуватимуть зарплату у нас, але з надбавкою від держави", - відзначив директор ЛОЦЕМДМК.

У команду входять лікар і фельдшер або парамедик, або медсестра-анестезист. Окрім цього, на борту вертольота можуть бути і інші особи, залучені до евакуації, а також люди, що супроводжують пацієнта.

Пацієнти

"Вертоліт аеромедичної служби обслуговуватиме пацієнтів у критичних станах: з інсультом, інфарктом, опіками, дітей, що потребують невідкладної допомоги, пацієнтів з політравмами, нейротравмами. Тобто людей, життя яких є під загрозою, і яким неможливо надати допомогу у межах двогодинного доїзду медиків. Координація викликів буде відбуватись через нашу диспетчерську службу", - додав Андрій Васько.

Також планується використання вертольота для польоту за донорами чи реципієнтами в трансплантології, для перевезення донорських органів. Можливе його залучення і до пошуково-рятувальних робіт, що включатимуть медичну компоненту. Координація цих процесів відбуватиметься через профільного заступника міністра внутрішніх справ.

Фінансування та вартість послуги

"Витрати на паливо-мастильні матеріали, технічне обслуговування, платню пілотів, навігацію та місце парковки будуть покриватися за кошти держави через МВС та Мінздоров’я. Платню персонал отримуватиме у нас. Для пацієнта ця послуга буде безкоштовною", - розповів директор.

На майбутнє теж можливо, що Нацслужба здоров’я виставить відповідний пакет для контрактування і фінансуватиме його. Наразі вони точно оплачуватимуть лікування пацієнтів, яких вертоліт доставлятиме в медичні заклади.

"У світі практикується, що така служба надає і платні послуги. До прикладу, доставка пацієнтів на планові операції чи після аварій поближче додому. Та поки це не на часі, адже ми ще не виконуємо усіх завдань з екстреної допомоги. Якщо зараз ми наш вертоліт задіємо у всіх процесах, які він має виконувати, то він взагалі не буде простоювати, а сідатиме лише на дозаправку та ночівлю", - зазначив лікар.

Львівщина пілотна

Львівщину обрали пілотною у цьому проєкті з кількох причин. Область близька до важкодоступних районів, а також регіонів, що входять у географічну зону відповідальність проєкт. Також тут добре розвинута медицина, хороші лікарні. Зокрема ті, які займаються трансплантологією. Не менш важливе значення має і розташування у Львові сучасного аеропорту, де можливий сервіс і технічне обслуговування гвинтокрила.

"Також у виборі на нашу користь велика заслуга обласної та міської влади, які лобіювали та підтримували цей проєкт. Зараз наше завдання відпрацювати його. З’ясувати, де є складні моменти, де є технічні труднощі, де юридичні нюанси. Все для того, щоби потім передати досвід іншим областям.

Наш регіон обслуговування - вісім областей: Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька, Хмельницька, Тернопільська, Волинська та Рівненська області. В першу чергу, це важкодоступні територій та великі міста.

Звісно ж, це надто велика територія для екстреної евакуації. А от для трансплантології – добрий проєкт для налаштування логістики", - розповів Андрій Васько.

Початок роботи

Перші польоти гелікоптера мають початись вже у березні-квітні. Навіть якщо майданчик ще не буде готовий, ми вже маємо працювати і доставляти пацієнтів. Наразі будемо використовувати майданчик на території аеропорту "Львів". Це вже скоротить час доставки пацієнта до медзакладів у нашому місті.

Щодо інших міст нашої області, то у Дрогобичі є аеродром, у Бродах, у Стрию. Городок взагалі розглядається, як місце, де вертоліт буде базуватись на постійно.

На момент початку роботи у нас має бути команда, юридичні документи, відповідні угоди і, однозначно, постанова Кабміну, яка регламентує процес аеромедичної евакуації. Вона вже погоджена у Львівській ОДА і зараз перебуває на погодженні у Кабміні.

Фото: візуалізація робочого проєкту

Вертолітні майданчики

Саме майданчики, їх будівництво не входять у цей проєкт. Їх повинні будувати лікарні за кошти місцевої громади.

"Кожна лікарня, що позиціонує себе, як заклад інтенсивного лікування повинна їх мати. Це і лікарня швидкої допомоги у Львові, й обласна лікарня, 8-ма міська, лікарні у Буську, Новояворівську, Червонограді, Стрию і Самборі. І це вже клопіт місцевої влади, як і де вони їх облаштують. Ми ж зі свого боку будемо забезпечувати роботу проєкту та перевезення пацієнтів.

Вертольоти, які працюватимуть в аеромедичній евакуації можуть сідати будь-де, для них підійде і проїжджа частина дороги. Тоді на момент посадки поліція перекриває рух, а до вертольота під’їжджає лише карета швидкої допомоги. Такі місця посадки та протоколи обслуговування лікарень будуть відпрацьовані для кожного закладу зокрема. Тобто вертольоти є, персонал є, обладнання є – чекаємо лише постанову кабміну", - підсумував Андрій Васько.

Фото: візуалізація робочого проєкту

Як вже раніше повідомляв "Еспресо.Захід", 12 січня, Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги оголосила тендер на спорудження вертолітного майданчика поблизу медичного закладу.

Як свідчить тендерна документація, пропозиції на нього приймаються до 28 січня. Термін виконання робіт до 31 грудня цього року, або до повного виконання сторонами договірних зобов’язань. Повна очікувана вартість робіт та обладнання становитиме майже 20 млн грн.

Щодо того, як виглядатиме майданчик біля лікарні швидкої допомоги у Львові, де він буде розташований та про його вартість розповів заступник генерального директора з технічних питань Володимир Гончарук.

Він підтвердив, що саме вони є замовником робіт зі спорудження майданчика, і що він перебуватиме у них на балансі. Фінансування робіт буде проводитись з трьох джерел: Львівської міської ради, обласної адміністрації та Міністерства охорони здоров’я.

Фото: візуалізація робочого проєкту

Його спорудження буде розбите на дві черги: перша – це власне будівництво бетонного злітно-посадкового майданчика (4 млн), а друга – облаштування сигнальних та вітрових навігаційних датчиків.

"Перша посадка у нас планується вже у березні цього року. Якщо буде повне фінансування, то зробимо все відразу. Якщо ні, то першочерговим завданням для нас є спорудження злітно-посадкового майданчика, а далі, вихдячи з фінансування, будемо дозамовляти обладнання та роботи. У нас готовий вже повний пакет документів та пройдена у кінці 2020 року експертиза. Будівельні роботи розпочнуться відразу після завершення тендерних процедур та визначення переможця.

Площа майданчика 35 на 35 метрів, а разом з охоронною зоною – 50 на 50. Допоміжних споруд у нас не буде. Усе обслуговування гелікоптера здійснюватиме ДСНС та аеродром, де він базуватиметься", - зазначив Володимир Гончарук.

Фото: візуалізація робочого проєкту

Майданчик буде розташований ліворуч від лікарні, де є велика вільна територія та обладнана парківка. Вони будуть суміщені.

Як підтвердили "Еспресо.Захід" у львівському аеропорту, підприємство, у разі визначення його як базового, готове надати майданчик та обслуговувати вертоліт в рамках своєї основної діяльності.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.92
    Купівля 38.92
    Продаж 39.45
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
17:28
Голова Волинської ОВА звернеться до СБУ через виступ депутата проти московського патріархату
17:15
новини Львова
Коли відвідати Пасхальну службу в римо-католицьких храмах у Львові: розклад
16:44
зсув грунту
Зсуви ґрунтів на Закарпатті: постраждала дорога Мукачево – Львів
16:33
Огляд
Що відомо про керівника Рівненського міського ТЦК Олександра Ярмошевича
16:32
Оновлено
атака РФ по Чернівецькій області 29 березня 2024 року
Під час ранкової атаки на Буковині росіяни намагалися уразити Дністровську ГЕС
16:31
Юрій Бобало, ректор Національного університету "Львівська політехніка"
На що ректор Львівської політехніки витратив торік 1,15 млн грн: декларація Юрія Бобала за 2023-й
16:17
новини Буковини
Спортсменка з Чернівців здобула перемогу на міжнародному турнірі з вільної боротьби
15:59
Ігор Снігур
Понад два роки вважався безвісти зниклим: бійця зі Львівщини ідентифікували за ДНК
15:39
немовля
У Львові новонародженій дівчинці видалили 8-сантиметрову кісту яєчника
15:23
загибель
У полі на Буковині виявили тіло чоловіка, поруч знайшли військову форму
15:14
фура зі старою деревиною
Імовірно, розібрана етнохата: в Польщу намагалися вивезти фуру старої деревини 
15:04
У Львові продають одну з найзагадковіших вілл 20 століття. Фото
14:50
Сергій Юлдашев
Квартири у ЖК PecherSky та цілий автопарк: що задекларував керівник Волинського БЕБ
14:38
Музей Крушельницької у Львові отримав у подарунок техніку для оцифрування музейних фондів
14:25
СБУ оголосила підозру ексохоронцю Захарченка і начальниці топогеодизичної служби артбригади "ЛНР"
СБУ оголосила підозру ексохоронцю Захарченка і начальниці топогеодизичної служби артбригади "ЛНР"
14:08
Направлення
Як і де безплатно отримати послуги з реабілітації в медзакладах Львівщини
13:56
За кордон у багажнику позашляховика: на Тернопільщині справу "бізнесмена", який допомагав ухилянтам, скерували до суду
За кордон у багажнику позашляховика: на Тернопільщині справу "бізнесмена", який допомагав ухилянтам, скерували до суду
13:40
шахрай, шахрайство
Шахрай із Рівненщини виманив у військового і його рідних понад 50 тис. грн
13:25
ратуша Львів
У Львівській мерії з 1 квітня буде на 150 працівників менше
13:17
Оновлено
обстріл, ППО
На Франківщині внаслідок атаки РФ пошкоджено обладнання на кількох ТЕС ДТЕК
13:10
На Закарпатті може з’явитися річковий порт з мультимодальним терміналом
13:10
На Львівщині заблокували черговий канал переправлення ухилянтів за кордон
12:56
На Хмельниччині ще одна громада УПЦ МП перейшла до ПЦУ
На Хмельниччині ще одна громада УПЦ МП перейшла до ПЦУ
12:42
бруцельоз
На Волині вперше за майже 20 років зафіксували випадок бруцельозу: деталі
12:26
без води, вода
Через аварійний витік майже 20 вулиць у Чернівцях до вечора будуть без води
12:24
У Львові медики видалили пухлину всередині кістки 6-річного хлопчика
У Львові медики видалили пухлину всередині кістки 6-річного хлопчика
12:16
Оновлено
обстріл, ППО
Атака РФ по Хмельниччині: пошкоджено житлові будинки і приміщення басейну дитячого табору
12:10
Сервіси друку, купівлі/поповнення і перевірки балансу ЛеоКарт тимчасово не працюють: причина
11:55
стихійне сміттєзвалище
Зі сільради на Тернопільщині хочуть стягнути понад 5 млн грн через забруднення земель
11:55
Інфографіка
курс валют
Курс валют у Львові в банках та обмінниках 29 березня: долар втратив кілька копійок
11:49
 виставка "Із полум’я зродились"
Із полум’я зродились: на виставці у Львові зберуть гроші на евакуаційні вагони
11:38
Василь Куприянчик
На Донеччині загинув 20-річний захисник з Волині Василь Куприянчик
11:30
Оновлено
Львівщину атакували 11 БПЛА і два "кинджали": пошкоджено обʼєкт критичної інфраструктури
11:25
вітер
Через шквальний вітер на Буковині майже 50 населених пунктів залишилися без світла
11:15
кордон
Скільки людей перетнули західний кордон України 28 березня
11:09
На високогір'ї Карпат здійнявся шторм: швидкість вітру сягає 26 м/с
На високогір'ї Карпат здійнявся шторм: швидкість вітру сягає 26 м/с
10:54
Львівський історичний музей
Львівський історичний музей. Чи варто підтримати надання йому статусу національного?
10:38
У Львові на металобрухт здадуть 10 старих автобусів та 14 трамваїв
У Львові на металобрухт здадуть 10 старих автобусів та 14 трамваїв
10:26
насилля
На Буковині багатодітний батько ґвалтував своїх дітей: йому загрожує довічне
10:11
електросамокати
У Львові затвердили місця для паркування електросамокатів
Більше новин