Від мами – до доньки: у Львівській лікарні швидкої допомоги в один день пересадили нирки відразу двом пацієнткам

У клінічній лікарні швидкої допомоги у Львові 26 вересня провели відразу дві операції з трансплантації нирки від родинних донорів.

Обидві операції пройшли успішно, передає "Еспресо.Захід".

"Мене звати Світлана, я вже сім років на діалізі. Цукровий діабет зруйнував мені нирку", – каже симпатична молода білявка і показує вену після багаторічних інфузій. Світлана отримала буквально друге життя – львівські лікарі пересадили їй нирку від рідної матері.

Світлані – 37 років, на операцію до Львова вона приїхала з Волині. Більшу частину життя жінка хворіє на цукровий діабет – аж 25 років. Однак гемодіаліз не приносив остаточного полегшення – Світлана дуже погано почувалася від цієї процедури. Медики прийняли доленосне рішення – пересадити Світлані нирку від матері, якій уже 63 роки.

"Я дуже хочу жити! А ще хочу на море поїхати після операції. Я буду її любити – свою нирочку", – казала хірургам перед операцією Світлана.

Того ж дня у клінічній лікарні швидкої медичної допомоги у Львові ще одну таку ж операцію зробили ще одній жінці. Їй теж нирку віддала рідна мама.

Фото: Клінічна лікарня швидкої допомоги

32-річна пацієнтка з Дрогобицького району обходилася без гемодіалізу, але з важкою нирковою недостатністю, діаліз значно погіршив би якість життя молодої жінки. Аналізи у неї були вже критичні. Вибір був або оперувати, або розпочинати замісну ниркову терапію. Лікарі довго не роздумували й вирішили пересадити їй нирку замість підключення апарату. Нирку їй віддала 50-річна мама.

Друге життя жінкам подарували дві бригади хірургів – одна з них забирала нирку в донорів, інша – пересаджувала нирки донькам. Обидві операції пройшли успішно – і мами-донори, і доньки-реципієнти почуваються добре.

Фото: Клінічна лікарня швидкої допомоги

"Коли в операційній я побачив, що пішла сеча, тобто нирка запрацювала, це було щось неймовірне! Людина роками була на діалізі, в неї такого давно не було. Я просто щасливий від того, що роблю. Хай пацієнти одужують і хай їм далі щастить, а ми будемо старатися, щоб у них і надалі все було добре", – каже головний лікар лікарні швидкої допомоги, хірург-уролог Олег Самчук.

Жінок прооперували минулої суботи, а вже сьогодні обох перевели з реанімації у відділення. Ниркові показники в аналізах крові у них в нормі, нирки добре працюють. За кілька днів їх випишуть додому.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал