Гуцульське містечко з вірменським колоритом

Чому варто відвідати Кути на Косівщині

Кути на Черемоші мало відомі українському мандрівникові, а дарма – це містечко з цікавою та давньою історією. До того ж, на відміну від більш відомого Косова, має набагато краще збережену архітектуру – площа Ринок та стара Ратуша, старовинні церкви (18, 19 та початку 20 століття), вілли кінця 19 – початку 20 століття.

Кути розташовані на березі Черемоша, по якому нині проходить межа Івано-Франківської та Чернівецької областей, а в міжвоєнний період був кордон між Польщею та Румунією. З таким географічним розташуванням і пов'язують походження назви – в куті між Черемошем та Карпатами.

Кути на старому фото 1910 року

Поруч з Кутами розташовані Старі Кути (і знову народжуються аналогії з Косовом, біля нього також є Старий Косів). Те, що Старі Кути справді старі, підтвердили археологи – під час розкопок у 1930-ті тут знайшли старе городище 10-13 століття.

Читайте також: Гриби, гадюки, вишиванки та живі поросята. Фоторепортаж із колоритного суботнього гуцульського ярмарку в Косові.

До Другої світової війни у Кутах, крім українців та поляків, проживали великі вірменська та єврейська громади. Про перших нам нагадує Вірменська церква, а про других – старий єврейський цвинтар.

Вічевий майдан – тепер і колись

Перші згадки про містечко датують 15 століттям, у 1715 році Кути отримали Магдебурзьке право – тобто право на місцеве самоврядування. Розвиток містечка пов'язують з солеварінням, цей промисел був надзвичайно розвинутий по всьому карпатському регіону.

 

Кутську Ратушу датують кінцем 18 століття і вона досі використовується за призначенням – тепер тут селищна рада.

Існує легенда, що Кути заснували вірмени, які переселились сюди, тікаючи від турків-осман. Наскільки правдива ця легенда – невідомо, але вже у 17-18 століттях у Кутах вже була потужна вірменська колонія. За вірменами були торгівля (в тому числі сіллю) та ремесла.

Вірменський костел св. Антонія збудований у 1772 році. Тепер тут – діючий православний храм.

Незвична декорація колишнього вірменського костелу – сліди сніжної людини. Що вони означають, мені так і не вдалося дізнатися.

Старе фото Вірменської церкви

У 18 столітті вірменів з торгівлі витісняють євреї. З іудеями пов'язаний багатий пласт історії міста, але нині про це нагадує хіба великий закинутий єврейський цвинтар.

 

З Кутами та Косовом тісно пов'язаний і засновник хасидизму Баал Шем Тов. Саме в цій місцевості він провів 7 років, а рабин Авраам Гершон був його зятем.

Крім Вірменської церкви, в Кутах збереглися ще два старі муровані храми – греко-католицька церква пресвятої Трійці та римо-католицький костел.

Церква св. Трійці, 1833 рік

Римо-католицький костел Св. Серця Ісуса, 1908 рік.

Ми відвідали Кути в межах прес-туру Гуцульщиною, організованого садибою Еко-Карпати, що розміщена в самому центрі Кутів.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал