Еспресо. Захід

Як примадонна сцени на кухні господарювала…

Ксенія Войтовська
22 жовтня, 2020 четвер
11:33

Під час екскурсій у Музично-меморіальному музеї Соломії Крушельницької розкривають приголомшливі секрети життя співачки

Львівські кам’яниці заворожують численними таємницями, адже тут мешкало чимало відомих постатей. Один з таких будинків – Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької. Двоповерхове помешкання співачка придбала у 1903 році для своєї численної родини. Про цю подію навіть написала львівська газета "Діло". 31-річна примадонна сцени заробила на солідне житло самотужки – завдяки щільному гастрольному графіку.

Постать загадкової жінки, яка дивувала своїм талантом аудиторію найкращих оперних театрів світу, своє приватне життя тримала в секреті, чим привертала увагу сучасників та їхніх нащадків. Її помешкання досі приваблює численну кількість відвідувачів.Науковий співробітник музею Іван Дудич почав проводити для них екскурсії, під час яких відкриває трішки завісу, за якою приховані секрети примадонни.

Володарка унікального лірико-драматичного сопрано діапазоном майже у три октави була надзвичайно практичною жінкою та вправною господинею. До цього її змалку привчила мати – Теодора Крушельницька, яка була дружиною священника та виховала восьмеро дітей. Кімнати на першому поверсі здавали в оренду – тобто вони давали додатковий заробіток. Родина мешкала на другому поверсі. "Соломія займала дві кімнати. Відомо, що стіни були оббиті шовком – жовтим і червоним. Тоді дістати натуральний шовк було важко, але співачка мала вишуканий смак. Аби відтворити атмосферу помешкання, що була за її життя, стіни двох залів ми наблизили до тогочасного вигляду", – розповідає Іван Дудич.

Розписи на стелі, за словами наукового співробітника, також відтворювали за оригінальними взірцями.

У музеї зберігаються оригінальні речі, що належали співачці, а також реставровані предмети інтер’єру тієї доби. Неабиякий інтерес викликає кулінарна книга з власноруч записаними співачкою рецептами. Незважаючи на щільний робочий графік, вона любила потішити домашніх та гостей самостійно приготованими смаколиками. Особливу увагу привертає рецепт печених цитрин – вочевидь, примадонна привезла його з Італії.

Відомо, в якому приміщенні була кухня, де Соломія творила свої кулінарні дива. Тут тепер зберігаються фото її родини, а також – стілець-клячник, привезений з батьківської оселі. Іван Дудич демонструє свідоцтво про хрещення Соломії Крушельницької, яке вважають надзвичайно цінним експонатом.

Там зазначена дата – 23 вересня 1872 року. Саме тоді, згідно з офіційною версією, народилася співачка. Хоча у деяких документах вона вказувала зовсім інші дати – до цього її змушували життєві обставини. Тож коли насправді народилася ця диво-жінка – достеменно невідомо.

Тут же зазначено, що Соломія походила зі знатної козацької родини. Усі восьмеро дітей були обдарованими, але справжніх вершин досягла лише вона. Недаремно у народі кажуть: не було б щастя, якби не нещастя. Одного разу батько сімейства – греко-католицький священник Амвросій Крушельницький зламав ногу. Йому тривалий час довелося лежати вдома. Аби не нудьгувати та не гаяти час даремно, навчав власних дітей грі на фортепіано, організував такий собі домашній хор. Завдяки цьому Соломія рано опанувала музичне мистецтво. Своєю найкращою ученицею вважала наймолодшу сестру Анну. Казала, що дівчина була значно обдарованішою й досягла б іще більших висот, ніж вона сама. На заваді стала душевна хвороба, яка спіткала Анну внаслідок перенапруження та психологічної травми через нещасливе кохання. Соломія віддано доглядала за сестрою до кінця життя.

Соломія ж, завдяки старанням свого тата, мала неабиякий багаж знань вже тоді, коли вступила до Львівської консерваторії. Через обізнаність, дівчину навіть звільнили від деяких уроків. Але цей час вона не гаяла даремно – щодня, до пізнього вечора, самотужки вивчала історію музики. Коли у 21 рік дебютувала на сцені Театру Скарбека, її відразу ж нагородили срібною медаллю.

Крушельницьку також вважають одною з перших емансипаток на наших теренах. Вона добре водила автомобіль й знову ж таки – була однією з перших жінок-автомобілісток. Співачку згадують як азартну людину. У музеї зберігається її рулетка, любила грати в карти з гостями та чоловіком. До речі, вона пізно зважилася на шлюб. Першим її нареченим був молодий семінарист, який прийшов додому до Крушельницьких сватати старшу сестру. Натомість хлопцеві більше припала до душі Соломія. Вже були розіслані запрошення на весілля, збиралися купувати обручки, але наречена не знаходила спокою. Вона мріяла про кар’єру співачки, а не хотіла бути домогосподаркою. Свої хвилювання довірила брату Антону, який умовив батька дозволити своїй улюблениці відмовитися від шлюбу. Після цього прикрого випадку майбутні священники не навідувалися до будинку, де було аж шестеро чудових дівиць на виданні… А Соломія, зробивши приголомшливу кар’єру, пішла під вінець у 38 років. Її чоловікові – Чезаре Річіоні на той час минуло 42. Шлюб виявився вдалим – за спогадами очевидців, подружжя жило "душа у душу". До одруження Чезаре тривалий час перебував у статусі нареченого. Такий пізній шлюб був справжнім викликом тогочасному суспільству.

На фото: Рулетка Соломії Крушельницької

Про суперечливість натури Крушельницької свідчить те, що попри сміливість і емансипованість, вона володіла бездоганною репутацією. Ніхто не бачив її у компрометуючій ситуації. Співачку ніколи не помічали на пізніх вечірках, із зайвим бокалом вина. Вирізнялася неабиякою самодисципліною, суворо дотримувалася режиму дня. Порівнювала оперних співаків зі спортсменами-атлетами – мовляв, їхній успіх залежить від способу життя. Крушельницька зазначала, що будь-які відхилення від правил негативно позначаться на голосі. Берегла його, мов зіницю ока. Намагалася добре висипатися. Задля зміцнення імунітету та підтримання організму у тонусі, у будь-яку погоду здійснювала "піші шпацери". Перед виступами завжди приїжджала до театру заздалегідь. У цей день намагалася якомога менше розмовляти. З’їдала м’ясний стейк і випивала добре цукрований чай. З самого ранку входила в образ героїні – уявляла себе нею.

Можливо, саме у цих хитрощах – секрет успіху королеви сцени. Вона першою почала самотужки виконувати опери Вагнера від початку до кінця, які тривали 4-6 годин поспіль. Також вона змогла поєднати спів і танець одночасно. А ще у опері "Мефістофель"Аріго Бойто зіграла відразу дві ролі – Єлени та Маргарити.На завершення сценічної кар’єри тривалістю 22 роки мала у своєму арсеналі 60 опер. По суті, це – рекордне число.

Відомо, що Крушельницька багато читала. Коли жила у Мілані, книги їй привозили пачками. Коли її спіткала вірусна інфекція або застуда… обливалася холодною водою. Вважала, що саме загартовування лікує організм.

Якщо у молодості Соломія навідувалася додому (як вона казала, до Галилеї) щомісяця, то останні роки життя, після смерті чоловіка, провела саме у будинку на вул. Крашевського (тепер – Крушельницької). Викладала у Львівській консерваторії. Коли зламала ногу, студенти приходили займатися до неї додому.

У цьому ж помешканні Соломія Крушельницька померла на 80-му році життя. Причиною смертю став рак горла. За словами Івана Дудича, почувши діагноз, співачка не здивувалася. Вона відмовилася від примітивного тогочасного лікування, тож через кілька місяців примадонни не стало. Її запам’ятали як товариську, веселу людину. Завжди одягнена за останньою модою, доглянута, ерудована, вона завойовувала любов глядачів і кращих представників тогочасного суспільства. Серед її близьких друзів був Іван Франко та інші представники галицької богеми. Але найбільшою цінністю Крушельницька вважала родину. У важкі часи, коли рідні потерпали від неабияких фінансових труднощів, саме вона стала їх опорою та підтримкою.

На фото: Іван Дудич

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал

 
Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
22:54
Десятьох учасників наркоугруповання, яких днями викрили на Закарпатті, взяли під варту
Десятьох учасників наркоугруповання, яких днями викрили на Закарпатті, взяли під варту
22:42
Двоє підлітків на Закарпатті хотіли допомогти порушникам перепливти Тису човнами
Двоє підлітків на Закарпатті хотіли допомогти порушникам перепливти Тису човнами
22:25
Верховний суд України
Верховний Суд виправдав архітектора з Тернопільщини, підозрюваного в отриманні $1,5 тис. хабаря
22:00
OPINION
Микола Бандрівський
У Львові хочуть перейменувати аеропорт, а король-то несправжній... Блог Миколи Бандрівського
21:43
Рідним львівського археолога й воїна Андрія Филипчука вручили орден "За мужність"
21:25
На Донеччині загинув боєць зі Львівщини Георгій Ломарєв
На Донеччині від осколкового поранення загинув боєць зі Львівщини Георгій Ломарєв
21:06
Ексклюзив
Церква не виконала обіцянки: мешканці Пасічної висадили дерева за власний кошт
Церква не виконала обіцянки: мешканці Пасічної висадили дерева за власний кошт
20:48
Львівщина отримає від ЄС понад €15 млн на втілення екологічних проєктів
20:31
У Львові демонтують покрівлю пам'ятки архітектури без жодного паспорта об'єкта
20:15
На Рівненщині п’яний водій з малолітньою дитиною на колінах хотів відкупитися від копів за 1400 грн
19:57
На Львівщині судитимуть мешканця, який незаконно зайняв захисну смугу водосховища
На Волині судять жителя Херсона, який незаконно продавав автомати Калашникова
19:38
Міст у Великих Мостах на Львівщині відкрили для транспорту
Міст у Великих Мостах на Львівщині відкрили для транспорту
19:29
держдума РФ
У Тернополі трьох депутатів держдуми РФ заочно засудили до 15 років
19:11
На Прикарпатті відбулася обласна олімпіада для школярів "Як ти знаєш Біблію?"
18:53
ЗСУ загиблі
У Львові попрощаються із захисниками Віталієм Дідиком та Віталієм Яворським
18:35
На півночі Рівненщини двоє чоловіків напали на прикордонників. У чому причина
18:18
родина Гринкевичів
Суд скасував арешт частини майна Гринкевичів, яких підозрюють у махінаціях на закупівлях для ЗСУ
18:03
афіша
Пів мільйона на дрони: у Львові Дім Франка запрошує на унікальний аукціон-концерт
17:55
швидка допомога
На Закарпатті через затримку швидкої на зупинці помер чоловік: в обласному центрі меддопомоги проведуть розслідування
17:48
новини Хмельниччини
На Хмельниччині злочинці торгували наркотиками в слідчому ізоляторі, їх засудили
17:32
новини Львівщини
Через ремонт водопроводу, завтра у селі Зарудці на Львівщині не буде водопостачання
17:12
новини Львова
У Львові для дітей військових проведуть майстерклас із розпису писанок
17:01
На Закарпатті тернополянин хотів виїхати за кордон за підробленими документами
16:57
Огляд
Осінь, дощ
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 18 квітня, завтра, тиждень
16:44
У Луцьку висадили 47 дубів Шевченка 
16:39
Огляд
Зарплата понад 1,5 млн грн: що задекларував керівник інфекційної лікарні Львівщини Сергій Федоренко
16:28
новини Тернополя
Екскерівника податкової інспекції Тернополя засудили до 6 років за вимагання $40 тис. неіснуючого боргу
16:25
новини Хмельниччини
Кам’янець-Подільського мера визнали винним у правопорушеннях, пов’язаних з корупцією
16:13
сепар днр
Держзрада і тероризм: у Львові судитимуть десятьох жителів сходу України, які воювали за РФ
16:08
Оновлено
Ремінісценції.UA, ТанцТеатр "Життя"
Куди піти у Львові із 15 по 21 квітня: Ремінісценції.UA і звукові прогулянки із Остапом Мануляком
15:59
афіша
У Львові робота Центру освіти дорослих почнеться із письмотерапії з Любком Дерешем
15:58
На Волині судитимуть обвинувачених у вимаганні у військового неіснуючого боргу
15:44
новини Хмельниччини
На Хмельниччині рятувальники зняли з даху 61-річного чоловіка, якому була потрібна допомога
15:37
У війні з Росією загинув навідник кулеметників Ярослав Ломпас з Прикарпаття 
15:29
Оновлено
електроенергія
На Прикарпатті та Волині 18 квітня вводять графіки обмеження споживання електрики
15:25
новини Прикарпаття
В Івано-Франківську затримали чоловіка, який планував стати "смотрящим" за регіоном та збував психотропи
15:19
афіша
Львів'ян та гостей міста запрошують на Lviv Craft Fest
15:06
У Національному природному парку "Синевир" уперше зареєстрували найбільшого метелика Європи 
14:37
новини Закарпаття
В Ужгороді чоловік задушив знайому, його триматимуть під вартою
14:35
Ілля Євлаш
Основні зусилля під час нічної атаки окупанти направляли на Івано-Франківськ, – речник Повітряних сил
Більше новин