Відомі сюжети Святого письма на новий лад

У Львові – перша персональна виставка художниці, яка отримала шквал схвальних відгуків у Варшаві

У галереї сучасного сакрального мистецтва "Іconart" відкрили нову виставку – "У Бозі квіт людини" Глафіри Щербак. Для уродженки Криму, котра два роки тому закінчила Львівську національну академію мистецтв, це перша персональна виставка в Україні. Однак далеко не перше представлення власної творчості для ширшого загалу, інформує "Еспресо.Захід".

"Ми маємо перед собою унікальну особистість, – сказав на відкритті виставки завкафедрою сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв Роман Василик. – Глафіра Щербак приїхала до нас російськомовною за рік до анексії її рідного Криму, однак з огляду на пізніші політичні події, починаючи від 2014 року, не тільки добре вивчила українську, а й стала активною учасницею волонтерського руху з допомоги українській армії, сама часто бувала з волонтерськими місіями на сході. Але не менш цікавою є вона як художник. Її перша персональна виставка, яка відбулася у Варшаві, отримала шквал схвальних відгуків".

Уже в розмові з журналістом "Еспресо.Захід" Роман Василик наголосив, що Глафіра Щербак, попри те, що її творчість перебуває у площині Канону, постійно розвивається як художник-філософ, що переосмислює Святе письмо і пропонує цілковито свій варіант трактування того чи іншого сюжету. Ця цікава молода художниця, яка раніше тяжіла до білого та його відтінків чи світлих пастельних барв, нині значно активніше використовує колір, і ці кольорові експерименти їй також вдаються.

"Кожна ікона цієї виставки про любов у різному втіленні, інше одкровення, – йдеться в анотації до події. – Вони про любов до свободи і до дисципліни; до духовності, яка піднімає людину, і до жалю, що пеленає поранену плоть. Якщо Господь спонукає простором до співпраці, якщо, співпрацюючи, ми стаємо єдиним цілим і ціле, потребуючи кожного, збагачує кожного, якщо Він замкнув нас у своїй любові, то як можна опиратись Йому і не зрости, не розквітнути?"

Фото Ярини Коваль

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал