Еспресо. Захід

Гроші замість бебі-боксів - чи є в цьому сенс. Думка експертів

6 серпня, 2020 четвер
09:35

З вересня 2018 року батькам новонароджених видавали так звані “бебі-бокси” - коробки із найнеобхіднішим у перші місяці після появи на світ маля. Але це лишилося у минулому - в уряді відмовились від цієї ідеї на користь грошової допомоги

Комусь пакунки для малюків сподобалися і були корисними, хтось майже не скористався вмістом, тож у соцмережах зчинилися тривалі дискусії про те, що краще - бебі-бокс чи гроші. Журналістка Еспресо Ольга Чайка зібрала точки зору експертів з цього приводу. Ми також наводимо точку зору міністерства соціальної політики, яку пані міністр озвучила у ефірі UA: Українське радіо.

Марина Лазебна, міністр соціальної політики:

Монетизація - це пілотний проект. Він запрацює з 1 вересня. На сайті Міністерства соціальної політики буде оголошення. Будуть публічні договори з усіма інтернет-мережами, онлайн-магазинами, які долучаться до цього пілотного проекту. Ми будемо надавати картки, і люди у цих мережах будуть купувати товари. Гроші можна буде використати протягом року.

Стосовно переходу на гроші. Це правильна ідея. Тому що тендерні процедури - це завжди певні оборудки. Не хочу це коментувати, хай цим займаються правоохоронні органи.

Ми зробили максимум: у тендерній документації на бебі-бокс передбачалося 3700 грн, ми даємо людям по 5000 грн. Ніхто нічого не має заробляти, хай гроші йдуть на людей. Чомусь думають, що бебі-бокс - це якась безкоштовна штука. Це речі, які куплялися за кошти платників податків!

Лотта Сильвандер, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні:

ЮНІСЕФ закликає Уряд  України зберегти критично важливу програму підтримки сімей з дітьми - “пакунок малюка”. А також - зважити на певні переваги видачі пакунку в натуральному вигляді, а саме:

  • рівні права та можливості кожної родини -  програма універсальна для всіх родин, незалежно від їхнього соціально-економічного статусу;

  • отримання пакунку саме в перші дні від народження дитини  - 99% родин отримували «пакунок маляти»  в пологовому будинку, тобто використання предметів першої необхідності для догляду за дитиною починається протягом перших днів життя.  Окрім матеріальної підтримки, сім’я отримує важливу інформацію - наприклад, щодо вакцинації та грудного вигодовування.

Аналітика ЮНІСЕФ підтверджує й економічну ефективність пакунків малюка для сімейного бюджету. Товари із пакунку малюка обійдуться батькам дорожче на 50-200%.

Протягом двох років ЮНІСЕФ систематично збирав відгуки батьків на програму. Обстеження проводилось шляхом репрезентативного вибіркового опитування бенефіціарів у пологовоих будинках під час отримання «пакунку маляти» та через 3-5 тижнів після використання.

Згідно з нещодавнім опитуванням ЮНІСЕФ, позитивний вплив програми на родинний бюджет відчули 79% бенефіціарів. Майже половині (49%) отримувачам «пакунку малюка» вдалося суттєво заощадити на купівлі товарів для немовляти на перших місяцях життя.

Водночас ЮНІСЕФ готовий надавати моніторинг нового пілотного проекту уряду по грошовим виплатам.

Наталія Шаповал, керівниця KSE Institute, членкиня Консультативної ради Центру вдосконалення закупівель:

Для закупівлі бебі-боксів обрали дуже гарний механізм - через державну установу “Професійні закупівлі”. І застосували рамкову угоду. Це дуже правильний спосіб провести закупівлю. Так роблять у європейських країнах на таких великих обсягах. Це було б дуже ефективно і економно.

На мою думку, дещо пішло не так. Це дві речі.

Перше - закупівлю почали проводити дуже пізно. Міністерство соціальної політики дуже пізно почало про це думати. І зараз немає часу провести закупівлю, якщо щось неправильно відбуватиметься. Загалом все було підготовлено у дуже стислі терміни. Якби все почали організовувати за рік-півроку, то було б достатньо часу розібратися з усіма питаннями. Адже було відомо завчасно, що цю закупівлю треба буде проводити.

Другий момент - можливо, є якісь інтереси, чому цю закупівлю не можуть провести. Але, я думаю, Антимонопольний комітет і суди проаналізують і прийдуть до якогось висновку.

Мені здається, що забезпечення бебі-боксами спрацювало добре і варто було б так само продовжувати. Але зараз, напевно, обирали між монетизацію і переданням цієї закупівлі назад міжнародним організаціям для проведення закупки.

Я думаю, що варіант провести закупівлю був би більш зручним для отримувачів. Враховуючи, що багатьом сподобалися такі пакунки, і для їх отримання не треба проходити жодної бюрократії. І бокси справді використають для дитини.

Щодо монетизації - про корупційні ризики говорять справедливо. У держави зараз немає нормально працюючого механізму підбирати таких дистриб’юторів, у яких батьки зможуть купляти товари для дітей за допомогою карток. Тому це буде щось “зроблене руками”. Відповідно, там буде багато корупційних ризиків.

Однак цю ситуацію варто розглядати у політичному контексті. Урядовці та президент будуть обирати швидкий і реалістичний варіант, щоб електорат отримав підтримку у якійсь формі.

Олександр Соколовський, власник групи компаній “Текстиль-Контакт”, на facebook:

Кому треба в Кабміні нашепотіли пропозицію однієї (ну дуже відомої) мережі. Не скажу якої. Думаю, всі здогадалися, але скоро офіційно дізнаємося! Що ті неодмінно «врахують інтереси» ...

І ось на Кабміні прем'єром раптом оголошується рішення, що про бебі-бокс мамам можна забути. А буде грошова компенсація в 5000 грн. Здавалося б, де тут корупція? Звичайна монетизація пільг - ну не зміг Мінсоц організувати тендер, а 1,2 млрд грн у держбюджеті на цільову допомогу виділені, так що ж тепер робити...

Але виявляється, що це не гроші на руки і купуй що хочеш, а «спеціальна картка із спеціальним режимом використання». І як ви думаєте, хто буде визначати роздрібну мережу для цієї схеми? Мінсоцполітики! І вгадайте з трьох разів, кого вони скоро виберуть?

А в роздробі хіба складно на «спеціальний список товарів» збільшити націнку на 10-20% (ніхто ж не помітить, халява ж?). А потім з виділеної суми повернути ці 10-20% чиновникам, які підтримали схему? Ось така собі «монетизація для матусь» по-українськи.

При цьому ще раз повторю. Незважаючи на згадану солідність суми в 5000 грн, ця торговельна мережа, як і будь-який роздріб, має націнку не менше 50%, так що мами у будь-якому разі будуть в програші. І замість того, щоб отримати бебі-бокс в пологовому будинку, доведеться залишати маленьку дитину і їхати через все місто. А тим, хто в містечках і селах ніхто доставку робити не буде. Доведеться за неї платити додатково, при цьому ризикуючи, що прийде неякісний «кіт в мішку». При цьому Мінсоц наплював на можливий спалах вірусу і нові обмеження.

При монетизації чарівним чином:

- бюджетні витрати на 30% збільшуються (з 3800 до 5000);

- а для молодих мам фактична купівельна спроможність при цьому на 40% зменшується (сьогодні ці 60 предметів в роздробі коштують 7300 грн, а картка буде на 5000 грн).

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.07
    Купівля 39.07
    Продаж 39.55
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.99
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
11:14
На Самбірщині поліцейські розшукують водія
На Львівщині водій на смерть збив пішохода та втік, його розшукує поліція
10:56
військовий квиток, мобілізація
Суд покарав жителя Львівщини за ухилення від мобілізації: той говорив, що не може воювати через релігію
10:40
На Буковині прощаються з воїнами Дмитром Дущаком та Віктором Борецьким
10:24
У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний
У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний
10:10
На Волині у річці Стир виявили тіло чоловіка
09:50
Львівські бійці на сході України знищили російський реактивний бомбомет РБУ-6000
Львівські бійці на сході України знищили російський реактивний бомбомет РБУ-6000
09:35
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 28 березня
09:18
Біля Львова у ДТП загинув 20-річний мотоцикліст
08:58
затримання чиновника
Стало відомо, від кого вимагав хабар посадовець управління історичного середовища Львова
08:41
Василь Курилович
У Львові до протезування ніг готується воїн-кулеметник з Тернопільщини
08:15
Ярослав Первак
Понад півтора року вважався зниклим безвісти: на Донеччині загинув воїн з Франківщини Ярослав Первак
07:58
погода
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 28 березня, і завтра
07:40
Огляд
Великдень, вишитий одяг
Католицький Великдень: чому його святкують швидше та які його особливості
2024, середа
27 березня
22:55
новини Львова
У Львові збирають книги для постраждалих від обстрілів областей
22:51
Оновлено
виставка "Тут був мій дім"
Куди піти у Львові із 25 по 31 березня: Jam session у Дзизі та Агент 034: Юрко Вовкогон
22:48
На Закарпатті поліцейські затримали причіп з краденою деревиною
22:30
жовте полум'я газу
На Львівщині у кількох селах не буде газу. Адреси
22:12
новини Львівщини
Захищав Батьківщину попри інвалідність: на фронті загинув військовий зі Львівщини Степан Качмар
22:04
Ремонт доріг
На Тернопільщині чиновника і підприємця підозрюють у розкраданні грошей під час ремонту доріг
21:49
онлайн-шахрайство
На Волині судитимуть шахрая, який видурював гроші на нібито лікування військових
21:33
новини Рівного
У центрі Рівного встановлюють понад 70 нових портретів полеглих героїв
21:25
У центрі Львова ще одна вулиця стала дружньою для велосипедистів
21:09
новини Львівщини
Інспектора Львівської митниці судитимуть за незаконне ввезення товару на майже 3 млн грн без сплати мита
20:54
Валідатори несправні на приміських маршрутах, а не на міських, - Львівавтодор
20:40
У Коломиї під час пожежі в багатоповерхівці вогнеборці врятували з 8-го поверху підлітка
20:25
новини Буковини
Не дійшли 1 км до кордону з Молдовою: прикордонники на Буковині затримали групу порушників
20:21
Унікальну історичну пам’ятку часів Київської Русі, яку врятували волинські правоохоронці, передали в музей
20:17
новини Львівщини
Мешканці села на Яворівщині передали для ЗСУ понад 2,5 тис. окопних свічок і більш ніж 20 маскувальних сіток
20:08
новини Львівщини
Бійців зі Львівщини посмертно відзначили орденами "За мужність" ІІІ ступеня та "Хрест Героя"
20:00
Рятувальники надали допомогу дитині, яка застрягла ногою у стійці
На Волині дівчинка застрягла у стійці баскетбольного кошика, її визволяли рятувальники
19:45
скеровано до суду
Переплатили 390 тисяч за пальне: на Львівщині судитимуть посадовця вугільного підприємства
19:30
У березні 9 львів’ян-довгожителів відзначили свої уродини
У Львові 9 довгожителів відзначили свої 100 і більше років
19:21
встановлення анотаійної дошки воїну у Франківську
У залізничному депо Франківська відкрили анотаційну дошку загиблому військовому Миколі Венгренюку
19:12
У Чернівцях реабілітували відомого буковинського діяча Лева Когута 
18:58
Квітка Цісик
У Львові уродини Квітки Цісик відзначать концертом при свічках
18:45
будівництво Палацу спорту в Тернополі
Підрядника з Київщини підозрюють у привласненні 25 млн грн під час будівництва Палацу спорту в Тернополі
18:29
У Львові успішно прооперували хлопчика з рідкісною патологією носа 
18:16
Рівнянина судитимуть за погрозу журналісту вбивством і насильством
Рівнянина судитимуть за погрозу журналісту вбивством і насильством
18:02
Лукас Тейлор
Маркевич розповів, чи запросить до "Карпат" ще одного гравця ФК "Полісся"
17:50
На Закарпатті підприємству, що збрехало про доходи, ледь не віддали понад 320 млн грн держкоштів
Більше новин