Різдвяне диво: дружина львівського священника подолала COVID-19

Сьогодні Катерину Терлецьку виписали з лікарні.

Журналістка  "Еспресо.Захід" була присутня під час зустрічі жінки з рідними.

Зі сльозами на очах Катерина Терлецька нині зустрічає своїх п’ятьох дітей. З ними вона не бачилася більше місяця, поки лежала в лікарні із важким перебігом COVID-19.

"Я почуваюся краще, нарешті хочу покинути ці стіни. COVID для мене став великим випробуванням. Хочу обійняти кожну людину, цілий Львів, всю Україну, які молилися за мене тоді, коли від мене нічого не залежало. Але найбільше нині хочу обійняти своїх дітей, так надовго я їх ще не залишала", - такими стали перші слова Катерини Терлецької після виходу з лікарні.

Місяць тому дружина львівського священика Петра Терлецького потрапила у міську лікарню швидкої допомоги у критичному стані. Легені пацієнти були уражені на понад 90%, до того ж, жінка була вагітною. Наталія Матолінець, яка лікувала хвору, розповідає у коментарі журналістці "Еспресо.Захід", що показник насичення крові киснем був менше 60 при нормі 95-100.

"Ми одразу після госпіталізації прийняли рішення про родорозродження і зробили кесарський розтин, - каже завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії лікарні швидкої медичної допомоги Наталія Матолінець. - Народилася маленька недоношена дівчинка, яка теж мала позитивний ПЛР-тест і яку теж довелося підключати до апарату ШВЛ. Мама після операції була два тижні у медикаментозному сні на апараті штучної вентиляції легень. І впродовж двох тижнів повної примусової вентиляції нам вдалося її стабілізувати, поступово зняти кисневу терапію і сьогодні ми виписуємо її додому в задовільному стані".

Лікарі самі не вірять, що змогли врятувати не лише жінку, але й новонароджену дівчинку. Кажуть, це унікальний випадок, якого ще не було.

"Ми консультувалися з головним анестезіологом України та з акушерами- гінекологами всеукраїнського рівня. Коли я скидала знімки КТ чи рентгену легень, мені відповідали, що з такими легенями не живуть, - додає Наталія Матолінець. - Ми пролікували не один випадок "ковідної" вагітності, але цей - унікальний. Катерина Терлецька – наша п'ята вагітна з COVID-19, але  найтяжча і з найменшим терміном".

Нині життю жінки нічого не загрожує. Щасливу та усміхнену її біля дверей зустрічають чоловік та діти, котрих вона безмежно хоче обійняти. Але найбільш очікувана зустріч жінку чекає з новонародженою донечкою, яку досі бачила лише онлайн. Дівчинка вже має негативний ПЛР-тест та реабілітується після хвороби. Але поки що залишається в лікарні: дівчинці ще треба набрати  вагу.

"Чоловік більше бачив новонароджену, я тільки відео бачила, - каже Катерина Терлецька. - На вигляд малесенька, здоровесенька, міцна дитина. Сподіваюся, ми за місяць будемо бачити її вдома. Для мене найважче було лежати, чекати, не могти говорити і просто витримати це виснажливе лікування".

"Даринка вже десять днів як переведена із реанімаційного відділення. Ми дуже переживали, щоб почали діяти легені, і, дякувати Богу, вона почала дихати сама. На жаль, "ковід" залишив свій згубний слід і викликав запалення легень, були високі лейкоцити, трохи падає гемоглобін. Втім, на загал, дитина добре виглядає. Я вже маю змогу навідувати дитинку, сподіваюся, що і Катруся зможе", - розповів отець Петро Терлецький.

Попереду на Катерину Терлецьку чекає ще тривалий час реабілітації після COVID-19. Жінка ще буде перебувати під контролем лікарів, їй потрібні спеціальні фізичні вправи та гормональна терапія. А найбільше, кажуть лікарі, їй потрібні відпочинок, спокій, сон та домашня опіка.

В автівці дітлахи не відпускали матір зі своїх обіймів. Ось таке передріздвяне диво трапилося у їх житті. Найбільше тішаться, що Різдво святкуватимуть разом у сімейному колі.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал