Чому немає нового сміттєвого полігону для Львова?

Раніше Андрію Садовому заважали президент, уряд та Олег Синютка, а тепер – депутати обласної ради та, виявляється, проблема, як завжди, в грошах.

Питання утилізації сміття у Львові досі намагаються перемістити в політичну площину. З початком сміттєвої кризи Андрій Садовий у всіх негараздах міста робив винним Петра Порошенка, Володимира Гройсмана та Олега Синютку. Тепер, коли влада змінилась вже 20 місяців тому, у питанні отримання ділянки під новий полігон так нічого й не зрушилось. Рішення ЛМР так і не знайшла, зате визначила нових винних у провалі –депутатів Львівської обласної ради. Та насправді все до банального просто: Андрій Садовий вирішив, що для нього вигідніше платити за вивезення сміття по Україні, аніж відкрити місцевий полігон.

Такі висновки напрошуються після розмови з відповідальними за пошук та підготовку ділянки під новий полігон для ТПВ у Львівській міській та обласній владі.

Як розповів у коментарі "Еспресо.Захід" заступник мера Львова з питань безпеки міста Сергій Бабак, перелік ділянок є, напрацювання є – питання лише в успішному голосуванні на сесії обласної ради.

"5-6 ділянок, які відповідають всім вимогам, у нас напрацьовані разом з обласною владою. Тепер їх мають включити в план, як цього вимагає Стратегія поводження з відходами, і винести на голосування на сесію. Вже після цього на цих ділянках будуть проведені дослідження: ґрунтів, підземних вод, геології, після яких вже буде прийнято рішення, яка найкраще підходить", – розповів Сергій Бабак.

Та тут і починаються нездоланні перешкоди, які й спровокували свого часу сміттєву кризу, – це політика і відсутність волі до вирішення проблеми у ЛМР. Найяскравіше це видно по сесії Львівської обласної ради, яка відбулася у червні 2019 року. Вона стосувалася якраз звіту ЛОДА про виконання "Програми заходів для налагодження системи поводження з твердими побутовими відходами у Львові за 2017-2019 роки", тобто того періоду, коли Львівська обладміністрація перейняла на себе функції з вивезення сміття зі Львова.

Саме тоді був найкращий момент раз і назавжди вирішити питання з полігоном. Але Андрій Садовий вкотре, як це неодноразово відбувалося у 2016 році, проігнорував проблему і відмовився очолити її вирішення.

Будівництво нового полігону, на жаль, так і не стало пріоритетним питанням для нього. Якщо новини про сміттєпереробний завод не злазять зі шпальт інформагенств, то щодо полігону – повний ігнор. А відтак і відсутність хоч якогось результату.

Сергій Бабак стверджує, що вже були досягнуті домовленості про голосування за ділянки, але цього так і не відбулося.

Однозначно ситуацію могла би змінити особиста присутність, прояв поваги та висловлення прохання до депутатів з боку Андрія Садового. Але все обмежилось звітом Сергія Бабака та пропозиціями з боку голови фракції "Самопоміч" Інни Свистун, які так і не набрали потрібної кількості голосів.

І підтвердження цих висновків навів заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко, який стверджує, що, крім написання листа, міська влада так нічого й не зробила, щоб отримати ділянку під полігон.

"Так, Львівська міська рада зверталась до нас з пропозицією надати їм ділянку під полігон. Але далі того справа не пішла. Вони хочуть, щоб їм дали щось, а самі в той же час нічого не роблять. А мали б визначити, які землі потрібні їм, попрацювати з місцевою владою, Держгеокадастром, підготувати висновок про оцінку впливу на довкілля, провести громадські слухання, а лише тоді йти до нас. Від нас тут 10% роботи, і ми готові її виконати. І, до речі, я навіть не знайомий зі Сергієм Бабаком, ми жодного разу не зустрічалися і він не пропонував цього. Хоча працюю тут я вже більш як півроку", – розповів заступник голови ОДА.

Тобто ми знову повертаємось до того, якою була позиція ЛМР у 2016 році: вимагати ділянку, натомість нічого не роблячи, щоб цей процес підготувати й запустити. І шукати винних.

І, виглядає, саме такий статус питання найбільше влаштовує Андрія Садового: винних визначено, а сміття за великі гроші й далі їздить Україною.

Зараз, за словами Бабака, місто витрачає на вивезення сміття в середньому 14 млн грн на місяць, тобто десь 170 млн на рік. А це означає, що за дворічний бюджет вивезення сміття можна запустити першу карту полігону ТПВ, далі возити його туди і більше не витрачати величезні кошти на транспортування і субвенції іншим полігонам. Підготовчі роботи, проектування та будівництво полігону на початковій стадії також фактично займе тих же 1,5-2 роки.

"Якщо зараз буде рішення про виділення земельної ділянки і вона буде з усіма документами і без обтяжень, то приблизно через рік можна пройти усі процедури та виготовити проєкт і приступати до будівництва. А ще через пів року можна зробити першу карту й почати приймати сміття", – запевняє Сергій Бабак.

Тож, якщо коротко, ситуація з полігоном нині виглядає так. Вже 20 місяців минуло від часу, коли влада Порошенка/Синютки змінилася. Саме їх Андрій Садовий називав ініціаторами т. зв. "сміттєвої кризи". За цей період, за словами Сергія Бабака, вже можна було розробити і збудувати першу частину полігону і почати вивозити туди сміття зі Львова. Натомість бачимо, що питання навіть не зрушилось з місця. У міській раді надалі пишуть листи, замість взяти ділянки у роботу і напрацювати пакет документів і домовленостей. Тобто, виглядає, що з 2016 року Львів так нічого і не зробив у цьому питанні. І причина дуже проста. Вона така ж, як і в транспорті, чи хаотичному будівництві – величезна маса необлікованих коштів, якими можна безконтрольно оперувати.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.