"Ukraine – Terra Іncognita": у Львові відзняли першу українську міф-оперу

Відеопрезентація планується на День захисника України – 14 жовтня.

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

Першу українську міф-оперу у п’яти частинах завершили знімати цієї ночі. Повна постановка із симфонічним оркестром, яскравою сценографією, костюмами, фрі-джазом та ритуальними українськими народними піснями звучатиме близько двох годин. Цікаво, що авторці проєкту Уляні Горбачевській вдалося в одній постановці поєднати весь спектр народної пісні з усієї України: козацькі, чумацькі, рекрутські, колискові, про кохання та обрядові.

"У цих піснях відображена вся Україна як у просторі, так і в часі, – розповів у коментарі журналістці "Еспресо.Захід" піар-менеджер опери Юрко Вовкогон. – Міф-опера – це поєднання усіх наших земель, усіх епох, століть, аж до сучасності. Від найдавніших обрядових і до сьогодення. Нині сміливо можна сказати, що в Україні з’явилася нова опера. Так вийшло, що цей жанр ми називаємо опера-міф. Це теж символічно, адже опера промовляє піснями більше, ніж розповіддю чи сюжетом. Вона промовляє міфами, базовими поняттями, які склалися упродовж століть на цій землі і в цьому народі. Якісь наративи передаються від покоління до покоління в піснях і сама суть передається. Цю суть ми й називаємо міфом".

Протягом вересня тривали репетиції із симфонічним оркестром. Опера складається з п’яти міфів: дому, роду, любові, міфу степу та залізного серця. Важливими в цьому переліку постають міфи степу та залізного серця. За словами Юрка Вовкогона, ці два епізоди підкреслюють постаті усіх воїнів – таких, як Василь Сліпак.

"Степ – важлива території в історії України. Це водночас небезпечний простір, де завжди якісь катаклізми, де точиться війна, але завжди є повна свобода і можливість ствердження, куди треба йти, щоб захистити свій дім. Останній міф залізного серця – це про вічний міф, про воїна, який здатен в собі стримати залізне серце і передати його далі", – додав Юрко Вовкогон.

Зйомки "Ukraine – Terra Incognita" тривали три дні. Автори проєкту обіцяють здивувати унікальними костюмами, відеоартом та декораціями. Родзинкою цікавого вбрання є плахта, яка перетворюється із костюма на декорацію. А чим ще здивує перша українська опера-міф "Ukraine – Terra Incognita" вже невдовзі можна буде побачити на екранах. Повністю презентувати проєкт планують 14 жовтня, на День захисника України.

Наразі опублікували тизер.

Нагадаємо, в серпні у Львові презентували першу частину опери "Ukraine – Terra Incognita" Міф роду. Розкішне шоу з відеоартом та автентичними українськими піснями присвячене Герою України Василю Сліпаку, який загинув на Сході від кулі снайпера. Сюжет переплетений із сучасними подіями Революції Гідності та війни на Сході України. Переглянути її можна тут.

Фото: Ростислав Павлик