Рахунок за газ, рахунок за доставку, а тепер ще й за обслуговування внутрішніх мереж?

Що таке акт розмежування і чому його доведеться підписати

На офіційних сторінках відразу кількох облгазів з'явились повідомлення про необхідність підписання "акта розмежування балансової належності". Мовляв, без такого акта розподіл газу до багатоквартирного будинку проводити не можна. То що ж означає цей документ і хто його повинен підписувати? Про це "Еспресо.Захід" розповів начальник львівського відділення АТ "Львівгаз" Павло Сербан.

"Ми забезпечуємо газопостачанням до крана на вводі перед будинком. Це наша зона відповідальності. Далі йде внутрішньобудинкова газова мережа. За цю мережу несе відповідальність те підприємство, на балансі якого є сама будівля. Якщо взяти багатоквартирний будинок, то там балансоутримувачем може бути, наприклад, ЛКП, ЖБК чи ОСББ. Саме ця юридична особа несе відповідальність за безпечну технічну експлуатацію внутрішньобудинкових газових мереж, – каже Павло Сербан. – Акт про розподіл підписується для того, щоб розділити, де чия зона відповідальності. Після того, як підписали акт про розподіл, балансоутримувач має укласти договір про технічне обслуговування з фірмою, яка має дозвіл і ліцензію на виконання таких робіт. На Львівщині це "Львівгаз" та ще кілька фірм у Львівській області, які отримали дозвіл Держпраці та мають відповідні ліцензії".

Зрозуміло, якщо ОСББ підписує договір про технічне обслуговування, то за це доведеться платити. Скільки саме платитиме ОСББ чи ЖБК, залежить від того, яка у них довжина тих мереж. За словами Павла Сербана, якщо взяти багатоквартирний будинок на два під їзди, то, за приблизними розрахунками, на одну квартиру площею до 60 кв. м виходить від шести до дев'яти гривень на місяць. Цю суму, швидше за все, включатимуть у квартплату. Але якщо ви сподіваєтесь, що з таким договором на технічне обслуговування газовики прийдуть перевірити, чи не пропускає часом газ ваша плита, то ні. Все, що в квартирі, не належить до внутрішньобудинкових мереж. Тож ваша плита та крани повністю на вашій відповідальності.

Якщо балансоутримувач будинку не уклав угоду про технічне обслуговування мереж, то він за це нестиме відповідальність. По-перше, це штрафні санкції від Держпраці. По-друге, якщо станеться нещасний випадок через витік газу в під'їзді чи на фасаді будинку, винним буде саме ОСББ чи ЖБК. Крім того, у випадку аварійного відключення газу, його не зможуть увімкнути без підписаного акту про розподіл.