Страхуватися чи не страхуватися від COVID-19 – ото питання!

Пандемія та карантинні заходи породили нові вимоги та потреби.

Оголошення на дверях було багатообіцяючим: "Тут ви можете придбати страховий поліс від COVID-19". Проте, на жаль, з’ясувалося, що застрахувати своє життя на випадок хвороби або й смерті від ковіду не так вже й легко.

За словами експерта з урегулювання страхових випадків Юлії Захарчук, медична страховка в Україні завжди була непопулярною. Українці не поспішали оформляти медичне страхування. Хіба що такий документ потрібний був для виїзду за кордон. З початком пандемії нічого суттєво не змінилося. Тепер ті, хто виїжджає за кордон, купують два страхових поліси – один звичайний медичний та один від COVID-19. А ось українці, які нікуди не їдуть, страхових угод не укладають. Бо – дорого. Хоча й лікуватися від ковіду теж дуже-дуже дорого.

Понад те, як з’ясувалося, від ковіду в Україні не застраховані навіть медики. Деякі страхові компанії, вказуючи в умовах, кому вони відмовляють в оформленні страхування, серед інших – вік за 60 років, хронічні хвороби тощо – згадують і медичних працівників.

За словами голови Українського лікарського товариства у Львові Олега Дуди, ще влітку Верховна Рада прийняла рішення про виплату компенсації родинам медичних працівників, які померли внаслідок ковіду.

– Але ковід повинен бути визнаний професійним захворюванням. Тобто родини померлих медиків мусять довести, що їхній родич заразився саме на роботі від ковідного пацієнта. В інших випадках, коли медик заразився в побуті, такі компенсації не виплачуються, – каже лікар.

Щоб отримати цю компенсацію, треба надати понад 50 різних довідок.

– Процедура збору довідок та розслідування, чи справді медичний працівник заразився на роботі, в Україні дуже складна. Я аналізував, як відбувається це в інших країнах, то там процедура розслідування триває не довше 5 днів. І кошти виплачують максимум через 10 днів після звернення. Щоправда, в інших країнах всі особи, не тільки лікарі, мають медичні страховки, – зауважив Олег Дуда.

Також місцеві ради компенсують медичним працівникам лікування у стаціонарах. Так, Львівська обласна рада вирішила виплачувати працівникам обласних медичних установ, незалежно від того, чи беруть вони участь у лікуванні ковіду, компенсацію у розмірі одного посадового окладу. Але тільки якщо цей медпрацівник лікувався у стаціонарі. Звісно, ці кошти не покривають вартості лікування. Працівники, які перехворіли вдома, жодної компенсації не отримують.

Водночас, як зізналася експерт з урегулювання страхових випадків Юлія Захарчук, якщо місцеві ради візьмуть на себе відповідальність за страхування певних категорій населення – медичних працівників, учителів, – то це буде вигідно всім.

– Медичне страхування – це складна процедура. І краще, коли це буде корпоративне страхування. На жаль, в Україні ще немає поваги до працівника, тож роботодавці рідко страхують своїх працівників, – каже вона.

Так, Юлія Захарчук пропонує місцевим радам закласти у бюджет та застрахувати від ковіду всіх медиків, немедичних працівників медзакладів та вчителів від ковіду.

– Звісно, це має бути прозоро. Потрібно офіційно оголосити конкурс серед страхових компаній. Компанії зацікавлені в цьому, бо це масове замовлення. Крім того, для страхової компанії це престижно: я застрахував усіх лікарів міста! Це показує, що компанія стабільна. І платникам податків це вигідно, тому що дешевше, ніж компенсації з бюджету. Ну, й застрахованим також вигідно. Виграють усі, – переконана фахівець.

На її думку, така процедура в місті – від оголошення конкурсу до початку укладання страхових договорів – займе всього лише місяць.

– Запросити керівників страхових компаній та обговорити це на депутатських комісіях. У конкурсі, на мою думку, мають право брати участь компанії, які працюють не менше десяти років та в зелених секторах. І оголосити конкурс. Буквально за місяць всі медичні працівники можуть бути застраховані. Аби була політична воля, – вважає Юлія Захарчук.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.