Еспресо. Захід

Як подолати безробіття в Україні? Експертне опитування

Ольга Чайка
30 липня, 2020 четвер
08:08

Офіційно в Україні на початку липня було 518 тис. безробітних. Неофіційно - близько 2 млн, підрахували у Центрі економічної стратегії. А ще є ті, хто опинився у примусовій відпустці за власний рахунок чи чиї робочі години скоротили - це ще близько 3 млн осіб

І хоча зараз кількість офіційних безробітних знижується, проблема залишається нагально. Тому журналістка Еспресо.TV Ольга Чайка запитала в експертів, як Україна має боротися із безробіттям.

Дарія Михайлишина, дослідниця Центру економічної стратегії (під час представлення результатів дослідження):

Активність з боку безробітних знизилась під час карантину. Але це пов’язано із об’єктивними чинниками, тому що якщо немає вакансій - вони раціонально не мали роботи.

Тому, мені здається, це в першу чергу має бути з боку держави. З іншого боку, державні робочі місця - це не дуже хороша ідея, тому що ці місця не завжди у продуктивних сферах економіки.

Мені здається, краще - це дати можливість бізнесу працювати, винаймати нових працівників. Тобто не втручатись у роботу бізнесу - це найкращий спосіб боротьби з безробіттям у порівнянні зі створенням робочих місць державою.

Ігор Бураковський, голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій:

Українське безробіття має свою специфіку, яка полягає в тому, що українська економіка значною мірою перебуває в тіні. І тому, за великим рахунком, важко говорити про реальні показники безробіття. Тому що, з одного боку, тіньова економіка - це акумулятор безробітних. Люди, не реєструючись і не сплачуючи податки, знаходять якісь варіанти зайнятості. Їх це цікавить з точки зору отримання доходу, а працедавців - з точки зору несплати податків, тобто економії безпосередньо на робочій силі.

Тому проведення такої довгострокової і серйозної політики наражається перш за все на дефіцит інформації. Ясно, що одне із перших завдань - розібратися, що таке безробіття в Україні, скільки його і яка його структура. Ну, і які безпосередньо тренди, враховуючи тіньову і офіційну зайнятість.

Що стосується інструментів подолання безробіття, я б умовно розділив їх на дві великі  групи:

  1. Інструменти, пов'язані з розвитком економіки.Зрозуміло, що безробіття - це похідна від економічного стану. Якщо економіка динамічно розвивається, якщо в економіку заходять інвестиції, якщо бізнес насолоджується гарненим бізнес-кліматом, то зрозуміло, що розвиток економічної активності так чи інакше впливає на зменшення безробіття і на підвищення рівня зайнятості. Хоча тут також можуть бути нюанси - залежно від того, куди направляються гроші. В цьому сенсі ми повинні говорити стратегічні речі, які пов'язані безпосередньо з реформами. З тим, щоб в цю країну і цю економіку було цікаво вкладати кошти. А це, очевидно, буде сприяти підвищенню зайнятості з усіма відповідними наслідками.
  2. Заходи, які треба вживати безпосередньо в умовах кризи. Ясно що, будь-яка держава намагається мінімізувати негативний вплив (перш за все соціальний), пов'язаний з падінням економічної активності, безробіттям, а відтак і зниженням доходів населення. В Україні це намагання зробити шляхом спрощення процедур реєстрації у якості статусу безробітного, через виплати відповідних допомог тощо. Це традиційний шлях. Але зрозуміло, що він може використовуватися лише протягом дуже короткого періоду часу.

Для того, щоб вирішувати питання безробіття в коротко-, середньо- і довгостроковій перспективі, потребує реформування Служба зайнятості населення, вирішення питань, пов'язаних із професійною орієнтацією людей і надання інформації. Тому що сьогодні, щоб влаштуватися на роботу, потрібно мати інформацію, яку можна збирати інтернеті. Але ясно, що тут велику роль має відігравати держава.

Якщо ми говоримо про вирішення проблеми поточного безробіття, то тут держава може організовувати так звані громадські роботи. Вона також може стимулювати приватний бізнес та державні компанії, щоб вони не скорочувати людей чи навіть розширювали набір робочої сили і розширювали можливості для занйнятості.
Проведення цієї політики залежить від пріоритетів, які стоять перед країною в соціально-економічному розвитку поточному етапі і в перспективі. І, звичайно, від її фінансових і інституційних можливостей.

Олег Пендзин, експерт Економічного дискусійного клубу:

В дійсності немає способів, окрім створення нових робочих місць. А от як створювати нові робочі місця - це надзвичайно важливе питання. Їх можна створювати, тільки даючи можливість розвиватися бізнесу. І тут одразу виникає величезна кількість способів вирішення цього питання.

По-перше, особливо на тлі коронавірусу, дуже актуальною стає фінансова підтримка держави по відношенню до бізнесу. Наші європейські і американські партнери багато роблять, щоб максимально спростити доступ бізнесу до фінансових ресурсів.

Це могла б бути емісія. чому, наприклад, емісія, яку проводять американці і європейці, не призводить до фантастичної інфляції в єврозоні? Головна причина полягає в тому, що ця емісія у вигляді рефінансування роздається комерційним банкам, а комерційні банки видають дешеві кредити бізнесу. І доходам населення ця емісіія обертається у вигляді заробітної платні вже після того, як було створено додану вартість.

Але Україна є дуже специфічною країною: рефінансування НБУ потрапляє до державних банків, які тут же викуповують державні облігації. І нічим не забезпечені гроші потрапляють у бюджет і тут же спрямовуються на соціальні виплати.

В Європі і в Америці цю ситуацію обійшли дуже просто. У них державні облігації мають надзвичайно низьку дохідність. І тому банкам для того, щоб нормально працювати, необхідно надавати кредити бізнесу.

Щодо створення робочих місць державою. Держава може створити робочі місця на соціально-значущих роботах - розгрібання сміття, покладання доріг. Формально держава може створити там робочі місця, але із дуже низькими зарплатами. Тому що це низькокваліфіковані соціальні роботи.

Держава може створити робочі місця в державному секторі. Але ми маємо розуміти, що роботи у бюджетній системі - в межах вторинного перерозподілу державного бюджету, вони не створюють доданої вартості напряму. Тобто це не бізнес, який створює додану вартість, це перерозподіл доданої вартості. Тобто бюджетник існує за рахунок грошей, які вже надійшли у вигляді податків.

У нас за останній місяць зменшилася кількість офіційних безробітних. Але є ще один показник - за цей же період зменшилася сплата єдиного соціального внеску. Про що це говорить? Це говорить, що люди, йдучи з реєстрації відділів зайнятості, тобто знаходячи собі роботу, або знаходять її в інших країнах, або знаходять їх у тіньовому секторі.

Тому питань є дуже багато, не можна просто відповісти. Є ціла система проблем, яка пов'язана із тим, що треба робити і в банківському секторі, і в фіскальній допомозі тощо.

Дмитро Олійник, голова Ради Федерації роботодавців України:

У нас часто повторюють тезу - треба впроваджувати найкращі світові практики. Тож треба дивитися, що роблять інші країни. Вони перебувають у кризі. Деякі країни на початку року ще навіть не думали, що буде такий рівень безробіття.

Перше, що роблять ці країни - наприклад, Сполучені Штати Америки, - вони розуміють, що треба надавати сильну підтримку економіці. Федеральний Уряд США та Федеральна резервна система працюють як єдина команда. У нас чомусь це називають "друкувати гроші". Вважаю, що це дуже грубе сприйняття.

Ми говоримо про те, що економіка потребує коштів для того, щоб вони пішли у сектор інфраструктурних проектів, сектор публічних фінансів і державних закупівель. Таким чином держава може стимулювати попит.
У світі нічого іншого не роблять, окрім стимулювання споживання та економічного зростання. Саме ці інструменти сприяють зайнятості.

 

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
22:52
Бійці львівської ТрО підпалили ворожу БМП, яку окупанти залишили посеред дороги тікаючи
Бійці львівської ТрО підпалили ворожу БМП, яку окупанти залишили посеред дороги тікаючи
22:33
світлофор у Луцьку
У Львові для незрячих пішоходів зі світлофорів звучатиме шум потяга
22:14
Андрій Антонищак
Львів 29 березня попрощається з екснардепом та полковником Андрієм Антонищаком
21:56
Бійці 100-ї бригади з Волині показали, як знищують фортифікаційні споруди росіян
Бійці 100-ї бригади з Волині показали, як знищують фортифікаційні споруди росіян
21:38
Рівненщина ініціює включити поліську дудку-викрутку до списку культурної спадщини ЮНЕСКО
21:18
газова плита, газ
На Львівщині майже 400 абонентів залишаться без газу. Адрес
21:00
Львівські митники зупинили на кордоні Audi Q7 з технікою Apple на мільйон гривень
Львівські митники зупинили на кордоні Audi Q7 з технікою Apple на мільйон гривень
20:57
На Волині зникла 15-річна студентка, яка пішла з гуртожитку і не повернулася
20:39
новини Львівщини
На Хмельниччині судитимуть експосадовицю банку, яка привласнила 8 млн грн виплат родин загиблих військових
20:21
Забезпечити безпеку природи: у Львові затвердили нову екологічну програму
20:03
На Закарпатті співробітник патрульної поліції вчинив смертельну ДТП
19:45
новини Хмельницького
На Львівщині авто збило двох дітей на самокаті, одна дівчинка загинула
19:30
блокпост
На Волині демонтували 12 недіючих блокпостів
19:16
Доступні ліки
У Львові дорослі люди зможуть безплатно отримати ліки від спінальної м’язової атрофії
19:03
На Волині чоловіка підозрюють у сутенерстві і втягненні в проституцію жінок
18:58
ноутбук
Вилучене та конфісковане рішеннями суду майно на Рівненщині передали на потреби військових
18:44
лікарня швидкої допомоги
Перше медичне об'єднання Львова будуватиме фармзавод
18:30
трамвай у Львові
Львівелектротранс першим серед перевізників міста отримуватиме оплату за виконану роботу
18:14
новини Рівненсько області
На Рівненщині знайшли зниклого безвісти жителя Вараського району
18:05
У центрі Львова за понад 5 млн грн реставрують палац Бесядецьких
17:51
психічне здоров'я
Львів отримає €1,5 млн від Фландрії на будівництво центру психічного здоров’я
17:38
McDonald's
McDonald's запропонували відкрити ресторани на Закарпатті не лише в Ужгороді та Мукачеві
17:25
Новини Рівненщини
На Львівщині судитимуть наркозбувачку, яка щомісяця постачала у різні міста країни близько 20 кг наркотиків
17:18
домашнє насильство
Вимагав віддати пенсію: на Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який систематично кривдив свою бабусю
17:09
граната
Вимагав 250 тис. євро, погрожуючи вбивством близьких родичів: тернополянину повідомили про підозру
17:00
Огляд
Купила квартиру за 3,5 млн грн і заробила понад 1,8 млн грн: що задекларувала голова дитячого медичного центру Олена Козлова
16:59
Оновлено
виставка "Тут був мій дім"
Куди піти у Львові із 25 по 31 березня: Jam session у Дзизі та концерт Квартету Петра Балога
16:59
Огляд
хмари
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 28 березня, завтра, тиждень
16:42
Воїни волинської ТрО на сході України знищили "буханку" росіян
Воїни волинської ТрО на сході України знищили "буханку" росіян
16:35
Бурштинська ТЕС
Під час обстрілу 22 березня постраждали всі блоки Бурштинської ТЕС, – ДТЕК
16:25
Львів
У Львові мешканці гуртожитку на Тичини зможуть приватизувати своє житло
16:12
новини Прикарпаття
В селі на Прикарпатті підтвердили факт забруднення води у річці Бистриця-Солотвинська
16:03
школяр
У Львові при школах створять піклувальні ради
15:50
У Львові попрощалися з Ігорем Юхновським – екснардепом і Героєм України
У Львові попрощалися з Ігорем Юхновським – екснардепом і Героєм України
15:33
трамвай з прапором, Львів
Львівелектротранс оголосив міжнародний тендер на модернізацію трамваїв
15:22
новобудова на вул. Трускавецькій
Львівська міськрада підтримала петицію про заборону висоток у приватному секторі поряд з Сокільниками
15:10
У Тернополі помер артист балету Михайло Складан
14:57
У Рівному затримали рецидивістку, яка ввозила в Україну прекурсори під виглядом прального порошку
У Рівному затримали рецидивістку, яка ввозила в Україну прекурсори під виглядом прального порошку
14:42
На Тернопільщині чоловік добровільно віддав поліції арсенал зброї
14:29
затримання наркоторговців
Вилучили метамфетаміни і гранати: на Закарпатті затримали групу наркоторговців
Більше новин