Без документів, дозволів, без перевірок

У Львові розбудували будівлю московської церкви

Торік інспекція Держбудконтролю міста видала припис про призупинення будівництва. Втім нині над приміщенням храму височіє надбудова. Що в ній буде – доводиться лише здогадуватися.

За будівництвом спостерігала журналістка "Еспресо.Захід"

Йдеться про будинок на вулиці Антоновича, 100, де раніше був завод "Кінескоп". Нині там розміщена сіра бетонна двоповерхова будівля. На першому поверсі чинний храм так званої УПЦ МП. А другий поверх лиш добудували, що там буде – наразі невідомо.

Де будують? Що будують? Як самовільно? Ми нічого не знали...

А ось історія з розбудовою триває вже рік. Ще торік у серпні на сполох почали бити працівники навколишніх офісів. Очевидці розповіли журналістці "Еспресо.Захід", що розширюється церква Московського патріархату, яка досі діяла на першому поверсі. На будові бачили священників храму, що контролювали процес. Ба більше, на території також чули російську духовну музику.

Міська влада реагувати на забудову почала лише після гучного розголосу у ЗМІ. Мовляв, про розбудову дізналися від журналістів. Тобто будівлю майже в центрі міста міська влада "не бачила"?

Після відеокадрів інспекція таки взялася перевірити будівництво. Але й тут невдача. Власниця приміщення перебувала за кордоном, тож кілька місяців інспектори не могли потрапити на об’єкт. Відтак лише у жовтні вдалося провести ревізію, у підсумку якої з’ясувалося, що будівництво самовільне. Начальник юридичного відділу інспекції Держбудконтролю Святослав Кіндратів розповів журналістці "Еспресо.Захід", що виданий припис про призупинення будівельних робіт обов’язковий до виконання. Якщо припис не виконуватиметься – забудовника чекають штрафні санкції. За словами посадовця, кінцевим рішенням в разі не реагування на припис стане позов до суду.

Але не так сталося, як гадалося. З жовтня будівництво заморозили і справа ненадовго затихла. Та за кілька місяців замість штрафів, перевірок і судів над першим поверхом церкви несподівано "виріс" другий поверх надбудови.

Журналістка "Еспресо.Захід" побувала в храмі. Побачивши представників ЗМІ, люди всередині кинулися закривати всі двері й "утікати" від кореспондентів. Проте з деякими прихожанами храму таки вдалося поспілкуватися. Представлятися, звісно ж, не хочуть, але кажуть, "щось" церковне будується. Зрештою, вийшов представник церкви і вигнав з території. Але встиг сказати – будуються офіси.

Про те, що другий поверх збудований для комерційних цілей, підтверджує і власниця приміщення пані Інна. Журналістці вдалося поспілкуватися з нею телефоном. Власниця переконує, жодних приписів не отримувала і впевнена, що все будує законно. Але додає, часто по роботі буває за кордоном, тож, можливо, припис до неї не дійшов. Особисто його не отримувала.

"Я купувала семиповерхову будівлю, – каже пані Інна. – До мене з приписом ніхто не звертався, але я часто перебуваю за межами України по роботі. Частину першого поверху я здаю в оренду Святотроїцькій общині, а другий поверх хочу використовувати для комерційних цілей".

Роби, що хочеш, будуй, де хочеш...

Отож логічне запитання: як під час буцімто перевірок постала надбудова? З таким запитанням ми звернулися до інспекції архітектурно-будівельного контролю у Львові. Кажуть, усі попередні рішення залишаються чинними. Але під час розмови із в. о. керівника інспекції архбудконтролю Тарасом Павлишиним вдалося дізнатися цікаві речі. Виявляється, з березня інспекція не може проводити жодних перевірок, оскільки Кабінет Міністрів ініціював реформу ДАБІ. Досі реформування не завершилося, тож незаконні забудови в місті не перевіряють.

"У березні розпочата реформа ДАБІ, якою зупинена постанова 553, що передбачає порядок проведення перевірок, – зазначив у коментарі журналістці "Еспресо.Захід" Тарас Павлишин. – Ми не маємо можливості проводити будь-які перевірки у Львові щодо виконання будівельних робіт. Ми не в змозі подати до суду про демонтаж незаконного будівництва, оскільки буде порушена процедура порядку проведення перевірок. У 2019 році притягували до відповідальності власника нежитлового приміщення, над якими здійснюються будівельні роботи, надали припис про усунення порушень, однак, як бачимо, будівельні роботи тривають. Наразі ми нічого не можемо зробити. Має утворитися інспекція містобудування, лиш тоді зможемо вчиняти якісь дії. Нам не відомо, коли вона запрацює і коли будуть відновлені перевірки. Станом на сьогодні це зупинено".

Тарас Павлишин переконує: щойно перевірки знову дозволять, діятимуть далі за процедурою. Якщо приписи власники не виконуватимуть, подаватимуть на них позови до суду.