Еспресо. Захід

Вам шоколадку з квітами лаванди чи з паприкою і в'яленою грушкою?

Зіновія Воронович
24 листопада, 2020 вiвторок
11:19

Подружжя Орест та Наталія Рибій на карантині запустили виробництво шоколаду ручної роботи з незвичними смаками

Ви знали, що у деяких виробників у 90-грамовій плитці шоколаду – 60 грамів цукру? Звичайно, кількість цукру на етикетці вказують рідко. Зате кількість складників у невеличкій плитці може налічувати до двох десятків інгредієнтів, тоді як у натуральному шоколаді їх лише чотири: какао терте, какао масло, цукор та лецитин. Про всі ці тонкощі мені розповів Орест Рибій. Орест – моушн-дизайнер (саме він розробив фірмовий стиль LeopolisJazzFest), засновник львівської дизайн-студії Permanent. Спитаєте, до чого тут шоколад? Бо тепер Орест разом з дружиною  Наталією створюють авторський шоколад ручної роботи.

"Наталя до народження сина працювала у Прикордонній службі в різних куточках України. Тож ні вона, ні я не мали нічого спільного з кондитерською справою. Але ми обоє страшенно любимо шоколад. Жоден наш похід в супермаркет не обходився без плитки шоколаду, –  розповідає Орест Рибій. – У нас підростає син, і він уже починає цікавитись тією ж їжею, що й ми. Але дитині хочеться давати все натуральне й корисне. А шоколад із супермаркету таким точно не назвеш. Тож вирішили спробувати зробити шоколад власноруч. Тим більше, що на карантині було багато часу для експериментів. Домашній шоколад виявився не до порівняння з тим, що виробляють у промислових масштабах. Нас так захопив процес, що подумали, а чому б не робити шоколад і для інших?"

Але одна справа – робити шоколад для себе, коли є час на натхнення, а зовсім інша – будувати на цьому бізнес. Щоб дізнатися всі тонкощі ремесла, Орест та Наталя пройшли курси шоколатьє, вивчали ринок. Врешті винайняли приміщення, закупили техніку й почали створювати авторський шоколад. З назвою бренду проблем не виникло: Mark`s – від імені синочка, заради якого, власне, й почали шоколадні експерименти.

"При виробництві шоколаду дуже важливою є правильна температура та вологість повітря (17-21 градусів С і не більше 50% вологості), тому домашня кухня для цього не підходить. Без окремого приміщення навіть не варто було братись до справи. А з огляду на пандемію, це додаткова безпека: тепер туди не заходить ніхто, крім нас двох", – каже Наталя. Саме вона здебільшого займається шоколадним бізнесом, тоді як Орест розвиває студію дизайну.

Сировину замовляють у прямого дистриб'ютора з Бельгії. "Основою шоколаду, який ми замовляємо, є суміш какао бобів з трьох континентів (Кот-д'Івуа́р, Гани та Еквадор). Це уже готовий шоколад, але фактично без цукру, не темперований, – розповідає Наталія. – Саме темперування є найважливішим і найзахопливішим процесом. Річ у тім, що молекули какао-масла завжди прагнуть об'єднатися в кристали й утворити кристалічну решітку. Таких кристалів може бути аж шість видів, але лише один з них робить шоколад блискучим, хрумким і не дає танути в руках чи при кімнатній температурі. І для того, аби молекули какао-масла утворили саме ті правильні кристали, шоколад темперують. Для цього шоколад спочатку підігрівають до певної температури, потім охолоджують і доводять до робочої температури. Для кожного виду шоколаду потрібні різні температурні умови. Темперувати можна, і в інший спосіб – додаючи відразу активні бета кристали".

Неправильно темперований шоколад незручно їсти – він таке в руках, має неоднорідну структуру і може мати білі розводи. Часто думають, що білий "наліт" на шоколаді свідчить про те, що термін придатності закінчився. Насправді це означає, що кристали какао-масла відділились від тертого какао. Це може статись як через неправильне темперування, так і через те, що шоколад неправильно зберігали. Наприклад, спочатку цукерки полежали в теплі і розм'якли, а потім їх поклали до холодильника. Та й взагалі, виявляється, що тримати шоколад тривалий час у холодильнику – не варто. Ідеальна температура для шоколаду – 17-21 градус тепла. До речі, приблизно таку температуру медики радять підтримувати в помешканні. Якщо у вас взимку тепліше за 21 градус тепла – треба активніше провітрювати кімнату.

Утім, крафтовий шоколад навіть в ідеальних умовах не можна зберігати надто довго. Найдовший термін придатності у традиційного чорного шоколаду без начинки – до дванадцяти місяців. Якщо ж у шоколаді є начинка, то його термін придатності зменшується щонайменше вдвічі. "Чистий молочний шоколад можна зберігати до півроку, білий – не більше трьох місяців. Якщо ж це білий шоколад з горіхами – то не більше двох місяців. А якщо начинка – карамель чи ганаш – то до місяця часу, – каже Орест. – Звичайно, промисловий шоколад має значно довший термін придатності за рахунок консервантів. Ми ж консервантів не використовуємо. Додаємо лише натуральний емульгатор лецитин, щоб структура шоколаду була однорідною, але на термін придатності він не впливає (до речі, лецитин продають в аптеках як дієтичну добавку. – Авт.) Збільшує термін придатності шоколаду й цукор – що його більше, то довше шоколад зберігається. Ми ж свідомо не додаємо багато цукру в шоколад, адже хочемо, щоб наш продукт був насамперед корисним. Звичайно, можна замість цукру використовувати замінники, але вони змінюють смак. А більшість наших клієнтів хочуть все ж традиційний натуральний шоколад, хоча часом із нетрадиційними начинками".

З’ясувалося, львів'яни не надто люблять шоколад з високим вмістом какао (понад 70%), бо він гіркий. Значно популярнішим є 54% шоколад, бо він має м'якший смак. Найпопулярнішим є такий шоколад з фундуком, кедровими горішками, насінням чіа та кунжуту.

"Мій улюблений шоколад ми створили випадково. Готували геловінську серію. Треба було чимось пофарбувати білий шоколад у помаранчевий колір. Ми скористалися куркумою, але вона додала свого смаку. І мені це поєднання білого шоколаду з куркумою страшенно сподобалося. Пізніше до цього шоколаду додали паприки і в'яленої груші. Ось це поки що мій улюблений рецепт", – каже Орест.

Чи не наймоднішим інгредієнтом цього року є лаванда. Хтось пропонує лавандові чаї, конфітюри, а у Mark's є шоколадні плитки з лавандовою карамеллю та цвітом лаванди. Є плитки з незвичною начинкою – "джандуйя". Виявляється, це шоколадно-фундучна паста (зізнаюсь, довелось "погуглити", що це). Усі начинки Наталія та Орест готують власноруч, а інгредієнти (наприклад, сублімовані фрукти) купують у спеціалізованих магазинах.

Нині шоколатьє працюють над створенням алкогольної лінійки смаків до новорічних свят. Зокрема, це буде чорний шоколад з карамеллю з віскі, а також шоколад з начинкою з ганаша з абсентом. Головне, аби Миколай не переплутав батьків з дітьми, бо це має бути абсолютно недитяча лінія смаків.

Фото надав Орест Рибій

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
15:40
суд, гроші, штраф
Обікрав людей на понад 107 тис. грн: на Стрийщині до 10 років засудили шахрая
15:30
Ексклюзив
В Україні вийшла унікальна повість, яку написали 36 авторів
15:22
шахта "Відродження" у Львівській області
На шахті "Відродження" у Львівській області провели обшуки, - депутат
15:08
український безпілотник Punisher
Мукачівська міська рада виділила 12,4 млн грн на безпілотники для ЗСУ
14:52
новини Хмельниччини
На Хмельниччині затримали браконьєрів, які незаконно виловлювали рибу в притоці Дністра
14:39
новини Рівного
У центрі Рівного до Великодня встановлять Писанковий сад
14:22
Юрій Набит
Без батька залишилося двоє дітей: біля Роботиного загинув воїн зі Львівщини
14:08
новини Рівненщини
На Рівненщину приїхали ще 33 людини з Донецької області
13:55
Жительку Каховки підозрюють у пособництві окупантам
Жительку Каховки підозрюють у пособництві окупантам: схиляла жителів до отримання російських паспортів
13:43
писанки на деревах у центральному сквері Франківська
У Франківську прикрасили писанками дерева в центральному сквері
13:37
новини Львівщини
На Львівщині за невиконання обов’язків притягнули до відповідальності 75 батьків
13:20
земля
На Хмельниччині в росіянки конфіскували земельну ділянку, яку вона успадкувала
13:05
новини Львова
Біля львівського Будинку воїна невідомий зрізав усі тюльпани
12:48
майстер-клас із писанкарства для дітей військових
У Львові діти захисників створили писанки для поранених військових
12:31
Радослав Сікорський
"Львів - це Україна": Сікорський відреагував на закиди Кремля про плани Польщі нібито анексувати частину України
12:04
Унаслідок вибуху на Львівщині двоє людей загинуло і одна постраждала
11:47
На Волині викрили нову схему для ухилянтів: надувними човнами до ЄС
Надувними човнами до ЄС: на Волині викрили схему незаконного перетину кордону для ухилянтів
11:30
На Хмельниччині п'яний чоловік стріляв у поліцейських із рушниці, його затримали
На Хмельниччині п'яний чоловік стріляв у поліцейських із рушниці, його затримали
11:14
прикордонний контроль, перетин кордону
Скільки людей перетнули західний кордон України 24 квітня
11:00
шахрай, шахрайство
Здавав вигадане житло різним людям: судитимуть жителя Рівненщини
10:46
Тернополянин намагався незаконно відправити з України поштою скам'янілих ракоскорпіонів віком 443 млн років
Тернополянин намагався незаконно відправити з України поштою скам'янілих ракоскорпіонів віком понад 400 млн років
10:23
Львівські лікарі видалили 15-сантиметрову пухлину з плеча підлітка
10:09
Валентин Міц
Під Новомихайлівкою загинув стрілець зі Львівщини Валентин Міц
09:52
кордон, черги
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 25 квітня
09:35
Біля Львова на пожежі виявили тіло чоловіка
09:18
Намагався незаконно легалізуватись через службу у війську: з України видворили громадянина Іраку
Намагався незаконно легалізуватись через службу у війську: з України видворили громадянина Іраку
09:01
Українець намагався вивезти до Великої Британії старовинні монети 5 ст. до н.е. – 4 ст. н.е.
08:46
Іван Войчук
Під час виконання бойового завдання на Донеччині загинув боєць з Волині Іван Войчук
08:30
На Львівщині погодили генеральні плани трьох населених пунктів
08:10
пункт пропуску
На Волині двох прикордонників підозрюють у переправленні понад 200 ухилянтів до Польщі
07:49
Осінь, дощ
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 25 квітня, і завтра
2024, середа
24 квітня
22:58
На Буковині митники вилучили понад 1000 заборонених ароматизованих е-сигарет
22:40
Через змову фірм медзаклад Тернополя переплатив 1 млн грн за телевізійні послуги
22:21
У селі біля Львова незаконно зрубали понад сотню дерев
На Хмельниччині судитимуть чоловіка, який незаконно зрізав 31 дерево на 450 тис. грн
22:02
Новини Західної України
Буковинцю, який за €6,5 тис. переправляв ухилянтів до Молдови, повідомлено про підозру
21:54
вогняна веселка у Франківську
У Франківську зафіксували рідкісне природне явище. Фото
21:43
100 окрема механізована бригада
"Завдаємо окупантам колосальних втрат": волинську 100-ту ОМБр передислокували на Донеччину
21:25
На Львівщині у кількох містах і селах не буде газу. Адреси
21:18
Оновлено
"Крихкіші за скло": колекція ікон на склі Остапа Лозинського
Куди піти у Львові із 22 по 28 квітня: "Атомна русалка" й благодійні читання з поетом і військовим Артуром Дронем
21:07
онлайн-шахрайство
Шахраї видурили в мешканців Рівненщини понад 140 тис. грн
Більше новин