Еспресо. Захід

Життя після Covid-19

Зоряна Круль
6 листопада, 2020 п'ятниця
09:43

Як відновитися після перенесеної коронавірусної хвороби? Виявляється, це питання сімейним лікарям задають не лише хворі, в яких була "ковідна" пневмонія.

На Львівщині від Covid-19 одужало понад 16 тисяч людей. У більшості з них був легкий перебіг захворювання. Але навіть після легкого чимало хворих продовжують відчувати втому – навіть після того, як виконають третину від звичного об’єму роботи. Пройдуть півгодини пішки – серце "вистрибує" з грудей. Втрачений нюх вперто не хоче відновлюватися. Апетиту як не було, так і немає. А помірявши температуру після робочого дня, людина взагалі переживає фрустрацію, адже була переконана, що хвороба подолана і можна нарешті повернутися до нормального життя. Але ж ні – температура знову піднялася до +37,3°С! Чому так відбувається? Невже вірус і далі "сидить" в організмі? Як допомогти йому якнайшвидше відновитися? Через скільки часу після перенесеного ковіду можна відновити заняття спортом і вакцинуватися від грипу? Про це журналістка "Еспресо.Захід" запитала у лікарки-терапевтки, популярної медичної блогерки Наталії Шоробури.

Джерело: Facebook-сторінка Наталії Шоробури

Після перенесеної коронавірусної хвороби багато людей скаржаться на те, що у них – постійно підвищена температура тіла. Це – нормально?

Нормально, якщо температура субфебрильна, тобто у межах від 37,2 до 38°С. У більшості випадків це – 37,3-37,5°С і вона є нестабільною: то піднімається, то знову падає.

Але в декого температура, навпаки, занижена. Чим це можна пояснити?

Це – наслідок певної астенізації (ослаблення) організму. Така температура може утримуватися навіть впродовж півтора місяця після перенесеної коронавірусної хвороби.

"Будьте готові, що легка задишка може ще деякий час залишатися після перенесеного Covid-19. Цього не треба боятися"

І що робити, якщо температура – не 36,6°С?

Не треба по кілька разів на день її міряти – достатньо раз на два дні. І стежте за своїм самопочуттям. Якщо з'явилася задишка, кашель, закладеність носа, зверніться до свого сімейного лікаря і здайте аналіз крові. Будьте готові, що легка задишка може ще деякий час залишатися після перенесеного Covid-19 і виникати навіть після незначного й нетривалого фізичного навантаження. Цього не треба боятися. Але якщо у вас є супутні патології, було би добре мати вдома пульсоксиметр – пристрій, який чіпляється на палець і вимірює оксигенацію (наповнення крові киснем). Так само ще якийсь час може турбувати сухий кашель. Було б добре, щоб лікар послухав ваші легені. Якщо такої можливості немає, стежте, чи не виділяється мокротиння. Якщо виділяється – зверніть увагу на його колір і запах. Якщо мокротиння – гнійного кольору (зелене або коричневе), має неприємний запах, треба звернутися до лікаря й здати аналіз крові. Можливо, лікар скерує вас на рентген.

Джерело: Deposit Photo

Деякі пацієнти скаржаться на відсутність нюху, а часто – й смаку, які не відновлюються навіть після того, як зникли всі інші симптоми захворювання.

Як правило, нюх і смак зникають на другий тиждень хвороби (з 8-го по 14-й день) і відновлюються впродовж наступних 2-3 тижнів. Але трапляються випадки, коли вони не відновлюються ні через півтора, ні через два місяці. У таких випадках не завадить пройти огляд у ЛОРа або хоча б проконсультуватися у сімейного лікаря, який призначить гормональні спреї у ніс. Це допоможе відновити слизову оболонку та, відповідно, функцію нюху (а з нею і смаку. – Авт.). Застосовують такі спреї від двох тижнів до місяця. Але їх не можна призначати собі самостійно, бо потрібно виключити наявність інших патологій порожнини носа.

Джерело: Freepik

Коли після перенесеної хвороби можна повертатися до занять спортом?

За будь-якої хвороби іммобілізація, тобто відсутність руху не повинна бути повною, бо це підвищує ризик тромбозів. У венах нижніх кінцівок може утворитися тромб. Є ризик, що він відірветься і з током крові потрапить до серця чи головного мозку і вже там заблокує судину. Тому якщо ви хворієте і у вас – перший тиждень хвороби, не лежіть постійно. Намагайтеся якомога частіше змінювати положення тіла, сідати. Якщо є сили – ходіть по хаті, поливайте квіти. Корисною є будь-яка легка активність. На 2-3-й тиждень, якщо перебіг у вас легкий, температура нормалізується і тоді вже можна робити легку зарядку. Якщо у вас є своє подвір'я, можете виходити на півгодини подихати свіжим повітрям, але не забудьте при цьому тепло вдягнутися.

Якщо до того, як заразитися коронавірусом, ви займалися спортом, повертайтеся до активних занять не раніше ніж через два тижні після того, як зникнуть всі симптоми, але не починайте із кардіонавантажень. Займайтеся йогою, пілатесом, плаванням.

Якщо коронавірус дав ускладнення на легені (плеврит) чи серце (міокардит), важливо, щоб ви перебували під наглядом лікаря і не відновлювали різко заняття спортом. При міокардиті відновлення може тривати від трьох до шести місяців.

"При фіброзі легень відбувається заміщення нормальної еластичної легеневої тканини сполучною ("рубцем"), тому виконувати дихальну гімнастику, як і надувати повітряні кульки треба обережно", щоб не спровокувати пневмотораксу – надриву нееластичної легеневої тканини.

Якщо у людини після перенесеної "ковідної" пневмонії є ускладнення у вигляді фіброзу, як пришвидшити процес реабілітації?

Якщо людина мала важку пневмонію (особливо якщо вона перебувала на ШВЛ), мусить бути готовою, що відновлення буде тривалим. Звісно, було б добре, якби воно проходило під контролем лікаря-реабілітолога або хоча б під наглядом сімейного лікаря. Є різні види дихальної гімнастики, яка дозволить розробляти легені, які були уражені коронавірусом. При фіброзі легень відбувається заміщення нормальної еластичної легеневої тканини сполучною ("рубцем"), тому виконувати дихальну гімнастику, як і надувати повітряні кульки треба обережно. Тканина легень – нееластична. Надмірне надування альвеол може призвести до пневмотораксу (як наслідок надриву нееластичної легеневої тканини). Якщо людину вже виписали з лікарні додому, може починати виконувати легку зарядку: повороти голови, розведення рук у два боки тощо. Якщо виникло таке ускладнення, як фіброз, кожні 3-6 місяців треба буде робити КТ легень, що дозволить оцінити прогрес чи регрес патологічного стану.

Джерело: American Society for Nutrition

Як харчуватися, щоб якнайшвидше відновити сили? Може, варто приймати якісь вітамінні добавки?

99% вітамінів ми отримуємо з їжею. Потреби у суплементах немає, якщо до коронавірусу людина була здоровою. Щоб визначити потребу у конкретних вітамінах, лікар може скерувати вас на відповідні лабораторні аналізи. На постійній основі людині потрібна лише профілактична доза вітаміну D. Але бажано перед прийомом цього вітаміну визначити його рівень у вашому організмі в лабораторії.

Раціон харчування повинен бути збалансованим. Їжте сезонні овочі та фрукти (бажано сирі, бо при термічній обробці вони втрачають вітаміни). Не смакують сирі (або погано травляться) – тушковані чи печені. З м'яса надавайте перевагу білому – курці, кролику. Біле м'ясо менш калорійне і забезпечить організм необхідною кількістю білка та цинку. Не забувайте їсти печінку (джерело вітамінів групи В) і рибу (омега-3 поліненасичених жирних кислот), а також горіхи. Можна й волоські – вони дешевші і при цьому дуже корисні. З'їдайте по жменьці горіхів на день.

А якщо людина приймала антибіотики і тепер через це у неї болить шлунок?

Їжте кисломолочні продукти і квашену капусту, але у невеликих кількостях, бо у ній багато солі. Споживання солі необхідно зменшити до 5 г на добу (це – чайна ложка). Зараз найкращий час, щоб позбутися шкідливих звичок. Якщо до коронавірусу ви курили, вам буде складніше відновитися після перенесеної пневмонії.

"Коли вмикають централізоване опалення, у домі стає сухо і спекотно. Пересушені слизові носа і рота є "вхідними воротами" для вірусів"

Як не захворіти вдруге, адже у світі фіксують дедалі більше повторних випадків захворювання?

Наразі відомо, що після контакту з вірусом у нас з'являється імунна пам'ять (виробляються імуноглобуліни типу G), які ще деякий час захищають від повторного зараження коронавірусом. Але є вже кілька зареєстрованих випадків у світі, коли люди через кілька місяців після перенесеної хвороби заражалися повторно. Тому якщо ви вже перехворіли – це не привід зняти маску, перестати мити руки і дотримуватися соціальної дистанції. Пам'ятайте: цієї зими на нас чигає не лише коронавірус, а й грип.

А щоб ваша імунна система добре спрацювала у разі контакту з вірусом, нормально харчуйтеся і достатньо висипайтеся. Якщо через пандемію переживаєте тривогу, почуваєтеся пригніченим, проконсультуйтеся з психологом. Позитивно впливають на імунітет легкі фізичні навантаження і гарний настрій (всміхається).

Джерело: GETTY

Через пандемію і карантинні обмеження ми стали більш "тепличними". Працюємо дистанційно, менше гуляємо – відповідно, менше дихаємо свіжим повітрям. А тепер вже й погода не сприяє прогулянкам. Підозрюю, що це негативно відбивається на нашому здоров'ї.

Проведені дослідження у США показали, що американська нація за час пандемії потовстішала. Думаю, наша теж (всміхається). Люди їдять більше мучного, припинили займатися спортом. Це все, звісно, неправильно. Навіть у цих нових складних реаліях подбайте про доступ до свіжого повітря – якомога частіше провітрюйте кімнати.

Коли вмикають централізоване опалення, у домі стає сухо і спекотно. Так не повинно бути. Придбайте гігрометр – пристрій для вимірювання рівня вологості повітря. Пересушені слизові носа і рота є "вхідними воротами" для вірусів і бактерій.

На день повинно бути мінімум 30 хвилин аеробного навантаження. Це може бути як прогулянка у парку у спокійному темпі, так і швидка ходьба з дому на роботу. Корисно також плавати у басейні, але, зважаючи на темпи поширення коронавірусу, раджу відвідувати басейн у ті години, коли там найменше відвідувачів.

Намагайтеся їсти менше борошняних виробів і шкідливих продуктів – чіпсів, кексиків, шоколадок з невеликим вмістом какао.

"Якщо перебіг коронавірусної хвороби був легким і відсутні симптоми, через 2-3 тижні (періоду одужання) вже можна вакцинуватися від грипу"

Тим, хто перехворів на Covid-19, можна загартовуватися?

Якщо ви недавно перенесли ковід, поспішати із загартовуванням не варто. Якщо ще не хворіли і почуваєтеся здоровим, починайте з обливань. Після теплого душу на 30 секунд ввімкніть літню воду. На другий день – те саме, тільки вода повинна бути більш прохолодною. На третій обливайтеся холодною, але не довше, ніж півхвилини. Процедуру завжди завершуйте обливанням теплою водою, щоб не створювати дисонансу у системі організму. Головне правило у загартовуванні – поступовість. Щоб загартуватися, потрібні місяці. За день чи навіть за два тижні не вийде.

Джерело: Facebook-сторінка Наталії Шоробури

Чи можна вакцинуватися від грипу після перенесеного ковіду, коли це можна робити і чи взагалі варто?

Крім коронавірусу, у нас є ще одна загроза – сезонний грип. На грип люди також важко хворіють. Нерідко у хворих розвивається таке ускладнення як пневмонія. У нас є можливість ефективно захиститися лише від однієї з цих двох загроз – грипу.

Вакцинація від грипу – це не складно. "Квест" триває рівно півтори години (всміхається). Щоб зробити щеплення, зверніться до свого сімейного лікаря чи у приватну клініку. Вакцинуватися від грипу слід передусім пацієнтам з групи ризику: людям старшого віку, з цукровим діабетом і нирковою недостатністю, вагітним і дітям. Діти, які вакцинуються вперше (з шести місяців до 9 років), повинні отримати дві дози вакцини з інтервалом в один місяць. Це гарантуватиме їм захист на цілий сезон.

Якщо перебіг коронавірусної хвороби був легким і відсутні симптоми, через 2-3 тижні (періоду реконвалесценції) вже можна зробити щеплення. При важчій – через шість тижнів. Це – за умови, що відсутня супутня бактеріальна інфекція, гостра дихальна чи серцева недостатність. Жодної небезпеки для людини немає, бо вакцина вбита, тобто там немає живих частинок грипу.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.94
    Купівля 38.94
    Продаж 39.46
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
14:50
Сергій Юлдашев
Квартири у ЖК PecherSky та цілий автопарк: що задекларував керівник Волинського БЕБ
14:38
Музей Крушельницької у Львові отримав у подарунок техніку для оцифрування музейних фондів
14:25
СБУ оголосила підозру ексохоронцю Захарченка і начальниці топогеодизичної служби артбригади "ЛНР"
СБУ оголосила підозру ексохоронцю Захарченка і начальниці топогеодизичної служби артбригади "ЛНР"
14:13
Оновлено
атака РФ по Чернівецькій області 29 березня 2024 року
Над Буковиною під час тривоги сили ППО збили ворожі ракети: їхньою ціллю був енергооб'єкт
14:08
Направлення
Як і де безплатно отримати послуги з реабілітації в медзакладах Львівщини
13:56
За кордон у багажнику позашляховика: на Тернопільщині справу "бізнесмена", який допомагав ухилянтам, скерували до суду
За кордон у багажнику позашляховика: на Тернопільщині справу "бізнесмена", який допомагав ухилянтам, скерували до суду
13:40
шахрай, шахрайство
Шахрай із Рівненщини виманив у військового і його рідних понад 50 тис. грн
13:25
ратуша Львів
У Львівській мерії з 1 квітня буде на 150 працівників менше
13:17
Оновлено
обстріл, ППО
На Франківщині внаслідок атаки РФ пошкоджено обладнання на кількох ТЕС ДТЕК
13:10
На Закарпатті може з’явитися річковий порт з мультимодальним терміналом
13:10
На Львівщині заблокували черговий канал переправлення ухилянтів за кордон
12:56
На Хмельниччині ще одна громада УПЦ МП перейшла до ПЦУ
На Хмельниччині ще одна громада УПЦ МП перейшла до ПЦУ
12:42
бруцельоз
На Волині вперше за майже 20 років зафіксували випадок бруцельозу: деталі
12:26
без води, вода
Через аварійний витік майже 20 вулиць у Чернівцях до вечора будуть без води
12:24
У Львові медики видалили пухлину всередині кістки 6-річного хлопчика
У Львові медики видалили пухлину всередині кістки 6-річного хлопчика
12:16
Оновлено
обстріл, ППО
Атака РФ по Хмельниччині: пошкоджено житлові будинки і приміщення басейну дитячого табору
12:10
Сервіси друку, купівлі/поповнення і перевірки балансу ЛеоКарт тимчасово не працюють: причина
11:55
стихійне сміттєзвалище
Зі сільради на Тернопільщині хочуть стягнути понад 5 млн грн через забруднення земель
11:55
Інфографіка
курс валют
Курс валют у Львові в банках та обмінниках 29 березня: долар втратив кілька копійок
11:49
 виставка "Із полум’я зродились"
Із полум’я зродились: на виставці у Львові зберуть гроші на евакуаційні вагони
11:38
Василь Куприянчик
На Донеччині загинув 20-річний захисник з Волині Василь Куприянчик
11:30
Оновлено
Львівщину атакували 11 БПЛА і два "кинджали": пошкоджено обʼєкт критичної інфраструктури
11:25
вітер
Через шквальний вітер на Буковині майже 50 населених пунктів залишилися без світла
11:15
кордон
Скільки людей перетнули західний кордон України 28 березня
11:09
На високогір'ї Карпат здійнявся шторм: швидкість вітру сягає 26 м/с
На високогір'ї Карпат здійнявся шторм: швидкість вітру сягає 26 м/с
10:54
Львівський історичний музей
Львівський історичний музей. Чи варто підтримати надання йому статусу національного?
10:38
У Львові на металобрухт здадуть 10 старих автобусів та 14 трамваїв
У Львові на металобрухт здадуть 10 старих автобусів та 14 трамваїв
10:26
насилля
На Буковині багатодітний батько ґвалтував своїх дітей: йому загрожує довічне
10:11
електросамокати
У Львові затвердили місця для паркування електросамокатів
09:25
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 29 березня
09:12
енергетики
На Львівщині через негоду знеструмлено 65 населених пунктів
08:17
повістка
Суд оштрафував волинянина на 5 тис. грн за ухилення від військового обліку
08:00
погода
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 29 березня, і завтра
2024, четвер
28 березня
22:52
Бійці львівської ТрО підпалили ворожу БМП, яку окупанти залишили посеред дороги тікаючи
Бійці львівської ТрО підпалили ворожу БМП, яку окупанти залишили посеред дороги тікаючи
22:33
світлофор у Луцьку
У Львові для незрячих пішоходів зі світлофорів звучатиме шум потяга
22:14
Андрій Антонищак
Львів 29 березня попрощається з екснардепом та полковником Андрієм Антонищаком
21:56
Бійці 100-ї бригади з Волині показали, як знищують фортифікаційні споруди росіян
Бійці 100-ї бригади з Волині показали, як знищують фортифікаційні споруди росіян
21:38
Рівненщина ініціює включити поліську дудку-викрутку до списку культурної спадщини ЮНЕСКО
21:18
газова плита, газ
На Львівщині майже 400 абонентів залишаться без газу. Адрес
21:00
Львівські митники зупинили на кордоні Audi Q7 з технікою Apple на мільйон гривень
Львівські митники зупинили на кордоні Audi Q7 з технікою Apple на мільйон гривень
Більше новин