Еспресо. Захід

Еротичний оперний та оголена ощадливість

Ксенія Войтовська
19 серпня, 2020 середа
21:12

А ви знали, чому у Львові так багато відвертих скульптур?

З давніх-давен львів’яни славилися вмінням кохати – драматично та чуттєво. Про це свідчать численні любовні історії, а також – культура та мистецтво. Відголоски цих почуттів бачимо й у скульптурах Львова. Пікантні статуї відображають еротичні сцени з міфології та побуту у найнесподіваніших куточках міста. Екскурс еротичним Львовом провів для журналістки "Еспресо.Захід" екскурсовод Любомир Воробій.

"Ще давні греки поєднували поняття краси та естетики з привабливістю людського тіла. Наприклад, атлетів і переможців різноманітних змагань зображали у вигляді оголених юнаків з ідеальними пропорціями та рельєфними м’язами. Тобто тіло людини завжди вважали прекрасним. Воно уособлювало мистецьку досконалість", – пояснює пан Любомир. Тож не дивно, що у Львові, який був осередком західноєвропейської культури, так багато еротичної скульптури.

Рекордсменом у цій сфері можна вважати будівлю Львівського національного академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької. Якщо уважно оглянути її з усіх боків, побачимо цілі композиції відвертих образів.

"Еротика уособлює красу. Відвідавши Львівську галерею мистецтв, також бачимо, що у творах XVIII ст. переважає саме ця тематика. Творчі люди завжди вирізнялися особливою чуттєвістю. Майстерні як художників, так і скульпторів були місцем, де митці спокушали своїх моделей. Вони завжди були вишукано обладнані, адже тут часто приймали коронованих осіб", – розповідає пан Любомир. Хтивість митців виправдовує відданість власній справі. Вважали, якщо хоча б на короткий проміжок часу не відчують шаленого потягу до своєї музи – робота не буде максимально досконалою.

Основною окрасою Оперного театру стала триєдина композиція, що уособлює синтез Музики і Драми, прототипом яких стали спокусливі жіночі фігури. Посередині – Слава, що тримає золоту пальмову гілку в руках.

Припускають, жінка, яка виступала у ролі моделі, була на четвертому місяці вагітності. Існує легенда про те, як львівський гінеколог посперечався стосовно цього з друзями. Вони знайшли пані, яка виступила у ролі Слави, й з’ясувалося, що саме так і було.

Окрім оголених постатей героїв давньогрецької міфології, будівлю прикрашають скульптури лебедів. Їх можна побачити також на фасадах приміщення Львівської національної філармонії. А все тому, що лебідь завжди вважався еротичним птахом і неодноразово ставав героєм пікантних міфів і музичних п’єс.

Бачимо скульптурні композиції, що зображують відверті сцени з міфології. Наприклад, на фасадному трикутнику – події з легенди про викрадення сабіянок. Неподалік – пара, яка збирається зайнятися коханням. Якщо придивитися до панно з іншого боку споруди – спостерігаємо еротичний танець.

За словами пана Любомира, все пояснюється дуже просто: до будь-яких життєвих досягнень людину підштовхує основний інстинкт. Саме тому автор усіх цих шедеврів – Петро Війтович, якого називали галицьким Фідієм, використав для оздоблення своєї кращої роботи так багато провокативних сцен. Він же декорував Львівський вокзал. Більшість скульптур, що прикрашали наше місто, – справа саме його рук.

Через чотири роки неподалік Оперного театру постала ще одна розкішна будівля, творіння Леонардо Марконі – Національний  музей. Може здатися дивним те, що на цій споруді немає жодної пікантної скульптури. А все тому, що 1952 року тут створили музей Леніна. Тоді спалили всі твори "буржуазного" мистецтва, які там були, а скульптури відповідного змісту "визволителі" просто скинули на землю. Оперному театру дивом вдалося уникнути руйнації.

Будинок, що на вул. Краківській, 4, належав винахіднику гасової лампи – Яну Зеху. Він одружився пізно. Дорота Облачинська була на 20 років молодшою від нього. Натомість шлюб виявився надзвичайно вдалим. Про це свідчить скульптурна композиція на фасаді будинку, що відображає кохання Купідона та Психеї.

На жаль, подружнє щастя тривало недовго. Одного дня Дороту відвідала 17-річна сестра. Жінка вирішила показати їй один зі своїх магазинів: мали з чоловіком цілу їх мережу, адже торгували гасовими лампами. На біду, у той сам час туди зайшов місцевий фраєр з цигаркою. Це спричинило страшну пожежу, у якій сестри загинули. Місце їх поховання на Личаківському цвинтарі прикрашає гарна скульптурна композиція: дві жінки танцюють у вогні. До речі, на цьому цвинтарі також багато еротичних статуй.

Неподалік від Яна Зеха колись мешкала така собі пані Абрекова. Вона була багатою вдовою, тож користувалася неабиякою популярністю в чоловіків. А ті, кому відмовляла, так обурювалися, що писали на її будинку різні непристойні фрази. Так тривало досить довго – навіть після смерті Абрекової. Згодом це ввійшло у звичку. З допомогою написів на будинку львів’яни ділилися різноманітними новинами. Аби дізнатися нові плітки, усі "ходили до пані Абрекової". Врешті це заборонили: сторож бив палицею кожного, хто намагався прикрасити стіни своїм автографом. А згодом на фасаді виліпили Всевидюще око, яке нібито спостерігало за кожним, хто мав намір залишити тут непристойний напис.

Відверті сцени з міфології привертають погляд до будинку на вул. І. Федорова, 6. Подейкують, ніби тут – навпроти Домініканського собору – був лупанарій. Тобто будинок розпусти. Натомість пан Любомир категорично спростовує це припущення – насправді такого закладу тут ніколи не було.

Перші світські скульптури з’явилися у Львові у XVIII столітті. Саме вони здебільшого мали еротичний характер. Раніше тут споруджували лише статуї релігійного змісту. Цікаво, що оголені людські постаті присутні навіть у храмах. У Домініканському соборі можемо побачити епітафію Грабіні Дунін-Борковській, створену Юліаном Марковським. Ангел смерті, який веде душу у засвіти, не має одягу. Щоправда, майстерно виліплений чоловічий орган з часом знищили.

Чимало скульптур еротичного характеру у храмі святого Андрія. "У православній церкві зображувати оголене людське тіло категорично заборонено, – зазначає пан Любомир. – Натомість західна релігія перебувала під впливом Ренесансу, тому в цій культурі така скульптура – дозволена". За словами гіда, усі ці твори відносяться до цінних пам’яток мистецтва й викликають лише естетичні почуття.

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
22:52
Бійці львівської ТрО підпалили ворожу БМП, яку окупанти залишили посеред дороги тікаючи
Бійці львівської ТрО підпалили ворожу БМП, яку окупанти залишили посеред дороги тікаючи
22:33
світлофор у Луцьку
У Львові для незрячих пішоходів зі світлофорів звучатиме шум потяга
22:14
Андрій Антонищак
Львів 29 березня попрощається з екснардепом та полковником Андрієм Антонищаком
21:56
Бійці 100-ї бригади з Волині показали, як знищують фортифікаційні споруди росіян
Бійці 100-ї бригади з Волині показали, як знищують фортифікаційні споруди росіян
21:38
Рівненщина ініціює включити поліську дудку-викрутку до списку культурної спадщини ЮНЕСКО
21:18
газова плита, газ
На Львівщині майже 400 абонентів залишаться без газу. Адрес
21:00
Львівські митники зупинили на кордоні Audi Q7 з технікою Apple на мільйон гривень
Львівські митники зупинили на кордоні Audi Q7 з технікою Apple на мільйон гривень
20:57
На Волині зникла 15-річна студентка, яка пішла з гуртожитку і не повернулася
20:39
новини Львівщини
На Хмельниччині судитимуть експосадовицю банку, яка привласнила 8 млн грн виплат родин загиблих військових
20:21
Забезпечити безпеку природи: у Львові затвердили нову екологічну програму
20:03
На Закарпатті співробітник патрульної поліції вчинив смертельну ДТП
19:45
новини Хмельницького
На Львівщині авто збило двох дітей на самокаті, одна дівчинка загинула
19:30
блокпост
На Волині демонтували 12 недіючих блокпостів
19:16
Доступні ліки
У Львові дорослі люди зможуть безплатно отримати ліки від спінальної м’язової атрофії
19:03
На Волині чоловіка підозрюють у сутенерстві і втягненні в проституцію жінок
18:58
ноутбук
Вилучене та конфісковане рішеннями суду майно на Рівненщині передали на потреби військових
18:44
лікарня швидкої допомоги
Перше медичне об'єднання Львова будуватиме фармзавод
18:30
трамвай у Львові
Львівелектротранс першим серед перевізників міста отримуватиме оплату за виконану роботу
18:14
новини Рівненсько області
На Рівненщині знайшли зниклого безвісти жителя Вараського району
18:05
У центрі Львова за понад 5 млн грн реставрують палац Бесядецьких
17:51
психічне здоров'я
Львів отримає €1,5 млн від Фландрії на будівництво центру психічного здоров’я
17:38
McDonald's
McDonald's запропонували відкрити ресторани на Закарпатті не лише в Ужгороді та Мукачеві
17:25
Новини Рівненщини
На Львівщині судитимуть наркозбувачку, яка щомісяця постачала у різні міста країни близько 20 кг наркотиків
17:18
домашнє насильство
Вимагав віддати пенсію: на Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який систематично кривдив свою бабусю
17:09
граната
Вимагав 250 тис. євро, погрожуючи вбивством близьких родичів: тернополянину повідомили про підозру
17:00
Огляд
Купила квартиру за 3,5 млн грн і заробила понад 1,8 млн грн: що задекларувала голова дитячого медичного центру Олена Козлова
16:59
Оновлено
виставка "Тут був мій дім"
Куди піти у Львові із 25 по 31 березня: Jam session у Дзизі та концерт Квартету Петра Балога
16:59
Огляд
хмари
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 28 березня, завтра, тиждень
16:42
Воїни волинської ТрО на сході України знищили "буханку" росіян
Воїни волинської ТрО на сході України знищили "буханку" росіян
16:35
Бурштинська ТЕС
Під час обстрілу 22 березня постраждали всі блоки Бурштинської ТЕС, – ДТЕК
16:25
Львів
У Львові мешканці гуртожитку на Тичини зможуть приватизувати своє житло
16:12
новини Прикарпаття
В селі на Прикарпатті підтвердили факт забруднення води у річці Бистриця-Солотвинська
16:03
школяр
У Львові при школах створять піклувальні ради
15:50
У Львові попрощалися з Ігорем Юхновським – екснардепом і Героєм України
У Львові попрощалися з Ігорем Юхновським – екснардепом і Героєм України
15:33
трамвай з прапором, Львів
Львівелектротранс оголосив міжнародний тендер на модернізацію трамваїв
15:22
новобудова на вул. Трускавецькій
Львівська міськрада підтримала петицію про заборону висоток у приватному секторі поряд з Сокільниками
15:10
У Тернополі помер артист балету Михайло Складан
14:57
У Рівному затримали рецидивістку, яка ввозила в Україну прекурсори під виглядом прального порошку
У Рівному затримали рецидивістку, яка ввозила в Україну прекурсори під виглядом прального порошку
14:42
На Тернопільщині чоловік добровільно віддав поліції арсенал зброї
14:29
затримання наркоторговців
Вилучили метамфетаміни і гранати: на Закарпатті затримали групу наркоторговців
Більше новин