Еспресо. Захід

Голова Дніпропетровської ОДА: Якщо хочете побудувати успішний бізнес, приїздіть у Дніпро

Андрій Яніцький
28 липня, 2020 вiвторок
10:58

Олександр Бондаренко, голова Дніпропетровської облдержадміністрації, працював у багатьох міжнародних компаніях. Зокрема, був співробітником Unilever, Sustainable Business Systems і Pirana. Сам заснував кілька компаній з виробництва споживчих товарів. Займався фінансами, стратегічним менеджментом, побудовою бізнес-процесів

За освітою фінансист, закінчив Києво-Могилянську академію, стажувався у Верховній Раді при комітеті фінансів. Також стажувався у Швеції за програмою для топ- менеджерів європейських компаній.

У ефірі програми “Еспресо: капітал” на телеканалі Еспресо Олександр Бондаренко розповів про проблеми області, співпрацю із центральною владою та планами втілення амбітних проектів. Ведучий програми - Андрій Яніцький, директор Центру журналістики Київської школи економіки.

Які головні економічні проблеми в Дніпропетровській області сьогодні? 

З початком COVID-19 на перший план вийшли саме економічні проблеми і недостатнє надходження податків до всіх місцевих бюджетів: і обласного, і місцевого, і ОТГ, скрізь є невиконання. До речі, в обласному бюджеті найгірша ситуація. В ОТГ в рамках децентралізації ситуація найкраща. 

З чим це пов'язано, що це за податки? 

Зі структурою податків. Структура податків в ОТГ краща і більш стабільна і стала, ніж в області. В області це податок на прибуток, який, у порівнянні з минулим роком, скоротився у півтора-два рази у провідних компаній, тобто прибутків стало менше. Основна складова - ПДФО (податок на доходи фізичних осіб). Він більш-менш сталий і в області, і в містах. Тут ситуація краща.

Але все одно скорочуються надходження цього податку, бо скорочують людей?

Ні, ми навіть бачимо збільшення в порівнянні з 2019 роком. Шість місяців проти шести місяців - теж є позитивна динаміка. 

Наш регіон металургійний, важка промисловість дуже велику складову має. Тому податок на надра, рентні платежі складають суттєву частину бюджету. Саме ця складова теж впала. 

Ми бачимо структурні зміни протягом цього року, і звичайно ми працюємо над тим, щоб збалансувати і фінансово спрогнозувати як ми вийдемо на четвертий квартал, як я закінчу 20-й рік. Тобто ми кожного дня збираємося з фінансистами і економістами. 

Якщо говорити про відносини з центром. Я знаю, що постійно між регіонами і центром є якесь протистояння. Чи вчасно центр перераховує всі гроші на місця, чи нормально ця взаємодія відбувається зараз?

У мене абсолютно нормальна взаємодія. Я спілкуюся зі всіма міністрами Кабміну, з прем'єр-міністром, з президентом, з Верховною Радою, з провідними комітетами, які в моєму сенсі є важливими - комітет ВРУ з питань транспорту та інфраструктури (тому що ми готуємося до будівництва міжнародного аеропорту Дніпра). В цьому плані комунікація і з ОП дуже плідна, регулярна, я постійно приїжджаю в Київ на наради. 

Казначейство не затримує гроші?

Були невеликі затримки у середині-наприкінці квітня, якраз коли набирав хід COVID-19. Зараз немає. 

Йдеться про доплати медикам, додаткові гроші для пенсіонерів? 

Так. Буквально на пару тижнів ми забуксували, потім все пришвидшилось. Зараз я бачу, що дуже ритмічно і регулярно приходять і дорожний фонд, і державний фонд регіонального розвитку. Тобто не всі області навіть встигають швидко будувати згідно з фінансовими планами. 

Ми опитували людей на вулицях, де б вони хотіли жити, якщо не у столиці. Опитали людей десять, і жоден на назвав Дніпро. Чому люди не мріють жити в Дніпрі?

До нас як до індустріального і економічно розвиненого центру України мають тягнутися підприємці, промисловці, бізнесмени. Якщо ви хочете побудувати успішний бізнес, якщо є якесь підприємство, ви маєте мріяти приїхати у Дніпро. Тому що у нас є всі можливості. 

Тобто ви - бізнес-столиця України, як для Америки Нью-Йорк. Вашингтон - політичний центр, а Нью-Йорк- бізнес-центр? Так само ви хочете позиціонувати Дніпро?

Звичайно. Тому, що ми економічна столиця і потужний промисловий та науковий центр всієї країни.

Чому ви збираєтеся будувати новий аеропорт у 2022 році на Дніпропетровщині? Чи не зручніше іноземцям прилітати в країну одразу в Київ, нащо ж через Дніпро летіти? 

Ви знаєте, я постійно спілкуюся з бізнесменами, державними та приватними підприємствами. У всіх є такий біль, що ми не можемо запросити наших бізнес-партнерів до Дніпра тому, що їм не зручно летіти спочатку до Києва, а потім робити пересадку до Дніпра. Ми не можемо організувати конференцію тощо. Якось до нас летіла голова місії ОБСЄ, але в туман на наш старий аеродром не можна сідати тому, що немає сучасної навігаційної системи - пілот не бачить, куди йому сідати, а восени постійні тумани. Це - крайня необхідність для міжнародного розвитку, для підприємств, організації бізнес-конференцій, для розвитку регіональної економіки. Тому, дійсно, до кінця 2022 року маємо побудувати і нову смугу, і абсолютно новий з нуля термінал. Тобто вже я разом з командою ОДА виділили приватному інвестору DCHgroup ділянку для будівництва терміналу і вже в вересні цього року  DCH мають почати будівництво терміналу. 

А DCH - це пан Ярославський? 

Так, абсолютно. У нас підписаний меморандум і договір оренди землі на 49 років для інвестора з певними інвестиційними зобов'язаннями. 

Ви кажете про Дніпро як центр бізнесу, але для мене Дніпро - це перш за все космічна столиця України. Коли ми побачимо пуск ракет з Дніпра в космос? 

З Дніпра не побачимо, тому що там економічно недоцільно будувати майданчик для запуску - сила тяжіння не підходить, широта не та. Але я бачу великий потенціал саме у створенні спільних державних і приватних підприємств. У нас є гіганти державні - “Південне” КБ, “Південмаш”, інші підприємства, які працюють не дуже ефективно.  Але є й успішні приклади державно-приватного партнерства. “Південмаш” заключив контракт на $15 млн з приватною українсько-американською компанією Firefly. І вже вони будуть спільно виробляти двигуни, до кінця 2020 року ракета-носій має злетіти з американського майданчику. Сподіваємося, це станеться через 6-8 місяців. Я спілкуюся з власником компанії. Тобто це якраз буде перша українсько-американська приватна ракета, яка винесе корисний вантаж у космос.

Конкурент Ілону Маску? 

Насправді так. У них амбіція - бути конкурентами провідних приватних космічних компаній.

Може це трохи звучить некоректно, але пам'ятаєте: екс-міністр інфраструктури України Володимир Омелян теж розповідав про такі глобальні проекти. Наприклад, гіперлуп. Чи є щось зараз? Здається, були плани зробити це на заводі пана Пінчука, оскільки він труби виробляє. Щось чули про це?

Дивіться, я дуже багато їжджу по заводах і кожного тижня у мене візит на те чи інше промислове підприємство. Був на заводах пана Пінчука “Інтерпайп”, не побачив там великих обсягів тих труб для будівництва гіперлупа. Але якщо серйозно казати, ми не ведемось на якісь там масштабні проекти, які не можна реалізувати. Ми дуже прагматичні. Якщо є можливість укласти договір на $10-15 млн, треба це робити зараз і не чекати. 

Приватна ракета-конкурент Ілону Маску, про яку ви казали, - реалістичний проект? 

Так, вона вже будується. Вже виконується цей контракт працівниками державного підприємства “Південмаш”. Вони вже орендували приміщення і займаються там виробництвом. Тобто ми за реальний сектор економіки, за реальне виробництво. Цим треба займатися. Якщо ми можемо відкрити індустріальний парк і швидко туди запросити 3-5 компаній, які вкладуть по $3-5 млн, це не такі масштабні проекти, але це потрібно зараз робити. От ми зараз цим і займаємося: шукаємо майданчик, щоб запросити реальних підприємців. 

Останнє питання якраз буде пов'язане з інвестиціями. У нас скоро місцеві вибори. Чи не впливає це на інтерес інвесторів до регіону? Чи це не впливає якось на ринок праці, галузі економіки на Дніпропетровщині? 

Місцеві вибори - це завжди період трансформацій. Люди очікують нового. Тому з точки зору економіки два елемента можу виділити: вливання в медіа та галузь реклами (думаю це об'єктивно завжди відбувається) і бачу, що по Україні пішов тренд - місцева влада іноді тимчасово зменшує місцеві податки, як то на землю чи на нерухомість (але це, я думаю, тільки тимчасові інструменти). В цілому всі в очікуваннях, всі роблять певні свої економічні прогнози. Тому нам головне зараз вийти з COVID-19, щоб економіка знов запрацювала, реальний сектор машинобудування і металургія, щоб працювали на докризових показниках.

 

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
16:30
У Львові у Національному музеї покажуть "Пісню пісень" Ольги Погрібної-Кох 
16:24
Огляд
Осінь, дощ
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 24 квітня, завтра, тиждень
16:08
Житло для переселенців
У Луцьку затвердили новий порядок надання житла переселенцям
15:57
Олексій Хоміч і Олексій Стахорський
На Донеччині загинули двоє воїнів з Волині – Олексій Хоміч і Олексій Стахорський
15:41
гранати
Закарпатець зберігав вдома бойові гранати, зброю вилучила поліція
15:23
Отець Роман Мірчук
Відійшов у засвіти отець Роман Мірчук – митрофорний протоієрей і похресник Степана Бандери
15:10
Біля кордону з Румунією затримали авто з трьома ухилянтами 
14:58
наркотики
Подружжя зі Львівщини організувало наркобізнес, у них вилучили товару на 1 млн грн
14:53
Оновлено
У Львові через зміни ОДР затори з Сихова в сторону центру. Що кажуть в ЛМР
14:49
електросамокати у Львові
Під Львовом сталася ДТП з інспекторкою податкової й дітьми на самокаті 
14:41
У Львові затримали військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого у тилову частину
У Львові затримали військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого у тилову частину
14:25
цистерна для пального
У "Шегинях" митники конфіскували в рівненських бізнесменів цистерну для пального
14:08
Кроноспан_будівелька каска
Впав у бетонозмішувач: на виробництві біля Рівного загинув чоловік, поліція почала розслідування
13:55
Kordon Race 2024
Постріляти з "Джавеліна" та навчитися тактичної медицини: біля Львова пройдуть змагання Kordon Race 2024
13:50
Огляд
Як на Закарпатті виникла своя греко-католицька церква: історія Ужгородської унії та боротьби з угорцями Мукачівської греко-католицької єпархії
13:39
Оновлено
На фото: 7-річний харківʼянин у Тернополі
Тернопільська бібліотека після скандалу з переселенцем попросила в Лубінця "захисту від організованого хейту"
13:24
будівництво модульного житла
На Хмельниччині будують модульне містечко для працівників ЗАЕС
13:12
вогонь, полум'я, пожежа
У пожежі на Хмельниччині через необережне куріння загинув чоловік
12:55
На Буковині водій Volkswagen збив 9-річного хлопчика
На Буковині водій Volkswagen збив 9-річного хлопчика
12:40
Львів, вулиця, головний вокзал, вокзал, львівська залізниця
У Львові засудили залізничника, який фотографував переміщення військової техніки
12:24
ЗСУ, військові
"Це не так, як у кіно": військовий єгер розповів про свою участь в бойових діях
12:10
Прикарпатець, який захоплювався "вагнерівцями" і російськими "казаками", постане перед судом
Прикарпатець, який захоплювався вагнерівцями і російськими "казаками", постане перед судом
11:58
волинянин, якому пришили руку
Травмувався на будівництві: луцькі хірурги пришили руку 37-річному чоловіку
11:43
У Рівному з багатоповерхівки випав чоловік. Він загинув
У Рівному з багатоповерхівки випав чоловік. Він загинув
11:27
лавина
У Карпатах – відлига, туристів закликали не ходити у гори через високу ймовірність сходження лавин
11:14
пункт пропуску
На кордоні з Молдовою запрацювала єЧерга для автобусів: деталі
11:08
Інфографіка
курс валют
Курс валют у Львові в банках та обмінниках 24 квітня: вартість доларів та євро дещо зросла
10:57
прикордонний контроль, перетин кордону
Скільки людей перетнули західний кордон України 23 квітня
10:41
Російська ракета понівечила обличчя: у Львові медики повертають красу дівчині з Сєверодонецька
Російська ракета понівечила обличчя: у Львові медики повертають красу дівчині з Сєверодонецька
10:25
таеквондисти
Спортсмени Львівщини відзначилися на чемпіонаті Європи з таеквон-до
10:12
Олександр Дейкало
У ДТП на Хмельниччині загинув військовий зі Львівщини Олександр Дейкало
09:55
суд, гроші, штраф
Волинський суд оштрафував харківського аспіранта за спробу виїхати за кордон з підробними документами
09:45
кордон, черги
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 24 квітня
09:32
загинув свічка
Здійснив кілька ротацій на фронт для духовного супроводу бійців: помер військовий капелан Олексій Куйбіда
09:15
перейменування вулиці
У Рівному можуть заборонити перейменовувати вулиці під час війни
08:58
Марк Диржка
Провідний хірург Нью-Йорка приїде до Львова, щоб лікувати дітей зі складними патологіями хребта
08:46
електромережі ЛЕП світло
Чернівціобленерго постачало електроенергію бізнесу за тарифами для населення
08:28
Михайло Бадида
Понад рік був зниклим безвісти: на війні загинув доброволець із Закарпаття Михайло Бадида
08:10
На фото: 7-річний харківʼянин у Тернополі
"Сто відсотків була дискримінація": представниця омбудсмена про конфлікт між родиною переселенців і бібліотекою
07:49
Осінь, дощ
Погода на Львівщині та в інших західних областях України: прогноз синоптиків на сьогодні, 24 квітня, і завтра
Більше новин