У Тернополі створили нову модель бандури. Для дітей

Автор ідеї Дмитро Губ'як на цьому зупинятися не буде

Тернопільський музикант Дмитро Губ'як спільно з однодумцями – Олегом Мельником та Віктором Рубаєм – створили нову модель бандури київського типу на основі харківської бандури "Мрія". Й адресували її дітям. Новий інструмент інтригує уже хоча б тому, що він – без втрати якості – легший  за стандартну бандуру майже удвічі: його вага 3 кг 900 г, інформує "Еспресо.Захід".

Як розповів ініціатор цієї розробки, відомий бандурист-вокаліст, композитор, заслужений артист України Дмитро Губ'як, "дитяча" бандура має повний діапазон – від До великої октави до Ля третьої, і при цьому мензура струн, як у "дорослого" інструмента. "Я дуже люблю бандуру, граю на цьому інструменті від дитинства, – каже Дмитро Губ'як. – А відтак знаю всі його проблеми і чого хочу від нього як виконавець. Приміром, щоб інструмент був зручнішим, дзвінкішим, краще тримав стрій. Попри те, що використання новітніх технологій спрощує процес експерименту, я справді доклав до цих пошуків і руки, і голову, і серце".

Син музиканта з Теребовлі й тато двох чудових хлопчиків – Миколки та Василька – Дмитро Губ'як, обдумуючи нову модель дитячої бандури, думав і над тим, як цей інструмент "ліг" би його власним дітям. Тим більше, що старшому – 7-річному Миколці – батькове музикування дуже й дуже до серця. Приміром, коли вдома Дмитро Губ'як повторює думи, син береться наспівувати під його гру "Думу про козака Голоту" від А до Я без заминки.

"Бандура" – інструмент, який, на відміну від багатьох інших, активно розвивається, – ділиться знаннями Дмитро Губ'як. – На Західну Україну вона прийшла десь на початку ХХ століття, до цього тут більш поширеними були ліри. Й відразу здобула популярність. На бандурі можна грати не тільки народні пісні, а й, приміром, джаз чи рок. Ба більше – у джазовому чи роковому колективі цей інструмент має всі можливості стати провідним. І це мене дуже тішить".

До речі, два роки тому Дмитро Губ'як як автор ідеї презентував єдину у своєму роді електробандуру, яку виготовили на львівській фабриці музичних інструментів "Трембіта". А кілька місяців тому – нову модель харківської бандури, яку зробили в Тернополі. Нагадаємо, після розстрілу Гната Хоткевича та вимушеної еміграції капели бандуристів ім. Т. Шевченка харківська бандура та харківський спосіб гри були забуті й поширення не мали. Знавець цього способу гри Дмитро Губ'як разом з фахівцями високого рівня Олегом Мельником та Віктором Рубаєм взяли за основу харківську бандуру конструкції Василя Герасименка й модернізували її. І ось тепер бандура для дітей – третя у його авторському винахідницькому переліку. Утім, як зізнається, не остання – уже незабаром Дмитро Губ'як готується представити ще одну модель улюбленого інструмента.

"Попри те, що, як на мене, бандура переживає бум стосовно розвитку інструмента, у всьому іншому її треба пропагувати, – каже Дмитро Губ'як. – Сьогодні нема ідеологічних заборон на вдосконалення бандури, але є ринкові умови, в яких цей інструмент має виживати. Колись Радянська Україна цільово замовляла бандури на фабриках, що їх виготовляли, й укомплектовувала ними школи, ансамблі тощо. А нині інструмент має бути таким, щоб саме його "бандурна" молодь хотіла придбати – якісним, легким і зручним".

Цікаво, що 2020 рік на Тернопільщині розпорядженнями голів обласної ради та облдержадмінстрації оголошено Роком бандури. Усі заходи та події Року присвячені 100-річчю від дня народження уродженця Тернопілля, бандуриста, музичного теоретика та реставратора кобзарського епосу Зиновія Штокалка (Бережани).

Ярина КОВАЛЬ