Жорстока "Гра" у нас із вами

На камерній сцені театру ім. М. Заньковецької 11 і 12 грудня прем'єра.

Насправді це трохи складно, коли дорослі перевтілюються у дітей, котрі бавляться у дорослих. Принаймні, для початкового сприйняття. Однак коли втягуєшся, дорослий світ з його макабричностями, жорстокістю, байдужістю, комплексами очима дітей збиває з ніг усвідомленням, що так не мало би бути. Властиво, про це нова постановка "Гра" на камерній сцені театру ім. М. Заньковецької, прем'єра якої запланована на 11 і 12 грудня, інформує "Еспресо.Захід".

Йдеться про виставу "Гра", яку поставила за п'єсою "Сімейні історії" сербки Біляни Срблянович Олеся Галканова-Лань. "Сюжет розповідає про стосунки чотирьох дітей, що проявляються у їх грі, яка, своєю чергою, перегукується з їхнім життям, – йдеться в анонсі вистави. – Через форму дитячої гри режисерка руйнує тишу навколо незручних тем, проговорюючи проблеми сучасного виховання… В кожній сцені суцільне здивування, іноді шок, місцями огида й нескінченний смуток від усвідомлення того, що діти можуть і вміють повторювати тільки те, що підносимо їм ми, дорослі".

Інакше кажучи, в день здачі вистави заслужена артистка України Інна Калинюк в образі Мілени, Юлія Михайлюк-Коржук у ролі Софії, Марта Кулай – Андрії та народна артистка України Альбіна Сотнікова – Надії сповідалися в тому, що – можливо, не властиво – саме їхнім родинам, але що присутнє у тій чи іншій формі та масштабах у багатьох сім'ях, незалежно від національності та віросповідання.

Як поділилася думками з "Еспресо.Захід" режисерка Олеся Галканова-Лань, ця п'єса міцно взяла її у свій полон, як тільки вона стала мамою. Відтак не менш важливим для неї було задіяти у ній актрис, які самі є матерями.

"У цій "Грі", як на мене, чи не найважливіші є чотири моменти, коли героїні уже не граються, а кажуть правду. І ця правда – як правило, дуже болюча, – говорить Олеся Галканова-Лань. – З народженням донечки я багато що переосмислила, на багато речей подивилася інакше. А також краще почала розуміти сприйняття дитиною зовнішнього світу. У моєї доні у пісочниці є подруга, з якою вони щодня миряться і сваряться по сто разів, і це аж ніяк не заважає їм товаришувати. Якщо дорослі не нав'язуватимуть дітям своєї дріб'язковості, злопам'ятства, комплексів, то все буде добре. Але так, на жаль, часто не є. Звідси й початок майбутніх проблем і між дітьми, і в суспільстві. Ми своїй дитині намагаємося все роз'яснювати, хоч не завжди виходить. Однак дуже хочеться, щоб, попри те, що зовнішній світ на кожного з нас впливає завжди, вона виросла сміливою, не боялася перешкод, ішла до своєї мрії. І через це теж "Гра" (чи "Сімейні історії") для мене така важлива".

Ярина Коваль

Фото Ярини Коваль

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.