"Мамо, розкажи про ЦЕ!"

У Львові презентували перший в Україні безкоштовний онлайн курс з сексуальної освіти для дітей "Я_й_ЦЕ".

Кожна п'ята дитина в Україні зазнала сексуального насильства. Мова тут не лише про зґвалтування, але й домагання, сексуальне насильство онлайн. Така минулорічна статистика Уповноваженого з прав дитини.

Батьків і вихователів цікавить, з якого віку говорити з дітьми про приватність і безпеку, щоб таке не повторилося.

Коли львів’янка Христина Шабат, співзасновниця дитячого садка "Пташеня. Дитячий простір", почала писати у Facebook про сексуальну освіту для найменших, то вона отримала у приват десятки історій про сексуальне насильство у дитинстві.

У "Пташеняті" три роки тому запровадили програму безпеки щодо попередження насильства над дітьми. Це такий курс, в якому вихователі розказують малечі, як безпечно їздити в автокріслах, одягати шолом, коли їздимо на велосипеді, чому не граємося з вогнем, не йдемо у воду без дорослих. У контексті безпеки тіла тут розповідають дітям про незнайомців. Тут легко і невимушено розповідають про те, чому ми не показуємо те, що у нас під купальником, не дивимося на інтимні частини інших людей. Малі "пташенята" знають, що якщо щось пішло не так із дорослими, то є алгоритм дій - дитина розповідає про це  дорослим, зупиняє ситуацію і каже "стоп, мені це не подобається, я скажу дорослим".

І ось сьогодні вихователі презентують перший в Україні безкоштовний онлайн курс з сексуальної освіти для дітей "Я_й_ЦЕ". Курс розроблений у зручному форматі відео.

"Цей курс буде цікавим дітям від 4 до 9 років. Усе, що потрібно зробити, - просто включити відео і переглядати разом з дитиною, а потім обговорити, написати нам відгуки і передати друзям. Від сьогодні щовівторка о 17:00 год упродовж двох місяців в ефірі пані Христя і пані Соля - ваші добрі друзі в часі карантину", - розповіла Христина Шабат.

Це буде така собі вистава-заняття, щось схоже на онлайн-садочок, який робить "Пташеня" від початку карантину. Матеріали розроблені так, щоб дві дорослі ведучі невимушено і легко пояснили дітям про те, як не дозволяти дорослим порушувати їх кордони. Вмістився весь матеріал у 9 відеозанять.  

До речі, у міській раді новації вихователів "Пташеняти" підтримали. У дитячих садочках Львова планують впровадити заняття з сексуального виховання, а згодом і для молодших школярів. А тим часом Христина Шабат спільно з фахівцями міського управління освіти організувала тренінги для вихователів.

"У міській раді не проти, щоб ми заходили з нашою програмою у садочки і молодші школи. Тому порозуміння є", - каже Христина.

Першу серію відеокурсу "Я_й_ЦЕ" залиють на сторінку  дитячого садка "Пташеня. Дитячий простір" у Facebook, всі інші - на каналі садка в Youtube. Також паралельно трансляція відбуватиметься на каналі Dialog hub. Dialog Hub - це простір вільних розмов для підлітків і їхніх батьків, освітній простір Фонду Олени Пінчук. Курс безкоштовний.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал