Еспресо. Захід

Смачні хіти серпня! Викрутаси з овочами, смаколики з ягодами, м'ясні зайці та особлива консервація - все, що смакуватиме зараз і нагадуватиме про літо взимку

1 серпня, 2020 субота
11:02

Відомі кулінарні майстрині пропонують топ-20 найсмачніших і найкорисніших страв серпня: легко, цікаво, оригінально!

От і серпень - вінець літа! Сонце, овочі, фрукти - все в повному "асортименті" і в найсмачнішому, найсоковитішому, найбарвистішому вигляді - бери і готуй!

А ще це місяць, який починає готувати нас до зими. Причому він робить це так гарно і щедро, що, якщо постаратися, можна всю зиму жити, неначе в літі.

Наша кулінарна путівниця, блогер, ідейна натхненниця великої кулінарної спільноти Лілія Цвіт відзначає особливе натхнення наших господинь у цей період готувати. 

"Вони сушать, заморожують, в'ялять ягоди, фрукти, овочі, вигадують найцікавіші конфітюри, інші консерви - щоб і смачно, і корисно, і макимально яскраво нагадувало літо взимку, - каже вона. - Але головне - не законсервувати літо в баночки чи не засушити в мішечки, а запам'ятами його в серцях і душах - смачним і гарним! Тому треба готувати - і улюблені страви родини, і вчитися новому!". 

Борщ зі свининою - смачна кулінарна класика нашої кухні!

null

 "Борщ - чудова страва, яка, однак, викликає у нас дуже багато суперечок, адже кожна господиня готує його по-своєму,  - каже Марина Гармаш, добре відома нам кулінарка із Запорізької області. -  Я ніколи не варю його за рецептом, хоча і маю досить багато варіантів. Сьогодні пропоную вам варіант наваристого борщу зі свининою".

Потрібно: 3 - 3, 5 л води, 700 - 800 г свинини на кістці, 800 г картоплі, 2 - 3 цибулини, морквина, 200 г буряка, 400 - 500 г капусти, 2 - 3 шт. солодкого перцю, 2 лаврових листочки, 2 зубчика часника, сіль, цукор, суміш мелених перців за смаком, 500 мл томатного сока, 2 ст. л. томатної пасти, зелень (петрушка, кріп).

Відваріть свинину на кістці до готовності, вийміть з бульйону. Дайте охолонути, відокремте м'ясо від кістки. Бульйон процідіть, поставте на плиту. Покладіть дрібно нарізану цибулину (або ж цілу) і буряк, натертий на тертці (для моркви по - корейськи). Варіть хвилин 10-15, потім покладіть в м'ясний бульйон 5 цілих картоплин, а хвилин через 5 - 7 - картоплю, нарізану кубиками.

Моркву натріть на тертці, подрібніть цибулю. Обсмажте овочі олії, до рум'яного кольору. Додайте томатний сік і томатну пасту. Сіль, цукор і суміш мелених перців  - за смаком.

Цілу картоплю злегка потовчіть товкачиком, так борщ буде густішим, та поверніть назад в бульйон. Так робила ще моя прабабуся.

Капусту нашаткуйте, перець наріжте соломкою, подрібніть зелень кропу і петрушки, дрібно наріжте часник. Додайте всі в бульйон разом із засмажкою. Через 2-3 хвилини після закипання зніміть каструлю з плити, дайте борщу настоятися близько 30 хвилин. Подавайте до столу з домашнім салом і сметаною. Смакуйте!

 Печена квасоля від Оксани Білінської

Рецепти Оксани Білінської стають усе більш популярними, а кулінарка їх придумує все нові й нові. "Сьогодні пропоную вам нетрадиційне приготування шпарагівки (стручкової квасолі)! Це хрумка, печена фасоля в сухарях та пармезані", - не стомлюється імпровізувати вона. 

Потрібно: 400 гр стручкової квасолі, 2 яйця, 100 г сухарів/мигдального борошна, 100 г пармезану, сіль/паприка (за бажанням).

У квасолі обрізати кінчики з двох боків; ошпарити кип‘ятком на пару хвилин ( якщо є тверді вусики по боках стручка, то їх чистимо. Яйця розбити, злегка підсолити. Сир натерти на дрібній терці, змішати з сухарями, додати спеції.

Духовку розігріти до 200 градусів. Стручки макаємо у яйце, обкатуємо сумішшю з сиру і сухарів і кладемо на деко, застелене пергаментом. Випікаємо 20 хвилин до рум‘яної скоринки.

Подаємо таку квасольку з соусом( у мене кисло-солодкий з порічок і гірчично-йогуртовий).

Пробуйте, смакуйте! Завжди цікаво  приготувати щось новеньке, каже натхненна кулінарка і пропонує приготувати особливі кабачки. 

Швидкі  кабачкових оладків з сиром від Оксани Білінської

"Просто  і надзвичайно легко, швидко і дууууже смачно! На сніданок - те, що треба!", - заохочує Оксана Білінська. 

Потрібно: 3 середніх кабачки ( ~900 г ), 3 яйця, 90 г борошна, 100 г сиру ( я брала трошки домашнього, трохи твердого), спеції до смаку: сіль, перець, копчена паприка, чуть мускатного горіха).

Натираємо кабачки на грубій терці; солимо і залишаємо на кілька хвилин. Яйця збиваємо, додаємо натертий на грубій терці сир, спеції; все перемішуємо.

До яєць додаємо кабачки, попередньо відтиснути від рідини; додаємо борошно; все гарно перемішуємо. Смажимо  на олії (можна олія+масло) до рум‘яного кольору з обох боків.

Мариновані кабачки швидкого приготування від Тетяни Козак

null

 "Кабачкову естафету" підхоплює ще одна шанована нами кулінарна майстриня - Тетяна Козак. 

"Це чудова вітамінна закуска на швидку руку, - каже вона. -  Гострі, пікантні, ароматні, швидкі, мариновані кабачкиза цим рецептом вам дуже сподобаються! Смакуватимуть з картоплею чи яєчнею, а також ідеально підійдуть до м'ясних і рибних страв, або як самостійна страва".

Потрібно: кабачки 300-350 г, 4 ст. л. олії, 1 ст. л. лимонного соку чи оцту, чайна ложка меду, 2 зубці частнику, сіль, перець, кріп -  за смаком. 

Добре вимитий молодий кабачок нарізаємо напівпрозорими тонкими  смужками, солимо і залишаємо  на 10-15 хвилин.

Зайва рідина нам не потрібна, тому слід злегка відтиснути кабачки руками.  

Кріп дрібно нарізати, додати часник через часникодавку, сіль, мед, олію, оцет і ретельно перемішати.

Соус додати до кабачків, перемішати  руками і залишити мінімум на пів години, а ще краще  - на 2 години, якщо маєте терпіння. Кабачки будуть соковитішими. 

Смакуйте на здоров'я!

Татен з картоплі з сиром фета та карамелізованою цибулею

Рецепт від талановитої кулінарки Інни Самолюк (Голобіані). Хто готував холодники за її рецептами, той точно спробує і цю страву - дуже оригінальна, смачна, святкова! 

 "Спекти такий пиріг не важко, все ж є кілька нюансів, що можуть впливати на результат, - каже майстриня і ділиться тонкощами цікавого пирога.

- Картопля має бути дрібною та цільною. Бульби можуть дещо відрізнятись розміром, але бажано, щоб ця різниця була не суттєвою;

- Навіть не думайте зменшувати кількість вершкового масла в рецепті! Воно потрібне, щоб картопля була ніжною, справно рум'янилась і потім гарно відійшла Вам з пирогом на тарілку, а не залишилась у сковорідці;

- Для цього теж має бути сковорідка, в якій ви впевнені, або ж добре загартована чавунна, або сковорідка з антипригарним покриттям, яку можна вставити в духовку;

- Карамелізуючи цибулю для начинки, не відходьте далеко й робіть це на маленькому вогні, вона має бути карамелізованою, не просто рум'яною і тим паче не горілою. Для цього потрібна достатня кількість масла, малий вогонь і трішечки цукру;

- Накриваючи пиріг тістом, пильнуйте, щоб накрити всю картоплю, якщо потрібно, дещо розтягуючи тісто. Для цього, не розкатуйте його надто тонко.

З обрізків тіста виходять дуже смачні хрустики.

При бажанні, перед подачею, можна посипати пиріг улюбленою зеленню.                                               

Для тіста: 160 грам борошна, 60 грам вершкового масла, добре охолодити, порізати кубиками, 80 грам сметани, 1/2 ч.л. солі

Для пирога: 600 грам дрібної молодої картоплі, добре помити, пошкребти, 2 середні цибулини, почистити,, порізати півкружечками, 1 ч.л. цукру, 60 грам вершкового масла, посікти, 4 ст.л.  олії, зубчик часнику, почистити, 100 грам сиру Фета чи бринзи, сіль та чорний свіжозмелений перець -  до смаку.

1) У чашу блендера помістити борошно, сіль та вершкове масло. Добре розтерти все разом. (Якщо блендера нема, у глибокій мисці розтерти борошно та сіль з маслом.

2) Додати сметану й ще раз збити до утворення великих грудок. Тісто обім'яти й загорнути у харчову плівку й поставити в холодильник, поки готуєте начинку.

3) Картоплю відварити у підсоленій воді, відцідити.

4) У середній сковорідці розігріти 30 грамів вершкового масла, додати цибулю, посолити до смаку й додати цукор. Добре вимішати й смажити, на повільному вогні, доки цибуля зм'якне й зробиться ніжно золотистою. Зняти з вогню.

5) Тісто дістати з холодильника, не надто тонко розкатати на присипаній борошном поверхні й вирізати з тіста круг відповідно до діаметра вашої сковорідки (сковорідка повинна бути придатною до запікання у ній в духовці, розміром 24-26 см діаметром).

6) Духовку розігріти до 190 ᵒС з конвекцією.

7) Сковорідку, в якій будете запікати пиріг поставити на середній вогонь. Додати  олію та картоплю й трішки підрум'янити її. Далі, поміж картоплі викласти зубці часнику. Посолити усе до смаку.

8) Зверху рівномірно розкласти цибулю й викласти сир дроблячи його руками.

9) Вимкнути вогонь, по поверхні начинки розкласти решту вершкового масла й акуратно викласти на картоплю кружечок з тіста, обережно притискаючи його руками, так щоб вся картопля була накрита.

10) Вставити сковорідку з пирогом до розігрітої духовки й пекти 30-35 хвилин. Тісто зверху повинно добряче підрум'янитись.

11) Дістати пиріг з духовки, накрити сковорідку зверху тарілкою й обережно перевернути пиріг на тарілку. Якщо якась картоплина прилипне до сковорідки, не біда, можна її потім обережно віддерти й повернути на своє місце на пирозі:-).

12) Приправити тарт татен з молодої картоплі чорним перцем й подавати до столу!

І не забуваймо про капусту! Дуже корисна ця рослинка, яка має стільки чудових різновидів! 

Запіканка з капусти по-новому від Лілії Цвіт

Кожен рецепт Лілії Цвіт - ще щось нове, навіть якщо готується, приміром, просто з капусти. Ось, як ця запіканка, - ніжна, соковита, така рум'яна, ніби пиріг! "Цю запіканку з капусти зробити дуже просто! А виходить неймовірно смачно! - переконує нас у цьому кулінарна фея. -Таку запіканку готую на святковий стіл замість голубців - це значно краще і простіше!І"

Інгредієнти (форма 22 см): капуста - 1 шт., м'ясний фарш - 500 г, вівсяні пластівці - 150 г, яйця - 2 шт., сир - 50 г, сіль, перець, спеції, зелень.
Для соусу: вода - 300 мл, 0,5 ч.л. солі, 1 ст.л. томат.пасти. 

Дивіться, як твориться це просте і дивершене капустяне диво!

Солянка з молодої капусти (тушкована капуста) від Оксани Дорош
  
У відомої кулінарки зі Львова Оксани Дорош є рецепт капусти, який уподобало дуже багато господинь. У серпні є сенс таку приготувати, хто ще цього не встиг. 

Потрібно: капуста молода - 1 середній качан, сосиски - 250 г., цибуля ріпчаста - 1-2 шт., часник (зубчики)  -2 шт., томат-паста 2 ст. л., олія для смаження, сіль та чорний мелений перець - за смаком.
Капусту наріжте кожну половину зручним для вас способом.
Цибулю наріжте дрібними кубиками. Розігрійте у сковорідці олію, всипте цибулю і пасеруйте протягом 3-5 хвилин, до легкої рум'яності.
Додайте капусту до цибулі, акуратно все перемішайте і обсмажуйте капусту з цибулею протягом 3-5 хвилин, накривши кришкою, поки капуста не стане м'якою.
Сосиски обсмажте на сковорідці, нарізавши невеликими кружечками.
Додайте до капусти томатну пасту, в концентрованому вигляді або розведену водою. Перемішайте і тушкуйте капусту ще 2 хвилини.
Додайте обсмажені сосиски до капусти , перемішайте і тушкуйте капусту з сосисками ще 1-2 хвилини, після чого зніміть з вогню.
Смачного!

Креветки в сметанно - часниковому соусі від Марини Гармаш

 "Чудова страва із морепродуктів, яка підходить до пасти або відварного рису. Замість сметани підійдуть вершки. Зі спецій креветки чудово гармонують з орегано, базиліком, розмарином", - ділиться тоннкощами приготування гарної страви Марина Гармаш. 

Знадобиться: 1 кг вареної замороженої креветки, 200 - 300 г сметани 15%, 0, 5 ч. л. суміші перців мелених  0, 5 - 1 ч. л. спецій для риби, 2 лаврові листки, сіль за смаком, лимонний сік за смаком, кріп, 1 - 2 зубчики часнику, 4 ст. л. кип'яченої води
Креветки очистіть, промийте, відкиньте на друшляк, щоб стекла вода. Креветки злегка посоліть, додайте спеції і лимонний сік. Перемішайте, залиште на 3 - 5 хвилин. Сковороду розігрійте з додаванням рослинної олії (можна замінити на вершкове масло). Додайте креветки, прогрійте пару хвилин, додайте сметану, лавровий лист. Протоміть все разом помішуючи 3 - 5 хвилин, за 2 хвилини до приготування посипте дрібно подрібненим часником і зеленню.

А де ж м'ясо, запитає хтось з м'ясоїдів? М'ясо також треба! Ось, приміром, такий заєць. 

Заєць (м'ясний хлібець) від Оксани Копиняк

null

Оксана Копиняк готує таку страву легко і натхненно! Каже, що до салату зі свіжих овочів і свіжого хрумкого хліба це - саме те! Потіште своїх рідних зайцем!

 Потрібно: 1 кг фаршу (я перемелюю м'ясо), 1 велика цибулина,  1 цибулина для смаження, 3 яйця, 2-3 ст. л. манки ( з гіркою) 1 ч.л. цукру, сіль, перець до смаку.

Якщо є свиняча плівка, щоб обтягнути, то беремо її, а ні то додатково берем ще одне яйце для змащування. З 1 кг виходить 1 хлібець В літній воді розвести цукор і скропити фарш. Добре вимішати і дати постояти декілька годин. Далі цибулю тремо на терці і вимішуємо з фаршем, додаємо сіль і перець. Знову даємо постояти пів години. Далі додаємо 1 смажену цибулю, яйця ( попередньо збити вилкою в іншій посуді ). Добре все вибити (хвилин 15-20, від цього залежить, чи буде хлібець гарно нарізатися і не кришитися ). Далі додаємо манку і знову вибиваємо 10 хвилин. Далі формуємо хлібець і обтягаємо плівкою, а якщо нема, то щедро обмащуємо збовтаним яйцем і викладаємо на теплу бритванку, змащену олією. Випікати при  температурі 200 градусів 1 год-1,15 год. Смачного!

Салати від Оксани Харченко

Талановита вінницька кулінарка Оксана Харченко творить салати з таким натхненням, яке точно дарує це квітуче літо. І нас, до речі, закликає до цього. 

Салат у лаваші з вершково-томатним соусом - це те, що вона радить обов'язково приготувати!

null 

Для цього нам потрібно: лаваш -  2 шт, корейська морква - з однієї великої морквини, огірки "п'ятихвилинка" - (3 середніх огірочки порізати на невеликі продовгуваті шматочки, додати 2 зубчика давленого часнику, зелень, сіль і потрясти в банці 1-2 хвилини), томати -2 шт. середніх, болгарський перець -1 шт., соус "Вершково-томатний", мікс салату 50 г.
Соус:  Вершки - 50 мл, соус томатний - 50 мл або томатна паста -  1. 5 ст..л, олія - 1 ст.л, гірчиця  -1 ч.л, цибуля, терта на терку -1 маленька, сіль.
Всі інгредієнти для соусу перемішати. Лаваш змастити соусом. Викласти по черзі всі компоненти.
 Згорнути лавашик рулетом. Смакуйте! 
 Овочевий салат з бринзою - приготуйте цього серпня!

Ще один салатний шедевр від Оксани Харченко. 

Знадобиться: томат - 2 шт. середніх, ріжемо на дольки, огірок - 1 шт.,  великий, ріжемо косими кружальцями, лист салату (лолло росса) - 50 г, зелень (кріп, петрушка), бринза- 100 г, різана кубиками
Заправка: олія -  2 - ст.л, сік лимону  - 1 ст.л., сіль, перець.

А тепер - фрукти! 

Прохолодне желе з фруктами від Тетяни Козак

null

"Ідеальний варіант для  десерту  в спекотний день і не тільки. Приголомшливий результат і ефект вам гарантовано, -  зі знанням справи коментує свій рецепт кулінарка. -  Обов'язково сподобається.,коли нагрянуть неочікувані гості. Приготування  потрібно спланувати за декілька годин".

А час на випічку обмежено. Як варіант для дорослих можна взяти взяти шампанське або біле вино, - уточнює вона. Можна їх змішати 1:1( 300 соку+300 шампанське або вино. Це залишию на Ваш розсуд. 

    Складові  десерту: малина - 200 г, персик - 200 г, нектарин -  200 г, виноград - 200 г, лохина - 200 г, порічка - 50 г.

Для желе: желатин - 3 ст.ложки, сік прозорий - 600 мл( виноград і яблуко), цукор, якщо потрібно.

 Для желе: яблучно- виноградний сік  - 50 мл.+ 3 ст.лож.желатину, залишиємо для набухання.

Фрукти нарізати слайсами і акуратно перемішати з ягодами.

Желатин з соком нагріти до гарячого, не кип'ятитла і змішати із соком (550 мл.)

Підготовлену форм підстрахувати харчовою плівкою або силіконовою формою для паштету ( дуже  гарно). Фрукти викладаємо у форму і заливаємо желе. Залишити в холодильнику. Нарізаємо широкими порціями гострим ножем. Літня краса готова! 

Пудинг з насінням Чіа від Інни Самолюк (Голобіані) 

null

"Насіння Чіа - це чудове джерело корисних речовин. Крихітне насіння багате білком, клітковиною, кальцієм, антиоксидантами, жирними кислотами омега-3 і омега-6. Дуже добре підходять в якості сніданку, але можуть бути полуднем, легким вечерею і прекрасним десертом. Насіння Чіа зараз дуже популярні серед шанувальників здорового способу життя і вегетаріанців. Також популярні на фуршетних вечірках. Додавши по щіпці насіння Чіа в свій раціон харчування, ви неодмінно поліпшите якість життя і здоров'я. Дуже часто посипаю випічку, салати і т. п.. Пудинг Чіа готую кожен раз по різному, з різними фруктами, ягодами, рецептів безліч", - каже пані Інна, авторрка оригінальних рецептів, яких чекають господині особливо. 

Перелік продуктів: кокосове молоко (або кокосовий крем ) - 400 мл; насіння Чіа - 20 г; мед - 2 ст. ложки; ягоди (свіжі) - 100 г (можуть бути заморожені, перебиті блендером, може бути різний джем, варення, якщо любителі солодкого).

  Ємність з кришкою по 250 мл - 2 шт. , або маленькі баночки по 150 мл. , або будь-який посуд, бажано скляний, який вам до вподоби. У миску виливаємо кокосове молоко. До нього додаємо насіння Чіа, добре перемішуємо. Додаємо мед, перемішуємо.

Отриману масу розкладаємо по банках і щільно закриваємо кришкою, або харчовою плівкою. Ставимо в холодильник і залишаємо набухнути, щоб консистенція стала зовсім густою. Приблизно на 5 годин. Я завжди готую на ніч.

Потім дістаємо пудинг з холодильника. Зверху прикрашаємо свіжими ягодами, за бажанням можна додати посіченіі горіхи, соняшникове, гарбузове насіння, чорний шоколад, а також прикрасити печивом,  квітами.

Зверніть увагу на склад використовуваного вами молока. У складі якісного молока є тільки м'якоть кокосового горіха і вода.

 Для приготування цього пудингу можна використовувати абсолютно будь-яке молоко: мигдальне, коров'яче, кокосова, соєве тощо

Як натуральний підсолоджувач можна використовувати стевію, сироп агави або кленовий сироп, мед.                    Деколи додаю гранолу або вівсяні пластівці.

М‘ятне печивко від Оксани Білінської

null

 Таке зачарує вас відразу, таке ніжне, і з таким чудовим м‘ятним смаком і запахом! 

На 15 -17шт., за рецептом Оксани Білінської, потрібно: 30 г листя м‘яти, 100 г масла, 100 г цукру, 1 яйце, 200 г борошна, 0,5 ч л розпушувача.

Нагріти духовку до 200 градусів. Листя м‘яти засипати цукром, дати чуть постояти. Просіяне борошно змішуємо з розпушувачем. Листя м‘яти розбиваємо погружним блендером до однорідної маси, додаємо масло кімнатної температури і яйце; все збиваємо.

До збитої маси додаємо борошно і розмішуємо ложкою чи лопаткою; тісто липкувате, але не потрібно більше борошна.

Формуємо кульки (найкраще це робити ложкою для морозива); кладемо на пергамент на відстані одне від другого; виделкою притискаємо чуть, роблячи візерунки.

Печемо 12-15 хвилин ( головне - не перетримати, бо втратиться колір). Смаколик готовий! Швидко і смачно! 

Спартак - і цим усе сказано! З 30 коржів - від Лілії Цвіт

Цей легендарний Спартак не залишить байдужим нікого! Словом, літо - для того, щоб дивувати, а таким творінням ви точно здивуєте найвибагливішого гурмана! 

"Це неймовірно смачно! А ще - справжня ювелірна робота!Тонесенькі коржі, наче папір і ванільний крем, як морозиво, - розповідає про магію спартакотворіння Лілія Цвіт. - Все це гармонійно поєднуються в одне ціле  Словом, любов з першого шматочка! Саме завдяки цим тонесеньким коржам, звичний Спартак набуває зовсім іншого "відтінку"...Це обов'язково треба спробувати хоча б раз!". 

Форма -  18 см. Коржі: яйця - 2 шт, масло - 100 г, мед - 120 г, цукор - 200г,   сода - 1 ч.лл, олія - 50 мл, какао - 60 г, борошно -500 г +-30.

Крем: молоко - 750 мл, борошно - 60 г, крохмаль - 60 г, яйця - 2 шт., цукор - 200 г, ванільнй цукор - 1 п.16 г,, горілка - 20 мл масло - 500 г.

Ну і власне магія - ось цей процес, дивіться і творіть:

 

А тепер - трохи більше про яблука і мак, бо у серпні ж - Спас!

Яблучний перекладенець від Магдалини Шершун

Дуже гарний рецепт, з тих, що простий і довершений, нам пропонує Магдалина Шершун. Такий кожному вдасться, тим паче, майстриня розповідає покроковий рецепт.

Для коржів потрібно: масло - 250 г, борошно - 600 г, порошок до печива - 18 г, яйця - 3штуки, цукор - 200 грам, сметана - 3 столові ложки.

Начинка: яблука очищенні  - 1кілограм, цукор - 200 грам, ванільний цукор - 1 пакет, галаретки - 2.

форма 20×30

У просіяне борошно додати порошок до печива та холодний маргарину, перетерти. Яйця, цукор, сметана - збити, з'єднати все разом, замісити м'яке тісто.

Поставити в холодильник на 1 годину.

На робочу поверхню,посипану борошном, викласти тісто, поділити на 6 частин

Першу частину розкачати, викласти на деко, застелене пергаментом, випікати при температурі 180 градусів до світлозолотистого кольору.

Випікати так само ще 5 коржів.

Яблучна начинка: яблука,очистити, натерти на грубій терці, викласти в ємкість, додати цукор, ванільний цукор і тушкувати при слабій температурі 25 хвилин. Поділити на 2 частини. У одну  гарячу яблучну масу додати  червону галаретку, а в другу - зелену, ківі.

Дати остигнути,з мастити коржі, поетапно корж - червона галаретка  - корж - зелена галаретка і так до кінця, прикрасити за  бажанням.

Горіхова насолода  від Христини Ласяк

null

Молода  талановита кулінарка пропонує не торт - шедевр для любителів горіхів, безе та великої кількості крему, а такі точно є! 

 4 яйця збити з 360 г цукру, додати дрібку солі до пишної піни. Додати  360 мл олії, 2 ст. л. соку апельсинки, збиваємо до однорідності. Додаємо сухі інгредієнти :480 г муки, 2 ч.л. соди, 2 ч.л. порошоку до печива, 2 ч.л. кориці, 1/2 ч.л. мускатного горіху - вимішати лопаткою. Тепер  додати 340 г моркви, натертої на дрібну терку і 2 ст л цедри апельсинки  та 100г горіхів (у мене 200 г попередньо просмажити на пательні та злегка подрібнити) - усе вимішати лопаткою до однорідності.

Викладаємо у форму 24 см, накриваємо фольгою зверху. Випікати при 180 градусах  30 хвилин, знімаємо фольгу та ще допікаємо 40 хвилин при 160 градусах. Ще теплими виймаємо з форми. Наш бісквіт виходить вологим та надзвичайно смачним! Як остине,  розрізати на 2 коржі.

Безе: 6 білків +цукру ( зважити білки і дати вдвічі більше цукру) поставити на водяну баню і постійно помішувати вінчиком до повного розчинення цукру. Додати дрібку лимонної кислоти. Далі збивати міксером 10 хвилин. Сюди - 200 г подрібнених горіхів і вимішуємо лопаткою. Викладаємо у дві форми діаметром 24 см. Сушимо по своїй духовці до готовності ( у мене 75`С 7 годин).

Крем :600 мл молока +2 п пудингу +8 ст л цукру. Як остине, збити з 500 г масла +2 ст. л. коньяку.

Збираємо торт: корж-крем-безе-крем-безе-крем-корж.

В крем між коржем та безе додати  подрібнений чорнослив та курага.

Дитяча казка від Марти Левицької

null

"Поділюся з Вами рецептом такого простого тортика за складом продуктів і за його приготуванням. В торті вишневий бісквіт, яблучний желейний прошарок, і заварний крем", - відразу надихає на роботу художниця неймовірних пляцків пані Марта. 

 Отже, форма 21 d.

Вага 3 кг.

Бісквіт: 6 яєць, 6 ст. л. цукру., 2 п. киселю вишня, 4 ст. л. борошна.

Білки трішки збити, додати цукор збити до стійких піків, далі жовтки збити, кисіль збити, просіяне борошно вимішати лопаткою. Я пекла у розємному кільці при температурі 170 градусів - 30 хвилин, до сухої палички. Як охолоне - перерізати на три.

Яблучний прошарок: 500 г яблук (чищена вага), 5 ст. л. цукру, 1 п. желе - вишня

Яблука потерти на дно каструлі налити трішки води зварити з цукром, в гаряче додати желе, для кольору я додала 2 ст. л. чорниць. Охолодити.

Крем: 0,5 л. молока, 2 ст. л. крохмалю, 2 ст. л. борошна, 1/2 скл. цукру, ванілін, 200 г масла.

Частину молока з цукром і ваніллю кладемо на вогонь, в другій половині розводимо крохмаль і борошно, тоненькою цівкою вливаємо в кип'яче молоко, постійно помішуємо, варимо до загустіння. М'яке масло збити, поступово додаючи заварну масу (збивати так до кінця).

Збираємо торт: бісквіт + крем далі кладемо ложкою частину охолоджених яблук+ крем + бісквіт і так до кінця.

Торт вирівняний кремом чіз: 400 г сиру, 100 г цукру пудри, 200 г масла.

Масло збити з пудрою, сир перетерти крізь сито, з'єднати все разом.

Прикрасити за бажанням

Спечіть цю літню казку дітям!

Ягідні налисники від Юлії Стець-Грещук

null

Страва не новинка, каже кулінарочка, але ідея хороша: млинчики із сиром та ягодами. Приміром, з малиною.  Це дуже смачно!

Потрібно: 1 л води, 1 л молока, 4 яйця, цукор, сіль - за смаком. 

Це все збиваємо, додаємо 100 мл олії, муки, щоб було тісто,  як густа сметана. Далі 700 мл маси відділяємо і до неї ж ( меншої частини) додаємо какао ( давала стільки, щоб було темне тісто. 

Печемо на сковороді біле тісто і столовою ложкою набираємо і робимо узори шоколадним тістом ( на фото).

Вихід приблизно +-25 шт.

Начинк: 800 г сиру+150 г масла + цукор+ ізюм+виклала смужкою по сиру і додала малинове варення. Можна будь-які ягоди, ту ж малину!

 Маківник без борошна - оригінальний пляцок від Юлії Горячко

У молодої майстрині Юлії Горячко  - чимало справжніх красивих кулінарних шедеврів, і це не може не тішити. Краса загалом тішить, мотивує, спонукає також до творення краси. Отож творимо маківник за рецептом Юлії. 

На велику бритванку (форму) потрібно:  0,5 кг маку, (800 мл води), 9 яєць, 12 ст. л. манки, 0,5 скл. горіхів,  0,5 скл. родзинок,  250 г вершкового масла,  400 г цукру 1 пачка порошку до печива (додавала 10 г Др Оеткер), 1 кг яблук (600 г очищених, натертих на дрібній терці).

1) Мак перемолоти і запарити. 2) Відокремити білки від жовтків. 2) Збити білки з цукром. Коли білки збились додаю (по одному) жовтки. 3) Влити у масу розтоплене вершкове масло (не гаряче) 4) Додати охолоджену макову масу, манку, порошок до печива, обсмажені горіхи, родзинки і натерті яблука. Акуратно перемішати. 5) Форму застелити пергаментом, вилити тісто. Випікати при 180 °С приблизно 50 хв. Перевірити готовність зубочисткою. Витягнути з форми і полити шоколадом. Смачного! Велика форма -20*36*7 На середню форму - 20*29 робіть пів порції ! Відеорецепт можете переглянути ось тут https://youtu.be/aiTdLi3stgg

Пляцок сирний з маком від Юлії Горячко

І - не розслаболятися! А якщо серйозно, то і цей рецепт Юлії Горячко заслуговує на увагу.

Тісто: 2 жовтки (білки до сиру), 3 ст.л. сметани, 80 г цукру, 120 г масла чи маргарину, 250 г борошна, 1 ч.л порошку до печива.

Мак (1 скл. маку, перемолоти), 7 яєць, 350 г цукру 70 г крохмалю 70 г борошна, 1 ч.л. порошку по печива.

Сир, 6 яєць, 200 г цукру, 250 г вершкового масла, 600 г кисломолочного сиру, 2-3 ст. л. борошна, 1 ч.л. порошку до печива.

Тісто: До просіяного борошна натираю охолоджене вершкове масло. Перетираю руками. Додаю цукор, порошок до печива. Перемішую. Вливаю сметану та жовтки. Замішую тісто. Накриваю харчовою плівкою і ставлю до холодильника на 2 години.

Макова маса. Збиваю білки міксером. Окремо збиваю жовтки з цукром, поки маса не побіліє. До жовтків додаю перемелений мак у кавомолці. Перемішую. Сюди ж порошок до печива, крохмаль і борошно. Знову перемішую і частинами додаю збитий білок. Макова маса готова.

Сирна маса. Відокремила білки від жовтків. До жовтків додаю цукор, вершкове масло, кисломолочний сир. Збиваю блендером. Вкінці додаю порошок до печива і борошно. Збиваю міксером 8 білків. Додаю білки до сирної маси. Акуратно перемішую.

Деко застелити пергаментом. Викладаю на дно форми тісто. В шаховому порядку викладаю сирну і макову маси. Форма 32х24 Випікати 1 год 30 хв при 180 градусах.  Відеорецепт https://youtu.be/KaQtsDRZvCs

Консервація як творчість!

Так-так, консервувати ягоди, фрукти, овочі - це торити смачні композиції. Багато що в цьому процесі залежить від господині: що саме вона хоче законсервувати, з чим поєднати, на якому смаку акцентуватися. А деталей повчимося у досвідчених майстринь. 

Швидкі мариновані огірки від Лілії Цвіт

У Лілії Цвіт - рецепт  ідеальних огірків, багато разів перевірений, схвалений багатьома і багатьма господинями. Такі огірочки  взимку - то аромат літнього городу, хрумкіт, пікантність.  

"Такі мариновані огірки на зиму готую вже багато років. Рецепт від бабусі, дуже практичний і швидкий! Тут не потрібно окремо готувати маринад, всі інгредієнти додаю одразу в банку. Виходять завжди вдалі, хрусткі, кисло-солодкі та добре зберігаються. Крім того, маю  "особливий" набір спецій для огірків, який сформувала за роки консервації. Ароматно і смачно! Спробуйте!" - каже кулінарний гід Лілія Цвіт. 

На дно банки: 1 л: суцвіття кропу  - 1 шт., лавровий лист - 1 шт., корінь хрону - 2 см, корінь петрушки - 2 см, часник - 4 зубці, духмяний перець - 3 шт., коріандр - щіпка, гірчиця - 0,5 ч.л., гвоздика - 1 шт.

Длі маринування на 1 л банку:
1 ст.л. солі без верху, 1 ст.л. цукру, 2 ст.л. оцту 9%.

Дивіться, як просто готуються ідеальні  огірки:

 

Мариновані шампіньйони від Альони Олійник

null

Чудові консервації вдаються за рецептами Альони Олійник, спробуйте і переконайтеся! Приміром, законсервуйте печериці. "Я готую із шампіньйонами різноманітні салати, піцу та полюбляємо їсти їх просто так", - каже кулінарка Альона Олійник. 

 Для приготування потрібно: 1кг шампіньйонів(помитих, якщо великі, то порізаних навпіл).

Для маринаду: 1 л води, 1 ст. л.солі, 3 ст. л.цукру, ст. л .гірчиці в зернах, 1 маленька цибулина (порізана кубиком), 1 лавровий листок, 1-2 шт. духм'яного перцю, 1-3 шт. перцю горошком, 100 мл оцту.

У кип'ячений маринад опускаємо шампіньйони, варимо 10 хвилин, додаємо оцет та закриваємо у чисті стерилізовані банки.

Вихід -  2 баночки по  0,5 л і тарілочка для "проби".

Що може бути краще, ніж поєднання шоколаду та чорносливу, а ще, коли хрумкає горішок?

 Шоколадне варення зі слив та горіхів пропонує приготувати Альона Олійник. 

Потрібно: слива без кісточок (у мене венгерка) - 3 кг; цукор - 2 кг; гіркий шоколад - 100г; какао-порошок - 100г; грецький горіх -  подрібнений - 500-700 г, ванільний цукор - 1 п.

Сливи відділяємо від кісточок і перемелюємо на м'ясорубку. Вливаємо у глибоку каструлю та всипаємо цукор.

Доводимо до початку кипіння і зменшуємо вогонь до мінімуму. Варимо при слабкому кипінні 10 хвилин. Потім охолоджуємо. Повторюємо варіння тричі.

Коли втреттє сливи закиплять, всипаємо какао та добре розмішуємо, щоб розчинилося.

Шоколад подрібнюємо на маленькі шматочки і також кидаємо у варення. Додаємо у суміш подрібнені горіхи, а потім 1 п. ванільного цукру. Варимо все 7-10 хвилин.

Розливаємо варення по стерильних банках та закручуємо металевими кришками.

Вихід: 7 б.- по 0,5 та 350 г- на пробу.

Пюре персикове від Марії Цимбалістої

null

 Чудова галицька кулінарна майстриня Марія Цимбаліста пропонує персикову зиму. А чому б і ні?

За її рецептом потрібно: 1кг. персиків, 200 г цукру
Персики занурити на декілька секунд у гарячу воду. Зняти шкірку.  Затим порізати на шматочки і відправити в  блендер, добре перебити. Додати цукор (можна більше, якщо любите солодке). Проварити 5-10 хвилин. І гарячим розкласти у чисті банки тазакрутити кришкою.

Варення зі смородини від Марії Цимбалістої

   null

Та  лиш аромат смородини взимку - це ціла оаза літа в домі!

Отож потрібно: 1 л. смородини, 1 л.цукру (я даю трішки менше).

Смородину (має бути чиста) перемолоти або перебити в комбайні. Можна перетерти через сито. Додати цукор і розмішати. Проварити її до появи перших ознак кипіння. Розкласти у стерильні банки, закрутити кришкою.

Гострий маринований перець на зиму

Рецепт чудової Марини Гармаш. "Маринований перець  дуже добре підходить для перших страв, мені навіть здається без нього борщ -  не борщ, - каже вона. -  Їмо його вприкуску, але найголовніше - мені подобається маринад, який накопичується в перці в процесі маринування. Напевно, в цьому і весь смак, тому не ріжу, а заготовлюю цілим. Найсмачніші мариновані перці червоного кольору".

Буде потрібно: гострий червоний перець - 600 г; зерна гірчиці -1 ст. л; чорний перець горошком -1 ч. л.

Для маринаду: оцет 9% - 625 мл;мед-10 ст. л.

Перець промийте. За допомогою зубочистки або ножа наколіть перець. У чисту банку на дно покладіть зерна гірчиці і чорний перець горошком. Підготовлений перець складіть в банку. Приготуйте маринад для перцю, змішавши оцет і рідкий мед.

Підготовленим маринадом залийте перці в банці до самого верху. Маринад, можливо, ще залишиться, не виливайте його, накрийте кришкою і поставте в холодильник. Оскільки ми в перці зробили проколи, за ніч перець вбере в себе багато рідини і, можливо, необхідно буде долити маринад.

Розрахунок маринаду вирахувати дуже просто: на 250 мл 9% оцту, необхідно 4 ст. л меду. Такий перець готовий приблизно через місяць-півтора. Зберігати його необхідно в погребі чи холодильнику. На холоді маринований перець зберігається чудово. Мед нейтралізує основну гостроту перцю, а оцет є гарним консервантом. Спробуйте приготувати, впевнена, вам сподобається!

Баклажани в аджиці від Лілії Цвіт

І не забудьте про цю неймовірну літню пікантність. Це страва для тих, хто любить тонке поєднання гострого і солодкого, ніжного і пекучого. Стрва для справжніх гурманів.

"Баклажани в аджиці - це простий рецепт закруток на зиму. Мабуть, кожній господині, яка робить консервацію, варто його спробувати. Баклажани по цьому рецепту виходять дуже смачні, не розварені, але м'якенькі і соковиті. Аджика з перцю дуже пахуча, а гостроту в цьому рецепті можна "регулювати" на свій смак", - розповідає Лілія Цвіт про цей світ чудовий рецепт. 

Потрібно на 10 банок 0,5 л: баклажани - 4 кг, перець болгарський - 6 шт, болгарський перець - 2 шт., часник - 200 г, олія, - 0,5 скл., оцет - 0,5 скл., сіль - 2-3 ст.л., цукор - 1 склянка.

І далі - за цим простим алгоритмом, дивіться:

 

 

У народі кажуть, що літній день рік годує. Смачного серпня і смачного року!

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.92
    Купівля 38.92
    Продаж 39.45
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
16:17
новини Буковини
Спортсменка з Чернівців здобула перемогу на міжнародному турнірі з вільної боротьби
15:59
Ігор Снігур
Понад два роки вважався безвісти зниклим: бійця зі Львівщини ідентифікували за ДНК
15:39
немовля
У Львові новонародженій дівчинці видалили 8-сантиметрову кісту яєчника
15:23
загибель
У полі на Буковині виявили тіло чоловіка, поруч знайшли військову форму
15:14
фура зі старою деревиною
Імовірно, розібрана етнохата: в Польщу намагалися вивезти фуру старої деревини 
15:04
У Львові продають одну з найзагадковіших вілл 20 століття. Фото
14:50
Сергій Юлдашев
Квартири у ЖК PecherSky та цілий автопарк: що задекларував керівник Волинського БЕБ
14:38
Музей Крушельницької у Львові отримав у подарунок техніку для оцифрування музейних фондів
14:25
СБУ оголосила підозру ексохоронцю Захарченка і начальниці топогеодизичної служби артбригади "ЛНР"
СБУ оголосила підозру ексохоронцю Захарченка і начальниці топогеодизичної служби артбригади "ЛНР"
14:13
Оновлено
атака РФ по Чернівецькій області 29 березня 2024 року
Над Буковиною під час тривоги сили ППО збили ворожі ракети: їхньою ціллю був енергооб'єкт
14:08
Направлення
Як і де безплатно отримати послуги з реабілітації в медзакладах Львівщини
13:56
За кордон у багажнику позашляховика: на Тернопільщині справу "бізнесмена", який допомагав ухилянтам, скерували до суду
За кордон у багажнику позашляховика: на Тернопільщині справу "бізнесмена", який допомагав ухилянтам, скерували до суду
13:40
шахрай, шахрайство
Шахрай із Рівненщини виманив у військового і його рідних понад 50 тис. грн
13:25
ратуша Львів
У Львівській мерії з 1 квітня буде на 150 працівників менше
13:17
Оновлено
обстріл, ППО
На Франківщині внаслідок атаки РФ пошкоджено обладнання на кількох ТЕС ДТЕК
13:10
На Львівщині заблокували черговий канал переправлення ухилянтів за кордон
13:10
На Закарпатті може з’явитися річковий порт з мультимодальним терміналом
12:56
На Хмельниччині ще одна громада УПЦ МП перейшла до ПЦУ
На Хмельниччині ще одна громада УПЦ МП перейшла до ПЦУ
12:42
бруцельоз
На Волині вперше за майже 20 років зафіксували випадок бруцельозу: деталі
12:26
без води, вода
Через аварійний витік майже 20 вулиць у Чернівцях до вечора будуть без води
12:24
У Львові медики видалили пухлину всередині кістки 6-річного хлопчика
У Львові медики видалили пухлину всередині кістки 6-річного хлопчика
12:16
Оновлено
обстріл, ППО
Атака РФ по Хмельниччині: пошкоджено житлові будинки і приміщення басейну дитячого табору
12:10
Сервіси друку, купівлі/поповнення і перевірки балансу ЛеоКарт тимчасово не працюють: причина
11:55
стихійне сміттєзвалище
Зі сільради на Тернопільщині хочуть стягнути понад 5 млн грн через забруднення земель
11:55
Інфографіка
курс валют
Курс валют у Львові в банках та обмінниках 29 березня: долар втратив кілька копійок
11:49
 виставка "Із полум’я зродились"
Із полум’я зродились: на виставці у Львові зберуть гроші на евакуаційні вагони
11:38
Василь Куприянчик
На Донеччині загинув 20-річний захисник з Волині Василь Куприянчик
11:30
Оновлено
Львівщину атакували 11 БПЛА і два "кинджали": пошкоджено обʼєкт критичної інфраструктури
11:25
вітер
Через шквальний вітер на Буковині майже 50 населених пунктів залишилися без світла
11:15
кордон
Скільки людей перетнули західний кордон України 28 березня
11:09
На високогір'ї Карпат здійнявся шторм: швидкість вітру сягає 26 м/с
На високогір'ї Карпат здійнявся шторм: швидкість вітру сягає 26 м/с
10:54
Львівський історичний музей
Львівський історичний музей. Чи варто підтримати надання йому статусу національного?
10:38
У Львові на металобрухт здадуть 10 старих автобусів та 14 трамваїв
У Львові на металобрухт здадуть 10 старих автобусів та 14 трамваїв
10:26
насилля
На Буковині багатодітний батько ґвалтував своїх дітей: йому загрожує довічне
10:11
електросамокати
У Львові затвердили місця для паркування електросамокатів
09:25
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 29 березня
09:12
енергетики
На Львівщині через негоду знеструмлено 65 населених пунктів
08:17
повістка
Суд оштрафував волинянина на 5 тис. грн за ухилення від військового обліку
08:00
погода
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 29 березня, і завтра
2024, четвер
28 березня
22:52
Бійці львівської ТрО підпалили ворожу БМП, яку окупанти залишили посеред дороги тікаючи
Бійці львівської ТрО підпалили ворожу БМП, яку окупанти залишили посеред дороги тікаючи
Більше новин