Польське пекло: у Львові відбулася акція солідарності із польськими жінками

Акція викликала незадоволення у правоохоронців.

Про це інформує "Еспресо.Захід".

Сьогодні, 26 жовтня, під Генеральним консульством Польщі у Львові відбулася акція на підтримку польських жінок. Організувала її "Феміністична майстерня" у зв’язку із забороною на законодавчому рівні абортів у Республіці Польща. За кількадесят хвилин до початку дійства учасники та учасниці зібралися на алеї перед консульством. 

Учасниця Квітослава Косарчин розповідає: "Ми збираємось під посольством Польщі, щоб висловити солідарність з жінками, тому що кілька днів тому Конституційний суд Польщі визнав незаконними аборти. Навіть якщо в плода є дуже сильні патології, які несумісні з життям, робити аборт все одно не можна. Ми хочемо підтримати жінок у їхньому праві висловлюватись про те, що вони можуть розпоряджатися своїми тілами. Нас хвилює те, що в центрі Європи у XXI столітті може відбуватися таке жорстоке порушення прав людини".

Люди вишикувались вздовж огорожі диппредставництва, щоб не перешкоджати руху пішоходів. Вони розгорнули плакати з написами: "Я людина, а не репродуктивний орган", "Moje ciało, moja sprawa!", "Аборт головного мозку", "Jej macica, то jej sprawa", "Наша сила – солідарність", "Чому чоловіки вирішують, як бути з моїм тілом", тощо.

Серед учасників акції були й чоловіки. Один з них, Юрій, говорить, що практика, яку узаконили сусіди, в сучасному світі неприпустима: "Я підтримую польських жінок, тому що пам'ятаю дуже багато розповідей від моєї мами, батьків про заборони абортів в Україні. Це жахіття. Високий травматизм серед жінок і висока кількість смертності пов'язані з цим явищем. Взагалі вважаю, що робити аборти – це не є добре. Та забороняти їх у наш час неприпустимо. Мені здається, що якщо держава хоче якось допомагати цим жінкам, то не через заборону, а через поліпшення соціальних норм, сексуальну освіту, щоб люди розуміли, на що вони йдуть. Тобто треба просвітницькими механізмами впливати, а не через заборони. Тому я солідарний з адекватністю".

Кілька листівок "Polskie Piekło", які активісти повісили на огорожу, представники Нацгвардії вимагали зняти. Після кількох хвилин спілкування з учасниками акції, вони викликали патрульну поліцію, яка зреагувала оперативно й за кілька хвилин була на місці. Хоч у спілкуванні з активістами правоохоронці доводили, що їхнє зібрання не погоджене з владою і воно незаконне, та в коментарі для "Еспресо.Захід" один з представників Нацгвардії заявив, що вони викликали наряд, щоб охороняти демонстрантів: "Хіба ми кажемо, що ці люди щось порушують? Якщо є зібрання громадян, то завданням поліції є охороняти громадський порядок".

Поліціянти розглядали написи на плакатах та просили перекласти деякі з них українською. Запитували, проти чого під консульством протестують люди. Представники комунікаційного відділу управління поліції наполягали, що захід несанкціонований. Коли одна з дівчат повідомила, що вона тут з одиничним пікетом, правоохоронці заявили, що все одно треба брати на це дозвіл.

Квітослава продовжила пояснювати правоохоронцям, що учасники керуються правом на свободу мирних зібрань, яке передбачене в Конституції України: "Ми не подавали повідомлення в міську раду, бо це мирний захід, який не перекриває ні рух громадського транспорту, ні рух пішоходів. Ми лише інформуємо громадськість про події у сусідній державі". Після цього поліціянти заявили, що зібрання незаконне через карантин, а Львів у "помаранчевій" зоні. Активісти погодились збільшити дистанцію.

Правоохоронці не покидали захід до завершення, спілкувалися з організаторами, демонстрантами та доводили, що захід все ж незаконний.

Додамо, що схожі акції одночасно відбулися також у Києві та Харкові.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.