На Рівненщині відбудовують хату з позаминулого століття

Напіврозвалена будівля стояла на одній з вулиць Рівного.

Про це розповідає "Еспресо.Захід".

Вона стоїть на вулиці Шевченка, 65, й останні її власники казали, що конструкції понад 200 років. "Ця хата була в напівзруйнованому стані. Вона просто стояла в місті, але потім почала заважати будівництву багатоповерхівки, – розповідає керівник громадської організації "Центр дослідження і відродження Волині" Володимир Дзьобак. – Місто й люди не знайшли ресурсів, щоб відновити цю хату, а в нас таке бажання з'явилося. Цей проєкт почали півтора року тому. Ми дуже довго за цю хату боролися, бо її не хотіли віддавати. Треба було з усіма погодити".

Facebook-сторінка Володимира Дзьобака

Володимир Дзьобак каже, що родина Тарасевичів, якій належала хата, була давньою та заможною. Будівля навіть складається з двох кімнат, а в той час зазвичай були однокімнатні. Нині вона знаходиться у Радивилівському районі на території етнорезиденції "Ладомирія", де є Музей одягу Великої Волині. Хатинку вже почали реставрувати, відновили дах. Реставратори намагаються зберегти автентичні елементи. Ті, що дуже пошкоджені, укріплюють речовиною, яка цементує.

Facebook-сторінка Володимира Дзьобака

"Центр дослідження і відродження Волині" займається вивченням і відновленням матеріальної та духовної спадщини культури Великої Волині.

"Велика Волинь – це Волинська й Рівненська області, величезна частина – до Коростишева Житомирської області, частина Хмельницької області, північні регіони Тернопільської та північна частина Львівщини. Також Холмщина на території нинішньої Польщі", – розповідає Володимир. Він зазначає, що до відновлення історичної спадщини регіону вони підходять комплексно. Зокрема, є програма з відновлення одягу й уже є 65 костюмів.

"Ми хочемо, щоб кожен район історичної Волині мав хоча б два костюми – чоловічий та жіночий. Крім того, започаткували день традиційного автентичного костюма. Ще досліджуємо прикраси, займаємось книговидавництвом. У нас виходить вперше за понад 100 років книга, яка називається "Історія великої Волині". Останнє подібне видання було 1891-го й називалося "Історія Волинської губернії". Тому проєкт із врятування автентичних старих хат один із багатьох інших", – додає Володимир Дзьобак.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.